• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radnici "Hidrogradnje" nastavili protest

Protest radnika sarajevskog preduzeća "Hidrogradnja" nastavljen je danas u zgradi direkcije ovog preduzeća.

 Radnici "Hidrogradnje" nastavili protest Izvor: MONDO

Tu predstavnici sindikata prikupljaju dokumentaciju koju će predati poslanicima i delegatima

Parlamenta Federacije BiH (FBiH) s ciljem raskrinkavanja nezakonitih radnji u ovoj firmi, izjavio je Srni predsjednik Štrajkačkog odbora Selim Salamović. "Danas imamo još nekih aktivnosti unutar zgrade Direkcije i za sada nemamo namjeru da izlazimo vani", rekao je Salamović.

On je poručio da su radnici "Hidrogradnje" i njihovi predstavnici otvoreni za svaki dijalog i dogovor sa nadležnim institucijama i organima kako bi se došlo do stabilizacije teškog stanja u ovoj firmi.

"Ne bježimo od rada. Mi smo za to da radimo i da nam se plati ono što smo pošteno zaradili", rekao je Salamović.

Nakon jučerašnjih protesta iz federalnog parlamenta je poručeno da će komisija javno saslušati predstavnike federalne Vlade, resornog ministarstva, te bivše i sadašnje uprave i nadzorne odbore ovog preduzeća, kako bi se saznalo šta se sve radilo u "Hidrogradnji".

Predstavnici Zakonodavno-pravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH tokom susreta sa delegacijom radnika istakli su da će federalni parlament putem ove komisije nastojati da sazna šta se sve radilo u ovom preduzeću, zašto je imovina pod hipotekom i gdje je novac.

Radnici "Hidrogradnje" protestovali su juče ispred zgrada Predsjedništva BiH i Parlamenta FBiH u Sarajevu, kako bi izrazili nezadovoljstvo svojim i statusom preduzeća, odnosom vlasti, kao i činjenicom da Vlada FBiH ne poštuje sporazum koji su 21. oktobra potpisali federalni premijer Nermin Nikšić i ministar energetike, rudarstva i industrije Erdal Trhulj.

Predstavnici Štrajkačkog odbora "Hidrogradnje" postigli su tada sporazum sa Vladom FBiH o smjeni menadžmenta ove kompanije i ispunjavanju zahtjeva radnika o isplati zaostalih plata i uplati doprinosa, čime je prestao štrajk koji je započet 30. septembra.

NEZAKONITI ŠTRAJK MOGAO BI UGROZITI POSAO OD 10 MILIONA KM

Uprava i Nadzorni odbor sarajevske "Hidrogradnje" upozorili su danas da zbog kašnjenja u izvođenju radova, blokada i nezakonitog štrajka, koji je počeo u septembru, postoji mogućnost da ova firma ostane i bez jedinog projekta koji izvodi na vijaduktu Briješće, vrijednog desetak miliona KM, na kojem je angažovana u svojstvu podizvođača radova.

Na navedenom projektu bilo je angažovano i do 170 radnika "Hidrogradnje", ističu iz Nadzornog odbora i naglašavaju da je Uprava društva javno pozivala radnike da se vrate na posao i da ne prekidaju rad na projektu vijadukt Briješće, te tražila da se omogući bar minimum poslova u pogonima Sigma, Hadžići i Greben.

"Zbog novonastale situacije i nezakonitog nastavka štrajka, Uprava i Nadzorni odbor nisu u stanju preuzeti odgovornost za imovinu i državni kapital, s obzirom da je grupa radnika okupljena oko predstavnika sindikata radnika Redžepa Tufekčića, Miralema Terze i Selima Salamovića u petak 8. novembra 'na silu' preuzela zgradu Direkcije, čime je onemogućena bilo kakva poslovna aktivnost Uprave i zaposlenih", navodi se u saopštenju.

Navodi se, takođe, da od tog dana niko od kadrova "Hidrogradnje", inženjera, ekonomista, pravnika i drugih zaposlenih koji nisu učesnici štrajka, nije u mogućnosti da izvršava radne obaveze u poslovnoj zgradi Direkcije, u kojoj se trenutno nalaze štrajkači okupljeni oko predstavnika sindikata.

Uprava i Nadzorni odbor "Hidrogradnje" pozvali su Tužilaštvo Kantona, resorno federalno ministarstvo i Vladu Federacije BiH da hitno donesu odluke u kom pravcu će se rješavati situacija u i oko kompanije, jer smatraju da je riječ o pravnom nasilju koje provodi grupa radnika okupljenih oko čelnika sindikata, dok većina radnika i dalje želi da se vrati na svoja radna mjesta.

Oni tvrde da su radnici "Hidrogradnje", sve do pokretanja štrajka redovno primali platu.

U saopštenju se navodi da se u momentu otpočinjanja štrajka proizvodnim radnicima dugovala samo jedna plata i to za avgust 2013. godine, što se može dokumentovati posredstvom finansijske službe, platnih lista i bankarskih izvoda radnika.

Nadzorni odbor dodaje da radnici "Hidrogradnje", kao državne firme, nemaju nikakve veze sa radnicima firmi koje su im pružili podršku, kao što su "Feroelektro" ili GP "Bosna", s obzirom da su to privatizovane firme, koje mogu samo biti primjer šta čeka "Hidrogradnju" i njene radnike ukoliko se nastavi nelegalan štrajk i firma završi u stečaju, za što će odgovornost snositi i oni koji su radnike poveli u nezakonit štrajk.

Uprava i Nadzorni odbor prihvataju kao činjenicu da su radnici "Hidrogradnje" u pravu jedino kada je riječ o uvezivanju radnog staža, koji nije uvezan osam i po godina.

U saopštenju se navodi da kompanija trenutno ima samo još pet radnika koji su ispunili uslove za penzionisanje, dok je u protekle dvije godine po tom osnovu uplaćeno skoro šest miliona KM.

Sadašnja, a i ranija Uprava i Nadzorni odbor pozdravljaju odluku federalnog parlamenta da se javno saslušaju sadašnja i ranija Uprava i Nadzorni odbor, te da se konačno sagleda stanje i kompletna situacija u ovom privredenom društvu, pri čemu se, takođe, očekuje od Parlamenta FBiH da zahtijeva od izvršne vlasti da odmah provede sudske odluke o nelegalnosti štrajka, dodaje se u saopštenju.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE