• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nerasvijetljena međusobna ubistva Bošnjaka

U Srebrenici se od 1992. do 1995. godine, prema nezvaničnim podacima, dogodilo dvadesetak međusobnih ubistava Bošnjaka.

 Nerasvijetljena međusobna ubistva Bošnjaka  Izvor: MONDO

Ibran Mustafić, jedan od svjedoka međusobnih ubistava Bošnjaka u Srebrenici, kaže za banjalučki "Glas Srpske" da nijedno od tih ubistava nije rasvijetljeno i da je zadobio teške tjelesne povrede prilikom atentata na šefa ratne policije Hameda Salihovića, koji je ubijen na Kapetanovoj ćupriji u maju 1995. godine.

"Tražio sam pismeno od Kantonalnog tužilaštva u Tuzli da rasvijetli to ubistvo i dobio odgovor od glavnog tužioca Ize Tankića da su zainteresovani za taj slučaj. U to vrijeme ministar policije kantona je bio Mirza Jusufović. Istraga je pokrenuta 2000. godine, obavljen je razgovor sa više od 50 svjedoka, ali je istraga, poslije dva ili tri mjeseca, obustavljena" , tvrdi za list Mustafić.

Dodaje da od tada nije dobio nikakve informacije u vezi s rasvjetljavanjem ubistva Salihovića.

"Jusufović i Tankić su odmah poslije konstituisanja imenovani za sudije Suda BiH. Vjerovatno su na taj način nagrađeni, jer očigledno je da istraga međusobnih ubistava Bošnjaka u ratu nije predmet pravosuđa, nego politike", ocijenio je Mustafić.

Suđenje Sadiku Begiću iz sela Lipovac, koje je u Osnovnom sudu u Srebrenici zakazano za 11. decembar, potvrđuje da će od brojnih ubistava, koja se čuvaju u tajnosti, sudski epilog dobiti samo ubistvo Ibiša Alemića iz sela Kutuzero, navodi "Glas Srpske".

Ovaj list saznaje da optužnica tereti Begića da je 9. oktobra 1993. godine, iz za sada nepoznatih motiva, ubio Alemića iz automatske puške.

"Poslije ubistva, protiv Begića je tada pokrenuta istraga u Srebrenici, koju je kasnije preuzeo Vojni sud u Tuzli. Optužnica je podignuta 2. aprila 2004. godine, ali Begić zbog bjekstva u Ameriku, nije bio dostupan sudskim organima" , rekao je predsjednik Osnovnog suda u Srebrenici Hajrudin Halilović.

Begić je, nakon raspisane međunarodne potjernice, deportovan u BiH i trenutno se nalazi u bijeljinskom zatvoru.

Donošenjem novog Zakona o sudstvu, Begićeva optužnica prenesena je u Okružni sud u Bijeljini, koji je predao predmet srebreničkom Osnovnom sudu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE