• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvjeta šverc oružja iz BiH

Oko 30 odsto nelegalnog naoružanja u Francuskoj i drugim zemljama EU i dalje potiče sa zapadnog Balkana od dvije velike mreže trgovaca.

 Cvjeta šverc oružja iz BiH Izvor: MONDO

Oko 30 odsto nelegalnog naoružanja u Francuskoj i drugim zemljama Evropske unije i dalje potiče sa zapadnog Balkana od dvije velike mreže trgovaca, albanske i panslovenske, u koju spada i BiH, a oružjem trguju uglavnom organizovane kriminalne grupe, koje su međusobno povezane.

Navodi se ovo u izvještaju Regionalne kancelarije Ambasade Francuske za borbu protiv organizovanog kriminala u Beogradu.

Oružje s Balkana pojavilo se na tržištu Francuske i EU po završetku sukoba u bivšoj Jugoslaviji 1990-ih godina prošlog vijeka, poslije kojih je u regionu ostala velika količina neutrošenog naoružanja, prenio je Tanjug.

Koordinator Regionalne kancelarije Siril Bomgartner izjavio je da oružje na francuskom tržištu potiče iz svih zemalja zapadnog Balkana, najviše iz BiH, Hrvatske i Srbije.

Oružjem, po njegovim riječima, trguju uglavnom organizovane kriminalne grupe, koje su međusobno povezane, mada je sve češća i pojava "snabdijevanja na licu mjesta" kada pojedinci dolaze u zemlje regiona, najčešće BiH i po relativno niskoj cijeni kupuju oružje i prebacuju ga u Francusku.

"Kupci ilegalnog oružja su uglavnom kriminalci, često povezani s trgovinom drogom, a trgovina je obično ograničena na manje količine, od nekoliko komada do nekoliko desetina komada naoružanja, vrijednosti od nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada evra", rekao je Bomgartner.

Prema podacima francuskih vlasti, u toj zemlji je od 2005. godine vođeno 46 sudskih postupaka zbog trgovine oružjem, koje je u 14 slučajeva poticalo s Balkana. Među osumnjičenima su bili državljani Srbije, Hrvatske, Crne Gore, BiH i Slovenije.

Bomgartner je objasnio da je riječ o razornom oružju poput bazuka, raketnih lansera, automatskih pušaka tipa "kalašnjikov" ili "uzi", bombi i eksploziva, te da je dio tog oružja ukraden iz legalnih skladišta i fabrika.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Borislav Bojić je kazao da je oružje u BiH potpuno izvan kontrole institucija.

"Neki ljudi i ne žele da se to pitanje definiše, jer kada se definiše, neće biti šverca", rekao je Bojić "Glasu Srpske".

Stručnjak za obavještajno-bezbjednosne poslove Predrag Ćeranić rekao je da afera sprečavanja krijumčarenja 6.000 "kalašnjikova" iz BiH u Somaliju početkom godine ukazuje na organizovane kanale trgovine oružjem, koje sigurno nije otkupljivano od građana BiH.

"U toj, i drugim situacijama, kao što je transfer ilegalnog oružja u Italiju, zakazale su institucije BiH", rekao je Ćeranić i dodao da su zemlje nastale disolucijom SFRJ i dalje izvor brojnih bezbjednosnih prijetnji po Evropsku uniju.

Trgovci

U izvještaju Regionalne kancelarije navedeno je da na Balkanu postoje dvije velike mreže trgovaca oružjem, panslovenska, u koju spadaju Srbija, BiH, Hrvatska i, u manjoj mjeri, Crna Gora i Slovenija i albanska, koju čine Albanija, Kosovo i Makedonija. Oružje u zapadnu Evropu krijumčari prvenstveno panslovenska mreža.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE