• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi ChatGPT djeluje kao naučna fantastika: Razgovara ljudskom brzinom, prepoznaje emocije i besplatan je za sve!

Autor Ilija Baošić

Dobro došli u eru GPT-4o (omni) vještačke inteligencije.

 OpenAI je predstavio GPT-4o Izvor: OpenAI

OpenAI je predstavio GPT-4o, najnoviju multimodalnu vještačku inteligenciju koja kombinuje upite tekstom, glasom i slikom kako bi učinila komunikaciju između ljudi i kompjutera prirodnijom.

Novo rješenje ne predstavlja značajan skok u inteligenciji (po performansama je izjednačeno sa GPT-4 Turbo modelom), ali ono po čemu se ističe je brzina i unaprijeđeno shvatanje audio i vizuelnih upita. OpenAI kaže da GPT-4o može da odgovori na glasovne upite za najmanje 232 milisekundi, a u prosjeku za 320 milisekundi, što je slično vremenu koje je potrebno ljudima.

Pogledajte

01:22
GPT-4o OpenAI najava
Izvor: OpenAI
Izvor: OpenAI

Zapravo, prema demonstraciji koja je prikazana na zvaničnom OpenAI sajtu, GPT-4o neodoljivo podsjeća na vještačku inteligenciju iz filma "Her". U stanju je da detektuje i pokazuje emocije u glasu, odgovara bez kašnjenja i vodi razgovor koji djeluje veoma prirodno.

U kombinaciji sa značajno unaprijeđenim sposobnostima i brzini komunikacije na jezicima koji nisu engleski, jedna od mogućnosti koja će mnogima biti od velikog značaja je prevođenje u realnom vremenu.

Izvor: OpenAI

Ukoliko korisnik to želi, uvijek može uključiti kameru svog telefona kako bi postavljao pitanja o sebi ili svojoj okolini, a kao i kod glasa, GPT-4o će prepoznavati emocije - u ovom slučaju na osnovu izraza lica. Vizuelne sposobnosti idu dalje od korišćenja kamere, jer model posjeduje i mogućnost razumijevanja slika, dokumenata, grafikona i snimaka ekrana, između ostalog.

Najbolje od svega, GPT-4o će biti besplatan svim korisnicima ChatGPT aplikacije, dok će oni koji se odluče da plate mjesečnu pretplatu dobiti pet puta veći kapacitet korišćenja.

API nove multimodalne vještačke inteligencije je sada dostupan svim kompanijama da implementiraju u svoja rješenja i aplikacije, a funkcije GPT-4o će postepeno stizati u ChatGPT aplikaciju.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS