• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trka za fotelje gradonačelnika

Stranačka bitka u implementaciji izbornih rezultata biće najžešća u Sarajevu i Mostaru, gdje više partija pretenduje na gradonačelnička mjesta.

 Trka za fotelje gradonačelnika Izvor: MONDO

Najzainteresovaniji za poziciju prvog čovjeka Mostara su SDA, Narodna stranka Radom za boljitak i HDZ BiH, čiji je kadar aktuelni gradonačelnik grada na Neretvi. Za gradonačelničku funkciju u Sarajevu bore se SDP BiH i SDA, iz čijih redova je aktuelna gradonačelnica.

S obzirom na to da Statut grada Mostara prema kojem Gradsko vijeće broji 35 članova, teško će biti obezbijediti dvije trećine, odnosno 24 glasa za izbor gradonačelnika, prenose Nezavisne novine.
Narodna stranka Radom za boljitak već je izašla sa imenom svog kandidata predlažući Marka Gilja iz reda Hrvata.

"U Mostaru je 65 odsto hrvatskog stanovništva i do sada je bio dogovor HDZ BiH i SDA da gradonačenik bude Hrvat, a predsjedavajući Gradskog vijeća Bošnjak. Mi imamo vijećnike iz svih naroda i sedam mandata, ali nećemo podržati nijednu od ove dvije stranke", kaže Marko Romić, novoizabrani vijećnik NS Radom za boljitak u Gradskom vijeću Mostara.

Podsjeća, da prema Statutu, gradonačelnik tek u trećem krugu može biti izabran natpolovičnom većinom glasova, ali da bi to značilo veliki gubitak vremena za formiranje vlasti.
SDA u Mostaru ima 12 mandata, HDZ BiH i NS Radom za boljitak po sedam, SDP BiH ima tri vijećnika, SBiH dva, a HSP jednog vijećnika.

Ilija Filipović i Salko Sokolović, predsjednici kantonalnih odbora HDZ BiH i SDA u HNK, juče nisu odgovarali na pozive, ali su iz ovih stranaka najavili da očekuju mjesto gradonačelnika. U Gradskom vijeću Sarajeva ne očekuju zastoje kao na prošlim izborima kada je osam mjeseci trajao izbor vijećnika i rukovodstva zbog nepoštivanja konstitutivnosti naroda.

Marin Ivanišević, aktuelni predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva, podsjeća da je izmijenjen Statut, te da se imenuje najmanje 20 odsto vijećnika iz svakog konstitutivnog naroda.

"To znači da mora biti najmanje po šest vijećnika Srba, Hrvata i Bošnjaka, te dva iz reda ostalih. Međutim, Statut je propisao da ne može biti više od 50 odsto vijećnika iz bilo kojeg konstitutivnog naroda", kazao je Ivanišević, dodajući da Vijeće broji 28 članova.

U četiri sarajevske opštine po 41 mandat osvojile su SDP i SDA i obje ove stranke žele poziciju gradonačelnika, ali još nisu izašli sa imenima kandidata, jer čekaju sjednice kantonalnih odbora.
Prema Izbornom zakonu BiH nisu propisani rokovi kada moraju biti implementirani izborni rezultati, jer je to regulisano opštinskim statutima, najčešće u roku od 30 dana. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE