• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Godišnjica stradanja Srba u Bradini

Svetom arhijerejskom liturgijom u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Bradini počelo je obilježavanje 21 godine od stradanja srpskog življa u ovom selu.

 Godišnjica stradanja Srba u Bradini Izvor: MONDO

U organizaciji Pravoslavne crkvene opštine Konjičke obavljen je i parastos za 48 srpskih civila koje su muslimanski fanatici ubili na najbrutalniji način, nakon čega je veliki broj Srba iz Bradine protjeran i odveden u logore.

Preživjeli Srbi iz Bradine i ove godine došli su na svoja porušena ognjišta gdje se, suočeni sa neprebolom nepravdom i očajem, dostojanstveno, molitvom i sa prisluženim svijećama i cvijećem prisjećaju tragičnih sudbina svojih najmilijih.

Za tri dana, bošnjački i hrvatski zločinci od 25. do 27. maja 1992. godine u jamu ispred pravoslavnog hrama u Bradini bacili su 26 tijela.

Tragični bilans ovog zločina nad nevinim Srbima iznosi 54 mrtvih za tri dana, a u logorima je živote izgubilo još njih 22, dok se za pet osoba još traga.

Među 48 ubijenih Srba u Bradini najviše je članova iz porodice Kuljanin, a stradali su Vujičići, Mrkajići, Žuže, Kureši, Gligorevići, Koprivice, Draganići i Živaci.

Obilježavanju 21 godine od stradanja Srba iz Bradine prisustvuju i šef Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac, poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević, izaslanik predsjednika Republike Srpske Dušan Četojević, izaslanik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Neđo Kapetina i dekan Bogoslovskog fakultet u Foči otac Lazar Lazarević.

Prisutni su i predstavnici udruženja porodica poginulih, zarobljenih i nestalih Republike Srpske sa predsjednikom Republičkog odbora Nedeljkom Mitrovićem na čelu, kao i predstavnici Boračke organizacije i Crvenog krsta, te veterani MUP-a Republike Srpske.

Za stravični zločin u Bradini još niko nije odgovarao, iako je MUP Republike Srpske nadležnim tužilaštvima u BiH podnio šest krivičnih prijava, odnosno izvještaja i dopuna protiv 18 identifikovanih lica za koje postoji osnovana sumnja da su 25. na 26. maj 1992. godine u mjestu Bradina kod Konjica počinili jedno ili više krivičnih djela ratnog zločina.

Nakon istrage i prikupljenih dokaza nepobitno je utvrđeno da su pripadnici muslimanskih oružanih snaga planirali, organizovali i izveli akciju u kojoj su Bradina i okolna sela uništena i etnički očišćena od srpskog stanovništva, pri čemu je ubijeno najmanje 38 identifikovanih srpskih žrtava, izvršeno pet silovanja, dok je više stotina Srba protivpravno lišeno slobode i odvedeno u logore, najviše u Čelebiće.

Prije rata u Bradini je bilo 280 srpskih kuća sa oko 1.200 stanovnika.
Hram Svetog vaznesenja Hristovog u Bradini kod Konjica sagrađen je 1938. godine trudom i prilozima mještana na čelu sa tadašnjim parohom Jovanom Slomovićem porijeklom iz Čajniča.

Najveći ktitor bio je Vlad ili Vladimir Olšanski (porijeklom Čeh) koji je bio inženjer na izgradnji željezničkog tunela u blizini hrama, pa je davao materijal i mašine koje su bile potrebne graditeljima.

Hram je demoliran, a zatim uništen za vrijeme građanskog rata u BiH, ali zahvaljujući trudu i brizi nekadašnjih žitelja ovog mjesta koji sada žive u izbjeglištvu (većinom u Srbiji i drugim mjestima BiH, te inostranstvu), obnovljena je spoljašnost hrama i postavljen novi krov te je na taj način spriječeno dalje propadanje.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE