• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KC Banjaluka bez citostatika

U Kliničkom centru Banjaluka vraćaju pacijente sa raznim oblicima tumora. Pacijenti u strahu, jer ne znaju da li će i kada dobiti terapiju.

 KC Banjaluka bez citostatika Izvor: MONDO

Ljekari Klinike za hematologiju Kliničkog centra "Banjaluka", danima vraćaju teško bolesne pacijente sa raznim oblicima tumora i karcinoma njihovim kućama, jer u bolnici od ponedjeljka nema citostatika neophodnih za hemoterapiju.

Ovo tvrde pacijenti ove klinike i članovi njihovih porodica koji ih prate na lječenju. Oni su od početka sedmice u paničnom strahu za gole živote, jer ne znaju da li će i kada dobiti terapiju od koje im bukvalno zavisi preživljavanje, piše "Press RS".

Prema riječima Banjalučanina Ljubiše B. čiji se teško bolesni otac liječi u ovoj Klinici od teškog oblika karcinoma želuca, tri dana su bezuspješno odlazili u bolnicu u nadi da su potrebni ljekovi stigli.

"Osoblje klinike nam je reklo da dovedemo oca za dvije sedmice, odnosno za 14 dana, jer će tek tada, i to možda, biti citostatika. Kada sam ih pitao šta da radim ako ih ni tada ne bude, rekli su mi da će onda mog oca prebaciti na Kliniku za onkologiju. Ali, šta će on na onkologiji ako nema citostatika u bolnici? Da ih ima tamo, bilo bi ih i na hematologiji. Čemu šetanje bolesnog čoveka po odjelima? Nije on prehlađen pa da mu treba aspirin. Ne može on čekati da se tijelo samo izbori sa bolešću, nego ima rak i ne može da preživi bez tih ljekova", kaže on.

Ljubiša B. priča kako je njegov otac šezdesetogodišnji ratni vojni invalid četvrte kategorije i borac prve kategorije, koji je do sada imao pet ciklusa hemoterapije svakih 21 dan. Međutim, sada se ne zna ni kada će ljekovi stići, i njegov otac, kao i ostali pacijenti strahuju kako će se to odraziti na njihovo liječenje od raka.

"Očajni smo! Plašimo se za živote naših najmilijih. Zar je moj otac to zaslužio kao borac i neko ko je krvario za ovu zemlju? Da nema ljekova koji mu bukvalno spasavaju život? Da se samo sliježe ramenima jer ne znaju kada će ih biti? Ne znam gdje bih prije, da ga vodim u neku drugu bolnicu, kad nema citostatika, ili da tražim gde ću kupiti ljekove. Da su barem na vreme rekli: "Ljudi, nema lekova, snalazite se." Ovako, prolazi mu termin za hemoterapiju, a zna se da lečenje na ovaj način traži pravilne razmake u davanju te terapije. Moram da se raspitam gdje i kako mogu da naručim citostatike, da ih kupim i nosim u bolnicu kako mi otac ne bi umro zbog njih", priča ovaj sagovornik.

Druga pacijentkinja kaže da ovo nije prvi slučaj nedostatka lijekova u Klinici za hematologiju i da to znaju svi pacijenti koji se ovde duže liječe.

"Bilo je toga i ranije, pa je veliki broj pacijenata morao da se sam snađe za citostatike. I ja sam morala da ih naručujem i kupim. Sada ih opet nema, ali na sreću, imam dovoljnu rezervu jer sam naučila da se u njih ne uzdam. U suštini, svako ko ovdje završi, u nekom trenutku suočiće se sa nedostatkom ljekova i odlaskom u potragu za njima, ako ima novca. Ako nema, mora da čeka i da dopusti da mu se naruši dinamika liječenja", priča još jedna pacijentkinja sa hematologije.

U Službi za odnose sa javnošću Kliničkog centra kažu da ukoliko nestane citostatika, oni odmah reaguju, ali da su sva pitanja nabavke ljekova regulisana njihovim ugovorom sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS.

U ovoj službi su objasnili da uzroci nestanka ljekova mogu da znače nepovoljnu finansijsku situaciju, ali i zastoj u proizvodnji, a da se problemi mogu prevazići tako što se odabere drugi proizvođač.

"Inače smo uglavnom redovno opskrbljeni lijekovima, ali se u posljednjih mjesec dana dešavalo da taj proces bude narušen. Povremenih nedostataka pojedinih citostatika ima, ali se uvijek može naći rješenje tako da se propisani lijek zamijeni drugim. Takođe je moguće odložiti aplikaciju hemoterapije za sedam do 10 dana, dok lijek ne stigne. Dakle, pacijent koji se javio sa navedenim problemom treba da sa svojim ljekarom razmotri mogućnosti prevazilaženja trenutnog problema", rekli su u ovoj službi i objasnili da tačan broj pacijenata koji koriste citostatike nije moguće navesti jer se on stalno povećava.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE