• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građani se truju "lijekovima"

Da građani u BiH gube kontrolu pri potrošnji lijekova, potvrđuju podaci da su na antidepresive i sedative potrošili milione maraka.

 Građani se truju "lijekovima" Izvor: MONDO

Centar za istraživačko novinarstvo nedavno je istražio tržište lijekova na području BiH i Srbije i ispostavilo se da su kontrole loše. Veliku potražnju za lijekovima pojedinci koji djeluju u kućnoj radinosti, ali i pojedini liječnici jako dobro koriste za zaradu.

Prema istraživanju, na tržištu se nalaze proizvodi koji nisu niti registrovani i koji se legalno ne mogu uvesti u BiH. Sam sadržaj tih lijekova u većini slučajeva ne znaju ni preprodavači. I oni čuju negdje od nekoga kako je lijek dobar za određenu tegobu, bez da provjere koje su štetne pojave, i tada kreću u akciju, uvoze lijek i prodaju ga građanima, prenosi "Večernji list".

Za uvoz ovakvih lijekova u BiH granične službe i inspekcije nemaju sve mehanizme kako bi ovaj problem riješile. Ilegalni lijekovi većinom su bez deklaracije ili upozorenja vezanih uz nuspojave. Što se tiče oglasnika, prednjače preparati za mršavljenje i potenciju, biljnog i hemijskog porijekla, ali sve više i antidepresivi i sedativi, što je dobrim dijelom zakamuflirano upravo kroz ove “bezopasnije” lijekove.

Internet opasan

Tek kada se uđe dublje u priču, prodavač otkriva da ima malu firmu lijekova, a građane zna “preveslati” i nenormalno niskom cijenom.

"U cijelom sistemu ispašta građanin. On je žrtva", ističe Jasna Simonović, član Udruženja Farmaceutsko jezgro.

Ljekari ozbiljno upozoravaju da lijekovi koji se prodaju na crno, a osobito preko interneta ne prolaze sva testiranja i ističu veliku mogućnost krivotvorenja.
Simonovićeva je o prodaji lijekova na taj način ustvrdila.

"To polje je sad jedna šuma svega i svačega gdje svatko može kupiti što hoće. Ko god kupuje lijekove preko interneta radi to uvijek i samo na svoju vlastitu odgovornost".

(MONDO, foto: Večernji list)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE