• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS kompletirala dokumentaciju protiv Hrvatske

Sekretarijat Vlade RS za odnose za Haškim tribunalom i istraživanje ratnih zločina dokumetovao je posljedice agresije Hrvatske na RS

 RS kompletirala dokumentaciju protiv Hrvatske Izvor: MONDO

Sekretarijat Vlade Republike Srpske /RS/ za odnose za Haškim tribunalom i istraživanje ratnih zločina dokumetovao je posljedice agresije Hrvatske na RS, u kojoj su združene snage Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ u oktobru 1995. godine napale i okupirale Mrkonjić Grad i okolne opštine, uključujući južne dijelove opštine Banjaluka.

"Nakon sveobuhvatnog istraživanja dostupne dokumentacije i saradnje sa organima i organizacijama RS i opštine Mrkonjić Grad, na srpskoj strani je evidentirano 135 ubijenih i 13 nestalih civila, 222 poginulih, odnosno ubijenih i 17 nestalih vojnika, te tri poginula pripadnika MUP-a RS, što je ukupno 390 ljudskih žrtava", rekao je Srni direktor republičkog Sekretarijata Jovan Spaić.

On je naglasio da je za ovo područje karakteristična masovna grobnica na pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu, gdje je u proljeće 1996. godine eshumirano 181 tijelo.

Spaić je istako da je, prema informacijama istražnih organa, u velikom broju slučajeva riječ o žrtvama ratnih zločina.

On dodao da su Mrkonjić Grad i opštine koje su bile pod okupacijom od kraja ljeta 1995. godine do proljeća 1996. godine pretrpile i velika materijalna razaranja i da je u najvećem dijelu riječ o totalnom uništenju, posebno pred vraćanje ove teritorije po odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Opštinska komisija, koja je radila poslije povratka stanovništva i vlasti na ovo područje, evidentirala je u Mrkonjić Gradu materijalnu štetu od 680 miliona KM, a posljedice se osjećaju i danas", precizirao je Spaić.

Prema njegovim riječima, dokumentaciju o posljedicama agresije Hrvatske nadležni organi Srpske 1996. godine dostavili su Tužilaštvu Haškog Tribunala, a dopunjenu dokumentaciju MUP RS dostavio je 2006. godine Tužilaštvu BiH.

"Napadom u okviru agresije komandovao je hrvatski general Ante Gotovina, protiv kojeg se vodi proces pred Haškim tribunalom za operaciju 'Oluja', ali ne i za operacije protiv RS u ljeto i jesen 1995. godine", rekao je Spaić.

On je podsjetio da su u izvođenju ove faze agresije učestvovali i dijelovi Armije BiH, pod komandom generalna Atifa Dudakovića, i da do sada za posljedice počinjene u ovoj operaciji i za vrijeme okupacije niko nije odgovarao.

Spaić je rekao da će izvještaj Sekretarijata biti dostavljen organima i institucijama koje se bave procesuiranjem ratnih zločina, ali i drugim organima i organizacijama koje se bave izučavanjem rata i ratnih posljedica.

"Ovo istraživanje je nastavak istraživanja posljedica agresije Hrvatske na RS, a u nastavku će biti obuhvaćeno istraživanje i dokumentovanje posljedica u ostalim opštinama i dijelovima opština RS, koje su bile okupirane pred kraj rata u BiH, ali i na početku rata", rekao je Spaić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE