• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završen protest roditelja pred Skupštinom BiH

Završen protest roditelja iz Konjević Polja, koji su se okupili pred zgradom Parlamenta BiH tražeći da im djeca pohađaju nastavu na maternjem jeziku.

 Završen protest roditelja pred Skupštinom BiH Izvor: MONDO

Predsjednik Savjeta roditelja Osnovne škole "Petar Kočić" iz Konjević Polja Muhamed Ahmetović za agenciju Anadolija je rekao da nisu najzadovoljniji ishodom današnjih protesta ispred zgrade Parlamenta BiH, ali da sutra idu u Banjaluku kako bi se sastali sa ministrom prosvjete i kulture Republike Srpske Goranom Mutabdžijom.

"Nakon sastanka nam se obratio federalni ministar Damir Mašić i rekao da je nadležni ministar prosvjete i kulture u Republici Srpskoj Goran Mutabdžija obećao da će sutra u Banjaluci organizovati sastanak sa predstavnicima Savjeta roditelja iz Konjević Polja", pojasnio je Ahmetović.

Prema njegovim riječima, ministar Mutabdžija im se danas nije obratio, ali im je ministar Mašić rekao da je zamolio ministra da primi predstavnike Savjeta roditelja kako bi se konačno postigao dogovor.

Govoreći o sutrašnjem sastanku, Ahmetović je kazao da su "oni i dalje spremni na kompromis".

"U ovom slučaju možda ćemo ići sa prijedlogom da od prvog do petog razreda bude zastupljena grupa nacionalnih predmeta, a to je bosanski jezik i vjeronauka. Što se tiče kompromisa, mi smo spremni odustati od ostalih predmeta", poručio je Ahmetović.

Podsjećamo, djeca bošnjačkih povratnika u Konjević Polju i Vrbanjcima, oba mjesta u Republici Srpskoj, od početka ove školske godine nisu sjela u školske klupe jer traže da im se omogući nastava iz nacionalne grupe predmeta u skladu sa ustavom, zakonom i privremenim međuentitetskim sporazumom iz 2002. godine.

Ministri nadležni za oblast obrazovanja na svim nivoima vlasti u BiH osudili su danas u Sarajevu svaki oblik diskriminacije, segregacije, asimilacije i politizacije u obrazovanju u BiH, po bilo kom osnovu.
Sa sjednice Konferencije ministara obrazovanja u BiH poručeno je da je obaveza nadležnih u ovoj oblasti da u okviru preuzetih međunarodnih obaveza BiH, prema Ustavu i domaćim zakonima, svakom djetetu obezbijede jednako pravo i mogućnost obrazovanja, bez diskriminacije po bilo kom osnovu.
Misija OEBS-a u BiH, Savjet Evrope, Delegacija EU u BiH, UNHCR, UNICEF i OHR pozvali su nadležne organe u BiH na svim nivoima da počnu provoditi pozitivne promjene u oblasti obrazovanja, kako bi se u potpunosti ispoštovalo pravo svakog djeteta u BiH na obrazovanje.
Nedavna dešavanja u Konjević Polju u opštini Bratunac i Vrbanjcima u opštini Kotor Varoš ukazala su na potrebu da se ova pitanja hitno riješe, navodi se u zajedničkom saopštenju ovih međunarodnih organizacija, čiji su predstavnici učestvovali na današnjoj Konferenciji ministara obrazovanja u Sarajevu.

"Izjave ministara koje osuđuju sve oblike diskriminacije, segregacije, asimilacije i politizacije su dobrodošle. Međutim, vrijeme za obične izjave je prošlo i svaki ministar sada treba bez odgađanja da prepozna vlastitu odgovornost da djeluje kako bi osigurao poštivanje ovog osnovnog prava na način koji je inkluzivan i nediskriminatorski", poručuju međunarodne organizacije.

Ove organizacije smatraju da su diskriminacija i segregacija koje danas prevladavaju, postale prepreka podizanju kvaliteta obrazovanja.

"Promjena pristupa je od suštinskog značaja, a mora je pratiti ponovno opredjeljenje za ispunjavanje osnovnih standarda i obaveza u oblasti obrazovanja. Jednostavno rečeno, djeca trebaju biti na prvom mjestu", ističe se u saopštenju.

Upravo iz tog razloga, međunarodne organizacije apeluju na učesnike Konferencije ministara obrazovanja da pronađu mehanizam za utvrđivanje trajnih i dugoročnih rješenja u oblasti obrazovanja.

U saopštenju se podsjeća da BiH mora ispuniti svoje obaveze definisane u međunarodnim aktima koje se tiču ljudskih prava, kao i u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

"Poglavlje o obrazovanju u Revidiranoj strategiji za implementaciju Aneksa sedam, koju je Parlamentarna skupština BiH usvojila 2010. godine, daje koristan okvir time što utvrđuje probleme i daje konkretne preporuke koje treba implementirati", navodi se u saopštenju.

Međunarodne organizacije poručuju da se riječi moraju pretvoriti u konkretne aktivnosti, te da stoga u narednom periodu očekuju postizanje konkretnog i značajnog napretka koji će osigurati pozitivne promjene u učionicama širom zemlje.

"Međunarodna zajednica je spremna pružiti političku i tehničku podršku obrazovnim organima u utvrđivanju trajnih i dugoročnih rješenja u oblasti obrazovanja", dodaje se u saopštenju.


(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE