• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajčak: Nova strategija EU za BiH

Lajčak je naglasio da sama činjenica da ministri spoljnih poslova i obrane EU moraju da razgovaraju o BiH pokazuje ozbiljnost situacije.

 Lajčak: Nova strategija EU za BiH Izvor: MONDO

U Bosni i Hercegovini nije moguće primijeniti standardnu strategiju proširenja Evropske unije, nego sama Unija mora biti aktivno angažovana, izjavio je visoki medjunarodni predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, osvrćući se na upravo završen sastank Savjeta ministara EU.

U ekskluzivnom intervju za portal reci.ba, Lajčak je naglasio da sama činjenica da ministri spoljnih poslova i obrane EU moraju da razgovaraju o BiH pokazuje ozbiljnost situacije.

On je rekao da je u više navrata istaknuto da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bio veliki i pozitivan korak u odnosima EU i BiH, ali da su "napadi na državne institucije, prijetnje jednostranim promjenama uredjenja zemlje i nacionalistička retorika kompromitovali dalji napredak i situacija u zemlji je krenula u potpuno pogrešnom pravcu".

"Bojim se da su političari svojim ponašanjem uništili taj inicijalni pozitivan efekt. Nikoga ne zanima saradnja sa zemljom u kojoj je politička situacija nepredvidiva i nestabilna. Ono što današnja situacija u zemlji pokazuje jeste da u BiH nije moguće primijeniti standardnu strategiju proširenja EU, nego da sama Unija mora biti proaktivno angažovana", naglasio je visoki predstavnik.

Odgovarajući na pitanje da li će EU okončati svoju vojnu misiju u BiH, Lajčak je podsjetio da je u Briselu odlučeno da su sve organizacije EU u BiH nužne i da do bilo kakvih promjena u mandatu Eufora može doći samo nakon pozitivne ocene političke situacije u zemlji.

"Cilj medjunarodne zajednice i EU i dalje ostaje isti: BiH kao stabilna, mirna, multietnička država, na nepovratnom putu ka članstvu u EU", rekao je Lajčak, podsetivši da je dokument koji su prezentirali visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana i komesar EU za proširenje Oli Ren naišao na pozitivan odjek medju ministrima.

"Ono što svi moraju shvatiti je da je suština ovog procesa da zemlja usvaja zakone i način funkcionisanja zemalja članica EU, a nije samo pitanje dobre volje i želje za članstvom. Već tokom narednih nekoliko dana krećemo sa novim aktivnostima, pokrećemo dijalog sa odredjenim grupama, na primer, parlamentarcima, nevladinim organizacijama, predstavnicima gradjanskog društva i mladim ljudima", rekao je visoki predstavnik.

On je naglasio da je BiH još uvek visoko plasirana na listi prioriteta medjunarodne zajednice nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Lajčak je rekao da je tokom protekla dva mjeseca razgovarao sa ministrima spoljnih poslova zemalja članica Savjeta za implementaciju mira i detaljno ih informisao o trenutnom stanju u zemlji.

"Bilo je nužno vratiti pažnju medjunarodne zajednice na BiH i u tome smo uspjeli. Naravno da je bolje bilo da su bosanskohercegovačke vlasti, na svim nivoima, odradile svoje zadatke i da nije došlo do zastoja u reformama. Danas bi BiH bila mnogo dalje u procesu evropskih integracija", naglasio je on.

Lajčak je rekao i da će Kancelarija visokog predstavnika biti zatvorena i transformisana u Ured specijalnog predstavnika Evropske unije kada bude ispunjeno svih pet ciljeva i dva uslova koja je pred lidere BiH postavilo Veće za implementaciju mira u februaru, dodavši da će na sljedećoj sjednici Savjeta biti razmotrena cjelokupna situacija u zemlji.

"Dosta toga već je uradjeno, ali nije postignut dogovor o državnoj imovini, nije riješen ustavni status Brčkog. Dakle, nisu ispunjena dva od pet postavljenih ciljeva. U situaciji gdje se napadaju državne institucije, gde Republika Srpska ne poštuje zakone, ja sigurno neću moći dati preporuku za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika", rekao je on.

"Oni koji iskreno žele da dodje do toga, moraju raditi na pozitivnim pomacima, a ne dizati tenzije, jer to nikome nije od koristi, a priča o otcepljenju iz BiH, ili ukidanju entiteta, prazna je priča", naglasio je Lajčak.

On se osvrnuo i na posljednji susret Milorada Dodika, Sulejmana Tihića i Dragana Čovića, koji su se dogovorili o mnogim otvorenim pitanjima.

"Konstruktivan pristup rešavanju problema je ono što medjunarodna zajednica očekuje od domaćih političara. Ovo je dokaz da je kompromis moguć kada postoji spremnost za otvoreni dijalog", naglasio je Lajčak.

"Dogovor koji su postigli Tihić, Čović i Dodik mogao bi rešiti ključna pitanja za napredak zemlje i ubrzati njen evropski put. Rješenja oko kojih su se oni dogovorili po pitanjima ustava, državne imovine, popisa stanovništva i Brčko distrikta su vrlo bliska preporukama koje je dala medjunarodna zajednica. Sada je ključno da se njihov dogovor kroz institucije sprovede u djelo", istakao je visoki predstavnik.

On je rekao da "reforma Ustava BiH nije uslov za zatvaranje kancelarije visokog predstavnika, ali jeste za ulazak u EU, koja nema model ustava koji pokušava da nametne BiH".

"Zbog nedostatka otvorenog razgovora o ovom pitanju, ostale reforme su na čekanju i zato smatram da bi ozbiljni razgovori o ustavnoj reformi što prije trebalo da počnu. BiH je složena multietnička država na putu ka EU i zato mora da pronadje ustavno rješenje koje će joj omogućiti brzo sprovodjenje reformi i istovremeno zaštititi sve gradjane i konstitutivne narode", naglasio je Lajčak. (Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE