• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kriminalci plaćaju političare i sudije

Kriminalci u BiH novcem pridobijaju pojedine nosioce izvršne i sudske vlasti, kao i zaposlene u državnim institucijama

 Kriminalci plaćaju političare i sudije Izvor: MONDO

Jedan broj nosilaca kriminalnih aktivnosti davanjem mita pridobio je pojedine nosioce izvršne i sudske vlasti, a uposleni u državnim institucijama za novac učesnicima u organizovanom kriminalu daju informacije o akcijama sigurnosnih struktura i pomažu pri prikrivanju ili uništavanju dokaza, pišu "Nezavisne novine".

Ovi zabrinjavajući podaci izneseni su u informaciji Ministarstva sigurnosti BiH o stanju sigurnosti u BiH u prošloj godini, u kojoj se ne navode imena kriminalaca i ljudi koji su primili mito. Informacija će se danas naći pred poslanicima Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Podaci govore da je korupcija, koja i dalje predstavlja posebno veliku prijetnju za BiH, povećana za skoro 15 odsto i prevladava zloupotreba položaja i krivotvorenje službene isprave.

U dijelu informacije koji se odnosi na privredni kriminal istaknuto je da pridobijanjem nosilaca izvršne i sudske vlasti nosioci kriminalnih aktivnosti stvaraju uslove da i u fazi otkrivanja i dokazivanja krivičnih djela uspijevaju prikriti ili minimizirati štetu, osudu svesti na minimum ili čak izbjeći sankcije zloupotrebnom dvojnog državljanstva i drugih pravnih mogućnosti.

"Podaci Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) ukazuju da, i kada budu poslani na izdržavanje kazne, neki od njih u kazneno-popravnim ustanovama pronalaze načine da preko korumpiranih zaposlenika 'isposluju' različite pogodnosti tokom boravka, smanjenje dužine trajanja kazne, te da i dalje skoro nesmetano upravljaju nelegalnim poslovima", stoji u informaciji.

Ukazano je da je OSA došla do niza podataka o znatnom broju veza zaposlenih u organima uprave i policijskim i sigurnosnim agencijama, gdje državni zaposlenici pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa povremeno za novac osiguravaju određene pogodnosti, a neki su "stalno angažirani". Tako je zabilježeno i davanje informacija o inspekcijskim kontrolama firmi i objekata, pružanje informacija lokalnim krijumčarima o rasporedu patrola policije, informacija o terminu i lokaciji najpogodnijoj za ilegalno prebacivanje robe preko granice, te osiguravanje nesmetanog prevoza preko određenih destinacija.

"Posebno zabrinjava činjenica da su najbogatije i najuticajnije kriminogene grupe za svoje potrebe već pridobile i pod uticaj stavile čitav niz lica iz više nivoa državne strukture i na taj način zatvorile krug oko sebe, odnosno osigurale se u nesmetanom vršenju nelegalnih djelatnosti i u pogledu eventualnog procesuiranja i sankcioniranja", upozoreno je u informaciji.

Istaknuto je da su u toku 2012. godine policijske agencije BiH registrovale 447 krivičnih djela korupcije, za koja su prijavljene 1.074 osobe.

"SIPA je intenzivno radila i na istragama u vezi sa zloupotrebama kod provođenja procedura javnih nabavki u institucijama BiH", stoji u informaciji.

Materijalna šteta učinjena privrednim kriminalom iznosi 58,9 miliona KM, a među ovim djelima prevladavaju pronevjere, porezne utaje, krijumčarenje, obmana kod dobijanja kredita, carinske prevare.

U informaciji je navedeno i da posljednjih godina značajnu pažnju privlače sigurnosne komponente koje imaju pojedinci ili grupe iz vjerskog pokreta zvanog selefizam, u javnosti poznatiji kao vehabizam.

"Osim pripadnika selefijskog pokreta odanih misionarskom radu, u BiH postoji i manji broj onih koji podržavaju tekfir ideologiju i nasilne aktivnosti, ali zasad uglavnom verbalno", naznačeno je u informaciji. Navedeno je da u posljednje vrijeme sve više selefija sa prostora BiH, ali i iz zapadne Evrope koji su porijeklom iz naše zemlje, odlazi na ratište u Siriju i vraćaju se u BiH, gdje pokušavaju pridobiti nove osobe za slanje u ovo krizno područje.

"Kako na prostoru Sirije učestvuju u oružanim sukobima, a moguće je da za vrijeme boravka dolaze u kontakt i s međunarodnim ekstremističkim i terorističkim organizacijama, ne isključuje se mogućnost da njihovo prisustvo u Siriji u određenim okolnostima može proizvesti određene sigurnosne implikacije na BiH", stoji u informaciji.

Dodaje se da je OSA na prostoru BiH registrovala i prisustvo nekih drugih oblika ekstremizma s različitom nacionalističkom i političkom pozadinom, te da je indikativno da su tokom 2012. godine ove organizacije poduzimale i aktivnosti koje upućuju na njihovu militarizaciju i paravojno organizovanje.

Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost parlamenta BiH i poslanik SNSD-a, istakla je da su teške kvalifikacije u vezi s vezama kriminalnih grupa s uposlenim u institucijama i s nosiocima vlasti, te da ministar sigurnosti ovo ne može samo da konstatuje.

"Ministarstvo bezbjednosti je dužno s agencijama pokrenuti aktivnosti na rješavanju tog pitanja. Konstatovati da na svim nivoima vlasti imamo ljude u direktnoj vezi s kriminalnim grupama je za uzbunu. Zajednička komisija je donijela zaključke koji su na tragu pokušaja da se stvari počnu rješavati. Očekujemo da rasprava u Predstavničkom domu inicira da se bezbjednosne agencije uhvate u koštac s ovim", dodala je Majkićeva.

Kazala je i da je važno pitanje kakvu implikaciju po BiH može predstavljati povratak naših državljana sa ratišta u svijetu.

Mehmed Bradarić, član Zajedničke komsiije i delegat SDP-a u Domu naroda, istakao je da je on i ranije govorio da nepotizma nigdje nema kao u institucijama BiH, te da zabrinjava porast broja koruptivnih djela.

"Vjerujem ministru i s obzirom na to da nema operativne nadležnosti bitno je da ističe da toga ima. Još niko nije procesuiran. Potrebna je sprega sva tri nivoa vlasti kako bi se ove činjenice popravile", dodao je Bradarić.
Negativni trendovi

U informaciji o stanju sigurnosti navodi se da je nepovoljan trend zabilježen kod izvršenja krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala.

Tako je tokom prošle godine povećan broj ovih djela za 3,74 odsto i broj osumnjičenih za 15 odsto.

"Policijskim akcijama je presječena djelatnost više organiziranih kriminalnih grupa u BiH s nekoliko stotina osumnjičenih pripadnika", stoji u informaciji.

U porastu je i broj krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom narkotika za 10,3 odsto. "Među zaplijenjenim drogama prevladavaju kanabiss, heroin i sintetičke droge. Zemlje iz kojih dolaze su Turska, Albanija, Makedonija, Srbija (uključujuči i Kosovo), Crna Gora, a sintetička droga iz Holandije", stoji u informaciji i dodaje se da je registrovano 20 krivičnih djela trgovina ljudima.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE