• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ban Ki-mun: Pristupiti rekonfiguraciji UNMIK-a

Ban Ki-mun saopštio je da je svom izaslaniku na Kosovu i Metohiji poručio da pristupi rekonfiguraciji misije UN u pokrajini

 Ban Ki-mun: Pristupiti rekonfiguraciji UNMIK-a Izvor: MONDO

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun saopštio je da je svom izaslaniku na Kosovu i Metohiji poručio da pristupi rekonfiguraciji misije UN u južnoj srpskoj pokrajini (UNMIK), objavljeno je u sedištu Svetske organizacije u Njujorku.

"Dao sam nalog UNMIK-u da sarađuje sa Evropskom unijom kako bi obezbedila operativnu ulogu na Kosovu u domenu vladavine prava pod sveobuhvatnim autoritetom Ujedinjenih nacija", saopštio je generalni sekretar Ban u najnovijem izveštaju Savetu bezbednosti, preneo je Rojters.

Ban je u dokumentu koji je objavljen na internet stranici Centra za informacije UN, naveo da je takve instrukcije dao njegovom novom specijalnom predstavniku za Kosovo, šefu UNMIK Italijanu Lambertu Zanijeru pošto, po njegovoj oceni, Savet bezbednosti "nije sposoban da pruži smernice" za rekonfiguraciju Misije u pokrajini.

Generalni sekretar UN je ocenio da je niz dogadaja doveo do "stvaranja nove realnosti na Kosovu" u kojoj UNMIK više ne može efikasno ispunjavati zadatke prelazne administracije, zbog čega je ponovio nameru da, pod kišobranom svetske organizacije, otvori vrata Evropskoj uniji da preuzme značajniju ulogu u "obezbeđivanju vladavine prava".

"UN zadržavaju strikno neutralnu poziciju kada je u pitanju status Kosova... Moja je ocena da UNMIK više ne može ispunjavati ulogu prelazne administracije tako efikasno kao što je to bio ranije slučaj," ocenio je Ban.

Ban je podvukao da su jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i stupanje na snagu tzv. ustava u pokrajini, prouzrokovali rast tenzija među tamošnjim Srbima i Albancima, ali je ocenio da je ukupna bezbednosna situacija ostala "prividno mirna."

Novi izveštaj generalnog sekretara će, prema najavama, Savet bezbednosti razmotriti 25. jula.
U dokumentu se, pored ostalog, ocenjuje da je "sposobnost UNMIK da obavlja funkcije kao pre, iz osnova uzdrmana akcijama vlasti u Prištini i kosovskih Srba".
U Prištini su privremene institucije samouprave pokrenule mere usmerene ka preuzimanju nadležnosti UNMIK.

Kosovski ustav, koji je na snagu stupio 15. juna, ne predviđa stvarnu ulogu UNMIK, iako su lideri u Prištini "pozdravili nastavak prisustva UN na još neko vreme," navodi se u izveštaju.

Istovremeno, generalni sekretar je podsetio da je parlament u Prištini usvojio niz zakona kojima se mnogobrojne nadležnosti koje je prethodno imao šef UNMIK prebacuju u ruke pokrajinskih vlasti.

"Kosovski Srbi su, sa svoje strane, odbacili ustav i sa njim povezane zakone i, uz podršku Beograda, proširili bojkot kosovskih institucija i učvrstili svoje paralelne strukture. Kosovski Srbi su, takođe, pribegli nasilnim metodama kako bi pokazali otpor kosovskim vlastima," navodi se u Banovom izveštaju.

Ban je, takode, istakao da će ambasador Zanijer početi dijalog sa Beogradom o šest ključnih oblasti od zajedničkog interesa, uključujući policiju, sudove, carinu, transport i infrastrukturu, granice i srpsku kulturnu baštinu.

"Na terenu je bilo nekoliko slučajeva u kojima su se kosovske vlasti otvoreno suprotstavile autoritetu UNMIK-a, uključujuci registraciju imovine i zakon o drumskom saobracaju...Kosovski Srbi i vlasti u Beogradu suprotstavili su se raspoređivanju misije EU u srpskim sredinama," naveo je Ban.

Generalni sekretar UN je upozorio da se od januara do maja na Kosovo vratilo svega 215 raseljenih, uključujuci 49 Srba i 108 Roma, čime je nastavljen negativan trend, koji je Ban objasnio "nedavnim politickim događajima."

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić boravi u poseti Njujorku, gde će sa generalnim sekretarom UN razgovarati o mogućnostima za rekonfiguraciju međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu.

Dan pred razgovore u Njujorku, Jeremić je u Moskvi, gde se sastao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, izjavio da Srbija nije protiv razgovora o promenama u sastavu međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu, ali pod uslovom da se time ne zadire u teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da misija "ne sprovodi plan Marti Ahtisarija", koji je Srbija odbacila i koji nikada nije prihvaćen u UN.

Sa druge strane, najviši zvaničnici Kosova predsednik Fatmir Sejdiju i premijer Hašim Taći, sastaće se u Vašingtonu sa državnim sekretarom SAD Kondolizom Rajs.

Delegacija Kosova, u kojoj je i ministar inostranih poslova Skender Histani, stigla je u Vašington u sredu, na poziv predsednika Džordža Buša.

Predsednik SAD će prištinsku delegaciju primiti u ponedeljak, 21. jula, u susretu koji se u Prištini ocenjuje kao istorijski za odnose Kosova i SAD.

(www.mtsmondo.com/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE