• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Legija Vrhovnom sudu: Vi se malo pitate!

Prvooptuženi za ubistvo premijera Zorana Đinđića u završnoj reči pred Vrhovnim sudom rekao da misli da se sud neće mnogo pitati o presudi.

 Legija Vrhovnom sudu: Vi se malo pitate!  Izvor: MONDO

Javni deo sednice Vrhovnog suda Srbije o žalbama na prvostepenu presudu Specijalnog suda optuženima za ubistvo premijera Zorana Đinđića završen je u četvrtak obraćanjem optuženih i njihovih branilaca.

Vrhovni sud će odluku doneti naknadno na nejavnom delu sednice. Sud može da potvrdi prvostepenu presudu, da je preinači, ukine u celini ili delimično i vrati na prvostepeno suđenje, ili da otvori pretres pred većem Vrhovnog suda.

Zamenik republičkog tužioca Milan Bojanović je u odgovoru tužilaštva na žalbe optuženih i njihovih branilaca rekao da na prvostepenom suđenju nije bilo bitnih povreda postupka i da su veštačenja izvršena u skladu sa zakonom, kao i da je činjenično stanje pravilno i potpuno utvrđeno.

Bojanović je predložio sudu da ceni priznanje Dušana Krsmanovića, osuđenog na 30 godina, i ublaži mu kaznu, dok tužilaštvo za ostale kazne smatra da su odgovarajuće.

Krsmanovićev branilac Veljko Delibašić predložio je sudu da Krsmanoviću izrekne kaznu od 20 godina, iako je najmanja kazna za dela za koja je optužen 10 godina, i podsetio da su i zastupnici oštećene porodice Đinđić predložili da njegovom branjeniku bude izrečena blaža kazna.

Branioci optuženih insistirali su da bude izvršena rekonstrukcija ubistva Đinđića koja bi, kako su naveli, pokazala da premijer nije mogao biti pogođen iz Ulice Admirala Geprata 14, što bi srušilo priznanja optuženih Zvezdana Jovanovića i Krsmanovića i iskaze svih svedoka saradnika.

"Po presudi, način na koji je smrtno ranjeni Đinđić pao u zgradu Vlade Srbije nije pirueta, nego golmanska parada, što je nemoguće, jer su i veštaci prvo rekli da je došlo do trenutne klonulosti", rekao je advokat Goran Petronijević, branilac optuženih Saše Pejakovića i Željka Tojage.

Specijalni sud je utvrdio da je Đinđić kada je pogođen bio okrenut leđima prema ulazu u zgradu vlade i da je posle ranjavanja propao kroz zatvorena vrata i pao licem na pod. U presudi se navodi da bi rekonstrukcija bila suvišna.

"Rekonstrukcije se vrše za saobraćajne nesreće, a ne za ubistvo premijera", rekao je advokat Aleksandar Zarić, branilac Milana Jurišića, dok je Jovanovićev branilac Nenad Vukasović rekao da je Andriji Draškoviću, optuženom za ubistvo, tri puta ukidana presuda zbog rekonstrukcije.

"Ako Andrija Drašković zaslužuje tri rekonstrukcije, onda premijer zaslužuje bar jednu", rekao je Vukasović, koji se pozvao i na tekstove u dnevnom listu Kurir u kojima se pominju strane službe, CIA, MI6...

Advokat Slobodan Milivojević, branilac prvooptuženog Milorada Ulemeka, rekao je da je "zvanična verzija montirana", i predložio rekonstrukciju, jer su svedoci na prvostepenom suđenju tvrdili da su vrata ulaza u zgradu vlade bila otvorena pre dolaska Đinđića.

Prvooptuženi Milorad Ulemek rekao je u obraćanju petočlanom veću Vrhovnog suda da od tog veća "ne može i neće da traži ništa".

"Mislim da se vi nećete mnogo pitati o presudi. Za pet godina sam se dobro informisao i dobro sam informisan da se odluke o meni donose na drugim nivoima. Nadamnom pet godina traje orgijanje pravosudne sile u teatru apsurda", rekao je Ulemek.

"Stidim se presude, ne što sam osuđen na 40 godina, već što je sudija neprofesionalno napisao presudu", kazao je Ulemek.

Dodao je da sve stranke u postupku nisu imale ista prava i da nije pisao žalbu jer mu nije odobreno produženje roka za pisanje žalbe sa 15 dana na 30 dana, i dodao da suđenje nije bilo pošteno, između ostalog i zato što je njemu "presuđeno 12. marta 2003. godine", kada je stavljen na poternicu.

Prema mišljenju Ulemeka, veštacima Instituta za kriminologiju iz Visbadena koji su radili balističko veštačenje, dati su pogrešni parametri, pa su na osnovu toga "Đinđića postavili na totalno pogrešno mesto".

Ulemek je demonstrirao položaj premijera, sa okrenutim leđima prema ulazu u gradu vlade, tvrdeći da, ukoliko je premijer bio u tom položaju, tada bi metak prošao kroz njegov sako, što se nije dogodilo, zaključivši da Điđić nije ubijen iz pravca Admirala Geprat.

"Kada se budete pitali da li ćete život provesti u harmoniji i idili ili ćete zakazati rekonstrukciju, želeo bih da vam ukažem da Điđić nije mogao biti pogođen iz Admirala Geprata. Mene ne zanimaju priče o Birčaninovoj i Nemanjinoj, samo znam da nije iz Admirala Geprata", rekao je Ulemek u obraćanju sudskom veću.

Ulemek je prokomentarisao i predlog Republičkog tužilaštva da Vrhovni sud Srbije smanji kaznu Krsmanoviću.

Prema mišljenju Ulemeka, Tužilaštvo to ne predlaže što smatra da Krsmanović nije kriv ili što im je žao, već što žele da prikažu kako je Krsmanović dao priznanje u "harmoničnoj atmosferi", a da se zaboravi da je bio pod torturom i da su ga u Okruzni zatvor doneli u ćebetu.

Ulemek je dodao da želi da se Krsmanović oslobodi, jer je njegov iskaz u policiji uzet "na strašan način".

Optuženi Zvezdan Jovanović, osuđen kao neposredni izvršilac ubistva Đinđića, rekao je da nije ubio Đinđića i nije ranio njegovog telohranitelja Milana Veruovića.

Jovanović smatra da je prvostepeno sudsko veće neopravdano diskvalifikovalo neke svedoke, bivši pripadnike JSO, koji su po oceni suda, grupa Jovanovićevih prijatelja koji su hteli da mu pruže alibi.

Za deo optužnice u kome se navodi da je u vrlo kratkom intervalu ispalio dva hica s prozora zgrade u Admirala Geprata, jednim ranio Veruovića, drugim ubio premijera, Jovanović je rekao da je to "totalni laicizam", smatrajući da je sudsko veće trebalo da pozove stručnjake iz oblasti oružja koji bi se o tome izjasnili.

Jovanović je ukazao i da ga je policija "vodila okolo Beograd", a nije na lice mesta u Admirala Geprata, da je po jedan njegovi otisak pronađen u dva stana "šteka", mada je, prema optužnici, tu je boravio danima.

Optuženi Aleksandar Simović rekao je da nije učestvovao u ubistvu Đinđića i da ga tereti "samo navodno priznanje" Zvezdana Jovanovića, koji je pominjao "Acu koji nosu pušku".

"Ne razumem zašto sam baš ja povezan sa tim Acom, kada takav nadimak nose i hiljade drugih", rekao je Simović.

Svoju umešanost u ubistvo premijera odbacio je i Željko Tojaga, koji je zatražio da VSS odobri da mu se uzme uzorak krvi radi DNK analize, kao bi se uporedili sa pronađenim tragovima u stanu gde je boravio, u automobilu, na fukavicama i fatomkama za koje se tvrdi da je koristio, kao i na oružju "zolja" iz koje je trebalo da puca na premijera.

Presudom Specijalnog suda koju je 23. maja 2007. godine izreklo tročlano veće kojim je predsedavala sudija Nata Mesarević za ubistvo Đinđića na po 40 godina zatvora osuđeni su Ulemek i Jovanović.

Na po 35 godina zatvora osuđeni su članovi zemunskog kriminalnog klana Aleksandar Simović, Vladimir Milisavljević, Ninoslav Konstantinović i Sretko Kalinić, a Dušan Krsmanović, Miloš Simović i Milan Jurišić na po 30 godina zatvora.

Pripadnik JSO-a Željko Tojaga i bivši radnik Bezbednosno-informativne agencije Branislav Bezarević osuđeni su takođe na po 30 godina zatvora, dok je bivši pripadnik JSO-a Saša Pejaković osuđen na osam godina zatvora.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE