• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajčak u UN: Nacionalistička retorika pravilo BiH!

Miroslav Lajčak izjavio je da je sporazum u Prudu potencijalan izlaz iz postojećeg političkog ćorsokaka u BiH.

 Lajčak u UN: Nacionalistička retorika pravilo BiH! Izvor: MONDO

Visoki predstavnik za BiH  izjavio je  pred Savjetom bezbjednosti UN-a da sporazum vodećih stranaka SDA, SNSD-a i HDZ BiH, koji je postignut u Prudu 8. novembra ove godine, nudi potencijal da se izađe iz postojećeg političkog ćorsokaka.

"Sada je važno pretvoriti prijedloge iz zajedničke izjave u konkretne mjere, usvojene od strane relevantnih institucija BiH'', rekao je on i dodao da su dogovorene stvari od ključnog značaja za budućnost zemlje.

"Nezavisne novine" prenose da je Lajčak istakao da uloga međunarodne zajednice treba da bude podržavanje političkih lidera u BiH u takvim nastojanjima, a u konačnici, domaći kompromis i konsenzus su najbolji, ako ne i jedini, put naprijed za BiH.

Lajčak je rekao da se u proteklim mjesecima u BiH vidjelo kako negativna i nacionalistička retorika sa svih strana nastavlja da bude pravilo, umjesto izuzetka, te da je bilo brojnih osporavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Lajčak je dodao da je član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić konstantno zagovarao svoj privatni politički plan, koristeći svoj položaj i međunarodne forume, poput sjednice Generalne skupštine UN-a, kako bi doveo u pitanje pravo RS na postojanje.

''Njegova nespremnost da poštuje ustavnu organizaciju BiH potvrđena je i u njegovom pismu šefovima država EU i zemalja članica NATO-a. Takav stav samo doprinosi jačanju nepovjerenja RS prema BiH i neće odvesti zemlju nigdje'', upozorio je on i dodao da su sva ova dešavanja i negativna politička atmosfera rezultovali osjetnim padom u sprovođenju reformi.

Lajčak je naveo i primjer da su tokom proteklih mjeseci organi vlasti RS u brojnim navratima osporavali institucije, nadležnosti i zakone države.

"Vlada RS je zvanično osporila obavezu administrativnih tijela u tom entitetu da sarađuju s organima za sprovođenje zakona i pravosudnim organima države, u slučaju gdje su isti vodili preliminarnu istragu u vezi s izvjesnim ugovorima koje je dodijelila Vlada RS. Iako je RS na kraju ispoštovala obavezu, ovakva osporavanja su ozbiljna i zahtijevaju našu punu pažnju, budući da vladavina zakona predstavlja jedan od stubova demokratske države'', kazao je on i dodao da krivična prijava, koju je podnijela Vlada RS protiv većeg broja domaćih i međunarodnih zvaničnika, uključujući i prvog zamjenika visokog predstavnika Rafija Gregorijana, u kojoj se navodi zavjera usmjerena na uništenje tog entiteta, predstavlja još jedan takav slučaj.

"Ne dozvolimo da nasljeđe Kancelarije visokog predstavnika bude narušeno i ugroženo", istakao je Lajčak.

Visoki predstavnik je dodao da je Parlamentarna skupština BiH radila ispod svojih kapaciteta i usvojila samo 22 nova zakona u prve dvije godine mandata, a da su Savjet ministara BiH i Predsjedništvo BiH takođe trpjeli posljedice međuetničkih tenzija i nepovjerenja.

''BiH će, ako želi krenuti dalje na putu ka evroatlantskim integracijama, morati promijeniti način na koji sprovodi politiku u zemlji. Politiku nultog zbira moraće zamijeniti politika zasnovana na kompromisu i spremnosti da se strane nađu na pola puta. Ovo ne mogu dovoljno snažno naglasiti. To je od suštinskog značaja za stabilnu zemlju, usmjerenu ka budućnosti'', naglasio je on.

"Krajnji cilj, koji svi želimo postići, je jasan - BiH kao mirna, održiva zemlja koja nezaustavljivo napreduje na putu evropske integracije. Građani BiH zaslužuju evropsku budućnost. Oni moraju biti potpuno uvjereni da smo mi tu da im sada pomognemo i da ćemo ostati s njima da završimo ovaj zadatak do samog kraja", istakao je Lajčak i dodao da se pozitivni koraci u posljednjih nekoliko sedmica mogu lako poništiti novom negativnom retorikom i jednostranim potezima nekog od političkih lidera.

"Dobra volja je krhka. Stoga je još važnije da se ta dobra volja sačuva kako bi se postigli konkretni rezultati koji su nam potrebni", zaključio je Lajčak.

Visoki predstavnik govoreći o transformaciji Kancelarije viskog predstavnika (OHR) je rekao da će EU preduzimati velike napore kako bi razvila koherentnu i snažnu strategiju, u očekivanju perioda nakon zatvaranja OHR-a i daljih izazova koje će ta nova faza donijeti.

"Pitanje tranzicije nije pitanje administrativnog segmenta tranzicije OHR-a u Kancelariju specijalnog predstavnika EU, nego trajne stabilnosti BiH'', kaže on.

Špirić: RS stabilniji entitet!

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je da Republika Srpska (RS) po svim parametrima i ocjenama međunarodnih finansijskih institucija predstavlja stabilniji entitet i da može biti "motor razvoja BiH, a ne opasnost, kako se zlonamjerno želi prikazati".

"Stabilnost RS se ne smije tumačiti kao uzrok nestabilnosti BiH. Ne mislim da ćemo stanje u Federaciji BiH tumačiti kao uzrok za nestabilnost BiH, nego svi zajedno moramo pomoći da FBiH postane primjer dobro organizovanog i efikasnog entiteta", rekao je Špirić u obraćanju pred Savjetom bezbjednosti UN.

On je istakao da je veoma važno da i RS i FBiH budu podjednako uvažavani i da "uživaju istu količinu respekta kao sastavni dijelovi BiH".

Špirić je ocijenio da je, uprkos različitim domaćim i međunarodnim ocjenama o napretku u BiH, ova godina bila uspješna.

"U ovoj godini smo potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, otvorili pregovore o liberalizaciji viznog režima, stupili u naprednu fazu odnosa sa NATO i privodimo pregovore sa Svjetskom trgovinskom organizacijom", precizirao je Špirić.

On je istakao da će se, pored reformskih izazova, BiH u 2009. godini susresti sa globalnom ekonomskom krizom, ali je istakao da je po tom pitanju postignut jedninstven odgovor u BiH i da je za sada sačuvano povjerenje građana u komercijalne banke.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH je sporazum lidera SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA iz Pruda ocijenio kao "solidnu" osnovu za ispunjavanje pet ciljeva i dva uslova Savjeta za provođenje mira kako bi se stvorili uslovi za zatvaranje OHR-a.

"Mislim da je to dobro za BiH i molim vas da nas podržite na tom putu. Stalno odlaganje tranzicije OHR-a u EUSR bi po mojoj procjeni dovelo do urušavanja kredibiliteta međunarodnih institucija u BiH, povjerenja u provedene reforme i, bojim se, u potpunosti anuliralo efekte i onako poljuljane reforme pravosudnog sistema", dodao je Špirić.

On je ocijenio da je BiH potrebno novo vrijeme i izrazio uvjerenje da će ono biti obilježeno duhom kompromisa i dogovora.

"Mi u BiH moramo mnogo više pažnje posvetiti zajedničkoj viziji unutar zemlje, koja bi značila njeno ubrzanje ka EU. Postoji samo jedan način, a to je otvoreni dijalog i razgovor o svim izazovima, jer svaki sporazum u BiH je poziv na širi dogovor i ispunjavanje obaveza kako bi zemlja u interesu svih uspjela", rekao je Špirić.

On je ocijenio da političke elite moraju donositi odluke koje će obezbjediti evoluciju sistema, a ne čekati revolucionarne promjene koje bi u BiH trebalo da stignu izvan nje.

Špirić se zahvalio visokom predstavniku u BiH Miroslavu Lajčaku na njegovim naporima i trudu koji ulaže za dobrobit BiH, iako bi, kako je rekao, volio da njegov izvještaj nije bio toliko selektivan i da je bio sa nešto više optimizma.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE