• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH bez plana integrisanja u EU

BiH je jedina zemlja koja želi u EU, a nema plan integrisanja, odnosno dokument koji bi definisao korake i prioritete u procesu evroinegracija.

 BiH bez plana integrisanja u EU Izvor: MONDO

Kako pišu banjalučke "Nezavisne novine", o izradi programa integrisanja u BiH se "priča" već sedam godina, međutim, do danas taj dokument još ne postoji što, ukazuje dnevnik, znači da je BiH "jako daleko od integrisanja u EU".

Zbog nepostojanja tog plana problemi koji nastaju rješavaju se od slučaja do slučaja, iako bi se mogli preduprijediti - ranije definisati i nakon toga sistemski rješavati.

Program integrisanja (u zemljama regiona Nacionalni plan integrisanja NPI) je dokument koji usvajaju vlade zemalja, u slučaju BiH Savjet ministara, kao izraz spremnosti zemlje da ispuni obaveze i odgovori na izazove evrointegracija.

Radi se o sveobuhvatnom dokumentu kojim se određuju i detaljno razrađuju ciljevi i zadaci u približavanju EU, reforme i mjere za njihovo sprovođenje, a može sadržavati i projekciju budžeta za sprovođenje tog programa.

List podsjeća na slučaj u Srbiji i Crnoj Gori, gdje taj program objedinjuje postojeće dokumente, odnosno akcione planove za ispunjavanje prioriteta evropskog partnerstva, sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i planove za usklađivanje domaćeg sa zakonodavstom Evropske unije.

Kada je u pitanju usvajanje programa integrisanja BiH javljaju se, barem za sada, "nepremostivi" problemi, jer taj program ne može biti usvojen bez prethodno definisanog mehanizma koordinacije koji trenutno "nije ni na vidiku".

"Uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije je preduslov za izradu programa integrisanja. Program integrisanja ne može izraditi nijedna institucija sama, jer bi ovakav planski dokument trebalo da prihvate sve institucije uključene u proces kao svoj dokument i rade na njegovoj primjeni", objasnila je Marina Kavaz-Siručić iz Direkcije za evropske integracije BiH (DEI).

Koliki posao čeka BiH na putu ka EU najbolje oslikava procjena da će oko 120.000 stranica pravnih akata morati da bude sprovedeno i implementirano u zakonodavstvo BiH, ali i pravilno sprovedeno u cijeloj zemlji kako bi se obezbjedila pravna sigurnost. 

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE