• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Holbruk i Ešdaun: "Bosansko bure baruta"

BiH iz ugla Holbruka i Ešdauna!

 Holbruk i Ešdaun: "Bosansko bure baruta" Izvor: MONDO

"Otac" Dejtonskog sporazuma Ričard Holbruk i nekadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun napisali su zajednički autorski tekst o situaciji i atmosferu u Bosni i Hercegovini u kojem između ostalog naveli da se ova zemlja danas suočava sa stvarnom opasnošću od, kako su istakli, potpunog kolapsa.

"Prije skoro 13 godina američki lideri okončali su troipogodišnji rat u BiH, potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, međutim, baš kao i 1995., u BiH je važno da se hitno angažuju transatlantske zajednice s ciljem da ovaj region ne vraćen u još jednu i još dublju krizu", navodi se u pismu, prenosi sarajevski "Dnevni avaz".

Pišu, takođe, da je premijer Srpske potpuno "prisvojio program rada SDS-a", kako bi, kako su ocijenili "doveo RS u poziciju otcjepljenja čim se ukaže takva mogućnost."

"Premijer bosanskih Srba Milorad Dodik, nekada miljenik međunarodne zajednice, pogotovo Vašingtona, zbog svog suprotstavljanja nacionalističkoj Srpskoj demokratskoj stranci, jednostavno je usvojio njen program rada i djelovanja, rasterećen tereta za počinjeni genocid. Njegova dugoročna politika je jasna: dovesti svoj srpski entitet - Republiku Srpsku - u poziciju da se otcijepi čim se ukaže takva mogućnost", pišu Holbruk i Eštaun u svom autorskom tekstu.

Procjenjuju takođe da je Dodik, "koristeći slabosti ustavne strukture države, umora i zasićenosti međunarodne zajednice ovim problemom, te nesposobnosti EU da ispoštuje vlastite uslove, tokom protekle dvije godine uništitio najveći dio stvarnog progresa ostvarenog u BiH u proteklih 13 godina".

Njegove kativnosti su, dodaju, " pothranjivali i podsticali Rusija i ruski petrodolari. Osim toga, njegov dugogodišnji rival, predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, vrlo često davao je izjave o potrebi ukidanja dva entiteta od kojih je sastavljena BiH i o potrebi stvaranja nepodijeljene zemlje koja se neće sastojati od federalnih jedinica."

"Iako se Dodik uporno zalaže za poštivanje Dejtonskog sporazuma, a Silajdžić govori otvoreno o potrebi njegove revizije, činjenica je da obojica krše osnovni princip ovog sporazuma: federalni sistem u okviru jedne države", lična je percepcija Holbruka i Ešdauna.

Zaključuju da "otrovni odnosi i sukobi između Dodika i Silajdžića predstavljaju srce sadašnje krize u BiH".

Kao rezultat toga zaključuju, "ponovo su oživjele sumnje i strahovi koji su bili osnova za početak rata 1992., a kulminiraju negativna, štetna i destruktivna događanja, popraćena ponovim buđenjem bošnjačkog i hrvatskog nacionalizma, ali i nedavno održani lokalni izbori, koji su dali podsticaj nacionalističkim partijama".

Holbruk i Ešdaun kao najveći problem u svom autorskom tekstu navode "proklamiranjem progresa tamo gdje ga nije bilo".

"EU je oslabila ne samo svoj uticaj u BiH nego i uticaj Kancelarije visokog predstavnika (OHR) i međunarodnih vojnih snaga (EUFOR), a i jedni i drugi su pokretači progresa u BiH."

"Ne može nikako biti riječi o koincidenciji između slabljenja uticaja visokog predstavnika i povlačenja američkih vojnih snaga i sve manjeg uticaja EUFOR-a, koji danas ima tek manje operativne kapacitete u zemlji", navoi se u tekstu.

Evropska unija, zainteresovana je i naklonjena još nedefinisanoj "tranziciji" OHR-a u misiju EU i spremna je, procjenjuju u tekstu Holbruk i Ešdaun, da se oslobodi svih svojih vlastitih alata i sredstava, a da još ne zna kakva su joj to sredstva i pomagala potrebna za omogućavanje procesa tranzicije BiH.

"EU napravila je propust ne podržavajući svog predstavnika u ovoj zemlji, sposobnog slovačkog diplomatu Miroslava Lajčaka, i u ključnim momentima je narušila i umanjila njegova ovlašćenja i nadležnosti", zaključili su u autorskom tekstu "otac" Dejtonskog sporazuma Ričard Holbruk i nekadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE