• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bijeljina okovana smradom s deponija

U vrijeme velikih vrućna u nekim dijelovima grada Bijeljine stanovništvo, zbog neprijatnih mirisa, nije u mogućnosti da boravi ispred svojih kuća.

 Bijeljina okovana smradom s deponija Izvor: MONDO

Nepijatni mirisi, posebno u večernjim časovima, do njih dopiru sa Regionalne sanitarne, ali i stare deponije, koja je smještana u neposrednoj blizini.

U preduzeću "Eko-dep" ne spore ovu činjenicu i kažu da će ugradnjom prečistača procijednih voda do kraja godine situacija biti nešto bolja.

"Pregovori su u toku, pa bi se ovaj projekat, vrijedan oko 600.000 evra, mogao realizovati do kraja godine. Obezbijedili smo sredstva, uzeli smo namjenski kredit, putem Ministartva finansija Republike Srpske, od Svjetske banke“, rekao je Srni direktor preduzeća "Eko –dep“ Dragiša Marjanović.

On očekuje da će i nabavka i montaža opreme biti završena do kraja godine, jer sve, kako napominje, za sada ide prema planu.

"To bi trebalo da utiče na zaštitu ispuštanja podzemnih voda u vodotokove. Podzemne vode bi se prethodno prečistile i, u skladu sa standardima, bivale ispuštane. Samim tim dijelom bi se smanjili i neprijatni mirisi“, kaže Marjanović.

On napominje da, uz ovaj posao, u “Eko-depu“ očekuju da će u sljedećoj godini, a možda i do kraja ove, uspjeti da obave prikupljanje deponijskih gasova, za šta moraju nabaviti opremu, te obaviti njihovo spaljivanje. Rješavanje oba ova projekta u velikoj mjeri riješilo bi i problem neprijatnih mirisa sa nove deponije.

Direktor “Eko-depa“ napominje da zbog količine deponovanog smeća Sanitarna deponija radi sa pedeset odsto ekonomske cijene, što predstavlja veliki problem u samom funkcionisanju i rezultira upravo ovim problemom.

"Oko 200 tona otpada dnevno treba da dođe na deponiju, a mi dnevno dobijemo oko 85 do 90 tona, znači da imamo ispod 50 odsto projektovanih vrijednosti, što nam nam povećava cijenu deponovanja. Povećanjem količine otpada može da se ide sa nižom cijenom", objašnjava Marjanović.

Regionalna sanitarna deponija u Brijesnici prikuplja 95 odsto otpada sa područja grada Bijeljina, a tek pet odsto sa područja opština Ugljevik i Lopare. Opštine Čelić i Teočak, koje imaju obavezu da na ovu deponiju odlažu svoj otpad, još to nisu počele da rade.

U preduzeću "Eko-dep" kažu da sistem upravljanja otpadom još nije zaživio u punom kapacitetu, jer njegovi učesnici - počev od komunalnih preduzeća, pravnih lica do građana i gradske uprave - nisu ozbiljno shvatili ovaj problem.

Problem neprijatnih mirisa koji se šire sa regionalne deponije, ali i stare deponije koja nije sanitarna, aktuelan je već nekoliko godina. Stara deponija je poseban problem, jer se na nju odlaže klaonički i fekalni otpad.

U Gradskoj upravi kažu da neprijatni mirisi koji se šire sa Sanitarne deponije ne mogu ugroziti zdravlje stanovništva. Ipak, tvrde, da će raditi na izgradnji spalionice klaoničkog otpada.

"Jedini razlog neprijatnih mirisa je klaonički otpad. Planiramo uraditi spalionicu klaoničkog otpada i onda nećemo imati taj problem", rekao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić novinarima.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE