• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mlađe žene najčešće žrtve nasilja u RS

Na dan kada cijeli svijet pleše protiv nasilja u porodici, zabrinjavajuće je da je statistika u RS još dominantno “ženska”.

 Mlađe žene najčešće žrtve nasilja u RS Izvor: MONDO

Podaci  do kojih smo došli pokazuju rastući trend prijavljenih slučajeva žena žrtava nasilja na SOS liniji u Srpskoj tokom 2012.godine. U periodu od januara do kraja septembra 2012, 49 osoba je smješteno u sigurnu kuću Banjaluka, 19 žena i 30 djece žrtava nasilja u porodici, 11 dječaka i 19 djevojčica. 

U istom tom periodu SOS linija pripomognuta udruženim ženama iz Banjaluke primila je 1110 poziva za pomoć, vezano za nasilje u porodici. Čak 99 odsto prijavljenih žrtava su žene, medju kojima su i 23 djevojke ispod 18 godina.

Poražavajući su i podaci zabilježeni u RS u periodu od 2007. do 2011. godine kada je primljeno 20.262 poziva žena žrtava nasilja, dok je 616 žena i 763 djece sklonjeno u sigurne kuće.  Najveći procenat žena, 40 odsto, starosti je izmedju 20 i 40 godina, dok raste procenat prijavljenih slučajeva nasilja i nad starijim ženama.

Oko 50 odsto prijavljenih žrtava nasilja imaju srednjoškolsko obrazovanje, a 60 odsto imaju tek nekakav mjesečni prihod, kao što je plata redovnog ili honorarnog angažmana, ili penzija.

U najvećem broju slučajeva žrtva je izložena različitim vrstama nasilja, a 50 odsto svim vrstama nasilja. Do 56 odsto prijavljenih slučajeva odnosi se na nasilje u partnerskim vezama, kako vjenčanim tako običnim partnerima.  U 97 odsto slučajeva nasilnici su muškarci. Vezano za stručnu spremu žena iz sigurne kuće, najveći broj je srednje stručne spreme, bez posla.

Polovina ubijenih žena u RS žrtve nasilja u porodici

Prema definiciji, nasilje nad ženama podrazumijeva svaki čin rodno zasnovanog nasilja koje za ishod ima fizičku, seksualnu, psihološku povredu žena, uključujući i prijetnje takvim radnjama, prisilu ili lišavanje slobode, u javnosti ili u privatnom životu. Države su odgovorne za poštovanje, zaštitu i ispunjavanje standarda ljudskih prava za sve građane i građanke.

Dužnost je i interes država, kao i prioritet nacionalnih politika, da štite pravo žena i djevojčica da ne budu izložene nasilju ni jedne vrste i ni jedne osobe, a običaji, religija ili tradicija ne smiju biti sredstvo izbjegavanja te obaveze.

Uprkos svim naporima za sistematsku prevenciju nasilja u porodici protiv žena, kao i naporima ulozenim u upotrebu statistike da se prati trend uvećavanja ili smanjivanja slučajeva sa ciljem poduzimanja adekvatnih i učinkovitih mjera za zaštitu žrtava, podaci Ministarstva unutrašnjih poslova RS su uznemirujući: u periodu od 2000 do 2011. godine bilo je 108 ubistava u porodici u RS, a 60 žrtava ubistva bile su žene žrtve nasilja u porodici.

One takođe čine trećinu sveukupnih žrtava u RS.

Prijava nasilja u porodici

Ukoliko želite prijaviti nasilje u porodici, možete to uraditi besplatnim pozivom na broj za prijavu nasilja u porodici, a u Republici Srpskoj to je broj 1264. Drugi način je javljanje lokalnoj policiji ili najbližem centru za socijalni rad, ali je moguće da se žrtva obrati i svom doktoru/doktorici, koji je dužan obavijestiti policiju, koja kasnije uključuje ostale stručnjake/stručnjakinje, predstavnike subjekata zaštite u RS.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE