• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vještačka inteligencija gasi radna mjesta, Njemačka već na udaru

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Kancelarijski poslovi u javnim ustanovama prvi su na udaru nadolazeće vještačke inteligencije.

 Koji poslovi će prvi nestati zbog vještačke inteligencije Izvor: Gorodenkoff/Shutterstock

S brzim uvođenjem sistema veštačke inteligencije (AI) u kompanije, mnogi zaposleni u Njemačkoj moraju se pripremiti za ozbiljne profesionalne promjene. Očekuje se da će se do 2030. vještačka inteligencija u Njemačkojzamijeniti do tri miliona radnih mjesta, što je sedam odsto ukupnog broja zaposlenih, pokazalo je najnovije istraživanje globalnog instituta McKinsey (MGI).

Scenario stručnjaka McKinseyja pretpostavlja ubrzano uvođenje AI sistema u Americi i Evropi. To bi moglo dovesti do automatizacije gotovo trećine radnih sati do 2030. Pet godina kasnije, 2035. godine, udio u EU bi mogao porasti na 45 odsto. Prema procjenama, do 2030. u Evropi i Sjedinjenim Državama moglo bi biti potrebno gotovo 12 miliona promjena posla. U Evropi je to 6,5 odsto trenutnih radnih mjesta. Autori ovaj trend vide kao rizik za tržište rada.

S jedne strane, visokokvalifikovana i natprosječno plaćena radna mjesta teško se mogu popuniti. S druge strane, moguć je višak radnika u sektoru s niskim platama. Najveće promjene očekuju se u kancelarijskom poslovanju te u upravnim sektorima firmi i javnih ustanova. Više od bilo koje druge promjene posla zahvaljujući vještačkoj inteligenciji (54 odsto) u Njemačkoj dolazi iz ovog sektora. Uz Italiju, Njemačka je posebno pogođena jer kancelarijski poslovi čine visok udio u ukupnoj zaposlenosti. Slijede usluge kupcima i prodaja sa 17 odsto te proizvodne djelatnosti sa 16 odsto.

U tim uslovima stručnjaci iz McKinseyja očekuju pozitivne ekonomske efekte. Ubrzanim uvođenjem vještačke inteligencije i efikasinijim daljim usavršavanjem radnika u evropskoj privredi godišnja stopa rasta produktivnosti do 2030. može se povećati na tri odsto.

(Blic/Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE