• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EK: Izvjestan napredak u BiH nije dovoljan

U izvještaju Evropske komisije o spremnosti BiH da odgovori zahtjevima bezviznog režima kaže se da izvjestan napredak nije dovoljan.

 EK: Izvjestan napredak u BiH nije dovoljan Izvor: MONDO

Predsjedavajući Interresorne radne grupe za pregovore o liberalizaciji viznog režima BiH sa EU Samir Rizvo rekao je da Izvještaj Evropske komisije o spremnosti BiH da odgovori zahtjevima bezviznog režima, koji je danas dobio, nije potpuno negativan.

Rizvo je rekao Srni da je izvještaj podijeljen u četiri bloka koji se odnose na bezbjednost dokumenata, ilegalne imigracije, javni red i bezbjednost, te spoljne odnose i ljudska prava.

"U dva bloka imamo dosta dobre komentare. U dijelu koji se odnosi na upravljanje granicama, upravljanje azilom, borbu protiv ilegalne imigracije u prvoj rečenici se konstatuje da smo ostvarili dobar napredak u svim tim oblastima", rekao je Rizvo.

On je naveo da je sličan komentar za četvrti blok koji se tiče ljudskih prava i spoljnih odnosa, dok su malo lošije ocjene u oblasti javnog rada i bezbjednosti, biometrijskih pasoša i bezbjednosti dokumenata, mada je i tu konstatovano da je ostvaren izvjestan napredak.

Rizvo je naveo da se u izvještaju napominje da taj izvjestan napredak nije dovoljan, te da se od BiH očekuje da nastavi ozbiljno raditi na dostizanju evropskih standarda u ta dva bloka.

"Za mene lično, kao člana Interresorne radne grupe, nije posebno iznenađenje to što piše u Izvještaju Evropske komisije. Kada smo radili Akcioni plan za ispunjavanje uslova iz Mape puta, koji je usvojio Savjet ministara BiH, upravo je i konstatovao da nismo dostigli evropske standarde, te su planirane mjere kako to da učinimo", rekao je Rizvo.

On je dodao da su u Mapi puta za ukidanje viznog režima i planu odvijanja dijaloga definisani koraci koje BiH treba da slijedi da bi se Evropska komisija odlučila da Evropskom savjetu predloži ukidanje viznog režima za građane BiH.

Rizvo je napomenuo da je prema Akcionom planu, koji je usvojio Savjet ministara BiH, veliki broj aktivnosti moguće ostvariti do sredine 2009. godine, a manji broj će biti okončan do kraja naredne godine.

"Riječ je o aktivnostima koje su, uglavnom, kontinuirane i koje se nikada ne mogu okončati kao što je borba protiv organizovanog kriminala, pranja novca, krijumčarenja droga za koje se ne može postaviti rok", dodao je Rizvo.

Izještaju Evropske komisije prethodio je Izvještaj koji je tim za pregovore BiH o ukidanju viznog režima uputio Evropskoj komisiji krajem avgusta, a u kome su definisna četiri poglavlja i 43 zahtjeva iz Mape puta.

"Naš izvještaj je govorio o tome kakvo je trenutno stanje u svakom od konkretnih zahtjeva. Detaljno smo opisali situaciju u BiH i naveli šta namjeravamo uraditi do kraja 2009. godine", rekao je Rizvo.

Prema njegovim riječima, članovi Interresorne radne grupe bili su svjesni kada su poslali taj izvještaj da BiH u dosta oblasti nije dostigla evropske standarde.

"Nismo mogli očekivati da ćemo dobiti pretjerano pozitivan Izvještaj Evropske komisije o svemu što je BiH uradila", dodao je Rizvo.

Govoreći o predstojećem sastanku predstavnika BiH sa Evropskom komisijom 11. decembra u Briselu, on je rekao da očekuje da će evropski zvaničnici tražiti dodatna objašnjenja i odgovor na Izvještaj o spremnosti BiH da odgovori zahtjevima bezviznog režima.

"Očekujemo da se dogovorimo šta dalje raditi. Ono što je planirano u programu dijaloga o ukidanju viznog režima u prva tri mjeseca 2009. godine je da za svaku od ovih oblasti u BiH dođu ekspertske misije Evropske komisije koje će na licu mjesta izvršiti detaljan uvid, procjenu i analizu stanja prije davanja konačne ocjene", rekao je Rizvo.

On ističe da Izvještaj o spremnosti BiH da odgovori zahtjevima bezviznog režima nije definitivan dokument, jer će se dalje razrađivati i provjeravati kroz ekspertske misije na terenu u BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE