• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EK: Korupcija veliki problem BiH

Evropska komisija traži odlučniju borbu protiv korupcije kako bi BiH uskladila svoje zakone sa evropskim.

 EK: Korupcija veliki problem BiH Izvor: MONDO

Bosni i Hercegovini je neophodna jača opredeljenost i odlučnija akcija u borbi protiv korupcije, ocijenila je danas Evropska komisija u nacrtu Izvještaja o strategiji proširenja Evropske unije.

Iako je ta država učinila izvestan napredak u uskladjivanju svojih zakona i prakse sa evropskim standardima, neophodno je jačanje njenog administrativnog kapaciteta, stoji u dokumentu.

Korupcija i organizovan kriminal, kao i pranje novca ostaju glavni problemi u BiH.

"Trgovina drogom ostaje ozbiljan problem, za čije (rešavanje) je potrebno kontinuirano zalaganje", navodi se u izvještaju i dodaje da je postignut mali napredak na sprečavanju pranja novca.

U dokumentu se takodje ukazuje na loše postupanje prema zatvorenicima u BiH gde "pristup pravdi u civilnim i krivičnim postupcima ostaje razlog za zabrinutost, a jednakost pred zakonom nije uvijek zagarantovana".

Komisija takodje naglašava potrebu da se primene svi medijski zakoni kako bi se uskladili sa prioritetima evropskog partnerstva i dodaje da je primjećen neznatan napredak kada je riječ o slobodi izražavanja i medija, slobodi udruživanja i slobodi vjeroispovesti.

Neophodno je, takodje, da BiH učini dalji napredak kada je reč o viznom režimu i uspostavi funkcionalni sistem azila.

U izvještaju se ukazuje da je ostvaren izvestan napredak kada je riječ o pravdi, slobodi i bezbjednosti, ali da su u svim tim oblastima neophodna dalja poboljšanja.

"Usvajanje odgovarajućih zakona vezanih za policiju, koji će obezbediti sedam novih agencija na državnom nivou je pozitivan", stoji u dokumentu.

Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH potvrdilo je opredeljenost EU za evropsku budućnost te države.

BIH je počela sa primjenom prelaznog sporazuma u julu, ali su ustavne elemente utvrdjene Dejtonskim mirovnim sporazumom osporili politički lideri oba entiteta i reforme vezane za EU su usporene.

Konsenzus takodje ostaje slab, kada je riječ o ključnim reformskim prioritetima.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE