• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropska komisija pratiće popis u BiH

Evropska komisija će pratiti provođenje popisa u BiH, nadgledati da li se primjenjuju međunarodni standardi, te da li su rezultati vjerodostojni.

 Evropska komisija pratiće popis u BiH Izvor: MONDO

To je saopšteno danas iz Međunarodne posmatračke operacije.

Evropska komisija će popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH pratiti od 1. do 15 oktobra putem Agencije za statistiku EU (Evrostat), Generalne direkcije za proširenje, Savjeta Evrope, Ekonomske komisije UN za Evropu i Statističkog odjeljenja Populacionog fonda UN (UNFPA).

"Posmatračka operacija nadgleda različite faze prikupljanja i obrade podataka sa ciljem sprečavanja mogućih zloupotreba. Prisustvo međunarodnih organizacija promovisaće korektan popis u pogledu svih nacionalnih grupa na tom području, dati legitimitet podacima i doprinijeti njihovom priznavanju od međunarodne zajednice", navedeno je u saopštenju.

Biće kontrolisani privatnost i zaštita povjerljivosti prikupljeih podataka.

Iz Posmatračke operacije podsjećaju da popis stanovništva i stanova daje zvaničan broj stanovnika na teritoriji jedne zemlje, uz sveobuhvatan opis stanovništva i životih uslova, kao i detaljne podatke o demografskim, socijalnim i ekonomskim uslovima.

Međunarodna posmatračka operacija će poslati svoj izvještaj o ocjeni rada na terenu Savjetu ministara BiH otprilike petnaest dana po završetku posmatranja, navedeno je u saopšenju.

U BiH će sutra početi popis stanovništva, a prvi rezultati biće poznati 90 dana od završetka izjašnjavanja stanovništva. Konačan posao u vezi sa popisom mora biti završen do polovine 2016. godine, a popis će koštati oko 46 miliona KM.

Agencija za statistiku objavljivaće rezultate sukcesivno, kako se koja knjiga bude završavala - nacionalna i vjerska pripadnost, obrazovna struktura stanovništva, ekonomske karakteristike, starosne karakteristike i slično...

Popis stanovništva ima izuzetnu važnost i za Republiku Srpsku i Federaciju BiH i lokalne zajednice. Na primjer, da bi neka lokalna zajednica uopšte aplicirala za razvojne projekte kod EU mora imati precizne podatke o broju stanovnika i druge podatke.

I popisnica za dijasporu urađena je u skladu sa zakonom, kao i metodološka uputstva.

Nadležni ističu da je većina kritičnih pitanja riješena zahvaljujući poboljšanoj koordinaciji i saradnji među statističkim institucijama.

Na važnost izjašnjavanja stanovništa ukazali su i najviši politički zvaničici Republike Srpske, koji su pozvali građane Srpske da se obavezno popišu i pomognu pri popunjavanju popisivačkih formulara. Naročito je skrenuta pažnja da se svako slobodno i odgovorno izjasni o svojoj nacinalnoj pripadnosti, jeziku, religijskoj pripadnosti i svim drugim važnim pojedinostima.

I Upravni odbor Međunarodne monitoring misije naglasio je značajno poboljšanje u tehničkoj pripremi popisa stanovništva.

Iz Evrostata ističu da je Upravni odbor, između ostalog, primijetio da je napredak ostvaren u vezi sa kontrolnim popisom, odnosno, poslijepopisnom anketom, te da pripreme za aktivnosti na obradi podataka uglavnom dobro napreduju.

Evrostat je preporučio pažljivo nadgledanje i pružanje podrške opštinskih komisija za popis, pošto se neke opštine suočavaju sa teškoćama u ispunjavanju obaveza o etničkom sastavu komisija.

Upravni odbor Međunarodnog monitoringa preporučuje statističkim institucijama da ispravno obavještavaju o aktivnostima koje se odnose na građane koje žive u inostranstvu, na primjer putem konzulata, da bi odgovorili na zabrinutost dijaspore u vezi sa uključivanjem u operaciju. 

(Srna/MONDO, foto arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE