• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kakvu vodu pijemo?

Monitoring kvaliteta površinskih voda, koji svake godine provodi Javno preduzeće "Vode Srpske", pokazuje da su vode RS umjerenog do dobrog statusa.

 Kakvu vodu pijemo? Izvor: MONDO

Viši stručni saradnik za zaštitu kvaliteta voda i monitoring u "Vodama Srpske" Jelena Vićanović rekla je Srni da to znači da su naše vode zagađene prvenstveno organskim materijama, a prisutna je i određena količina zagađenja od industrije.

"BiH spada u visokopozicionirane zemlje po količinama vode kao resursa. Možemo je iskoristiti i zaštititi, što je jedan od razloga zašto mlađe generacije treba upoznati da smo svi mi dio tog procesa i da svaki pojedinac može dati svoj doprinos u očuvanju bogatstva koje imamo", rekla je Vićanovićeva na predavanju "Zaštitimo naše vode" danas u Banjaluci.

Ovo predavanje i eko-radionicu za srednjoškolce i predstavnike omladinskih organizacija je organizovalo Udruženje građana "Intereduka" iz Brčkog u saradnji sa "Vodama Srpske" iz Bijeljine povodom 22. marta - Međunarodnog dana voda.

Vićanovićeva je rekla da je cilj predavanja da se mladima ukaže na značaj voda, ograničenost vode kao resursa, kao i na značaj zaštite kvaliteta vode.

Vićanovićeva je rekla da BiH i Republika Srpska usklađuju propise sa evropskim i svjetskim zakonodavstvom u oblasti voda, te dodala da u BiH postoje svega dva prečistača otpadnih komunalnih voda, i to u slivu Trebišnjice.

Ona je podsjetila da je moto ovogodišnjeg Međunarodnog dana voda "Međunarodna saradnja u sektoru voda", što govori da je voda nešto što ne poznaje granice.

Predsjednik nevladine organizacije "Intereduka" Snježana Filipović podsjetila je da je 2013. godina proglašena godinom saradnje svih koji se bave zaštitom i upravljanjem voda.

"Pozitivno smo iznenađeni osviješćenošću i spremnošću mladih ljudi", rekla je Filipovićeva.

Ovakvo predavanje biće održano i u Bijeljini, Trebinju i Doboju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE