• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropski "poziv za buđenje" BiH

Savjet ministara Evropske unije podržao je novu strategiju u BiH!

 Evropski "poziv za buđenje" BiH Izvor: MONDO

Šefovi diplomatija Evropske unije zabrinuti su zbog sve češće pojave nacionalističke retorike u BiH i traže od domaćih političkih vlasti da ulože dodatne napore za provođenje reformi.

Ministri odbrane EU su na zajedničkom sastanku sa šefovima diplomatija evropskog bloka u Briselu donijeli odluku da u BiH zadrže mirovne snage (Altea) sve dok ne bude ponovono uspostavljena politička stabilnost.

Ministri inostranih poslova Evropske unije podržali su novu strategiju jačanja uticaja i preuzimanja odgovornosti Unije u BiH, uz korišćenje svih instrumenata, uključujući prenošenje ovlašćenja sa međunarodnog na specijalnog predstavnika EU u BiH.

Prijedlog dokumenta su o strategiji jačanja uloge EU u BiH podneli evropski komesar Oli Ren i visoki predstavnik Havijer Solana.

"Prva tačka dokumenta predstavlja pojačano angažovanje EU u BiH. Evropske integracije predstavljaju oblast o kojoj se slažu svih lideri BiH. To pruža EU jedinstven uticaj i odgovornost", ističe se u tekstu.

Druga tačka se odnosi na pojačano prisustvo EU. Mandat i kancelarija Specijalnog predstavnika EU bi trebalo da bude pojačana da bi ogledala situaciju na terenu i potrebe tranzicije", ističe se u tekstu i dodaje da bi EU trebalo da bude spremna za taj cilj do sredine 2009. godine.

Treća tačka se tiče nove rezolucije Savjeta bezbjednosti UN. Ona će biti neophodna da bi se okončao rad Kancelarije međunarodnog predstavnika i mandat Visokog predstavnika, te da bi se riješila pitanja autoriteta koji proizilaze iz Dejtonskog/Pariskog sporazuma", kaže se u dokumentu.

Četvrta tačka se tiče održavanja jakog angažovanja međunarodne zajednice u BiH, koje se pokazalo važnim i mora da se nastavi i poslije OHR".

Peta tačka se tiče aktivnog i sveobuhvatnog korišćenja svih dostupnih instrumenata EU. Evropsko partnerstvo i primjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju trebalo da budu vodilje reformi", kaže se u tekstu.

Šesta tačka se tiče jasnog stava EU o ustavnoj evoluciji.

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak izjavio je da je u Briselu ponovljeno da Unija očekuje da čitava BiH krene naprijed i da je za zemlju još otvorena perspektiva članstva u EU.

"Ono što današnja situacija u BiH pokazuje jeste da u zemlji nije moguće primijeniti standardnu strategiju proširenja EU, nego da sama Unija mora biti proaktivno angažovana", rekao je Lajčak za internet portal www.reci.ba.

Prema njegovim riječima, cilj međunarodne zajednice i EU je da BiH kao mirna, stabilna i multietnička zemlja ide nepovratno ka članstvu u Uniji. On je ponovio da će OHR biti zatvoren, odnosno transformisan u EUSR kada bude ispunjeno svih pet ciljeva i dva uslova koje je postavio Savet za provođenje mira.

"Oni koji iskreno žele da do toga dođe moraju raditi na pozitivnim pomacima, a ne dizati tenzije. Priča o otcjepljenju ili ukidanju entiteta je prazna priča", rekao je Lajčak. Visoki predstavnik istakao je da reforma Ustava BiH nije uslov za zatvaranje OHR-a, ali da jeste za ulazak zemlje u EU.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo što je na sastanku ministara inostranih poslova EU u Briselu preovladao realističniji pristup transformaciji OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU.

"Nisam dovoljno upoznat sa zaključcima u Briselu, ali podržavam transformaciju OHR-a, jer su to poznati stavovi Republike Srpske" rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da bi ostanak OHR-a ugrozio kredibilitet takve međunarodne institucije.

"Na organima BiH je kakva će dalja ovlašćenja imati OHR, a ako ti organi pristanu da neko upravlja Bosnom i Hercegovinom, onda neka tako bude, ali ako ne pristanu veoma će teško biti nametnuti bilo kakvu upravljačku poziciju u BiH", smatra Dodik.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić rekao je da su stavovi evropskih institucija iz Brisela očekivani i da je evidentno da se ide na postepeno ukidanje OHR-a u BiH.

"To je proces koji je dobar za BiH. Ja ga podržavam i jasno je da će EU imati sve veći uticaj u BiH, a to je proces koji sam očekivao", rekao je Ivanić za Srnu.

Prema njegovim riječima, sada je očito to da je na domaćim institucijama da pokažu da orijentacija EU nije besmislena, nego da ona ima smisla.

"Očekujem da će domaći političari sa mnogo više ozbiljnosti nego do sada da se bave ispunjavanjem evropskih obaveza, a za BiH je jako bitno da se Kancelarija visokog predstavnika ugasi", rekao je Ivanić.

Šef kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS Borislav Bojić rekao je da odgovornost za BiH, kao složenu državnu zajednicu, treba da preuzumu domaći političari i da u tom kontekstu treba pozdraviti odluku ministara inostranih poslova EU o prenošenju ovlašćenja sa međunarodnog na specijalnog predstavnika EU u BiH.

"Sada je važno kakva će dalja ovlašćenja imati visoki predstavnik što se tiče bonskih ovlašćenja i on ne bi trebalo da ima ulogu zakonodavca, a sve odluke koje su ranije nametnute treba staviti van snage ili u redovnu proceduru", izjavio je Bojić Srni.

On je dodao da se ne može razmišljati o približavanju Evropi a da istovremeno u BiH postoji bilo kakva međunarodna kancelarija koja nameće zakone.

Prema Bojićevim riječima, međunarodna zajednica će i ubuduće imati uticaj kao i u drugim zemljama u regionu, ali to treba da bude po demokratskim principima.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE