• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako izgleda kada AI kamera umjesto slike napiše pjesmu

Da li su vam dosadili fotoaparati koji služe da uslikaju fotografiju?

 AI kamera umjesto slike piše pjesmu Izvor: Poetry Camera

Vještačka inteligencija polako ulazi u sve pore našeg dnevnog života, a najnoviji uređaj kojeg pokreće ova tehnologija naziva se Poetry Camera. Kao što joj i samo ime kaže, ova kamera pretvara fotografije u pjesme.

Poetry Camera svojim izgledom podsjeća na Polaroid. Međutim, umjesto da izbaci fotografiju koju je uslikao, aparat pretvara ono što senzor vidi u pjesme koje opisuju sliku. Ovaj interesantan gedžet razvili su Kelin Karolin Žang i Rajan Mater, a pokreće ga Raspberry Pi.

Izvor: Poetry Camera

Ovaj minijaturni računar analizira slike i u njima traži vizuelne detalje. Rezultat se zatim šalje GPT-4 AI jezičkom modelu, koji je odgovoran za identifikovanje stvari kao što su boje, ključni elementi i emocije koje neka slika nosi.

Kako tvrde tvorci Poetry Camera-e, fotografije i pjesme se ne skladište digitalno, a uređaj nije ograničen samo na jednu vrstu poezije. U pitanju je rješenje otvorenog koda, pa korisnici mogu sami da ga mijenjaju. Od opcija su im na raspolaganju soneta, slobodni stih i haiku, između ostalog.

Izvor: SMARTLife

Poetry Camera je nastala kao lični projekat Žanga i Matera, a nakon što su je pokazali porodici i prijateljima, riješili su da svoj izum podijele i sa drugima. Trenutno razmatraju mogućnost da uređaj učine komercijalno dostupnim.

Ukoliko se Poetry Camera u budućnosti ne nađe u prodaji, tvorci su na svom sajtu podijelili uputstvo. Kako je tehnologija koja je pokreće otvorenog koda, svako može da napravi sopstvenu AI kameru koja piše pjesme.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS