• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Značajan pad podrške stanovnika zapadnog Balkana članstvu u EU, ali blaga većina je i dalje opitmistična

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/ Majlinda Bregu kaže da najnoviji podaci pokazuju značajan pad podrške stanovnika zapadnog Balkana članstvu u EU.

 Značajan pad podrške stanovnika zapadnog Balkana članstvu u EU, ali blaga većina je i dalje opitmistična Izvor: Shutterstock

Pad podrške članstvu u EU u zemljama zapadnog Balkana od osam odsto u odnosu na 2021. godine predstavlja bolan podsjetnik na frustracije brojnih građana zbog tempa napretka, ali i poziv da se nešto uradi po tom pitanju, ocijenila je generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/ Majlinda Bregu.

"Još neobjavljeni podaci novog `Balkan barometra` pokazuju dodatni značajan pad podrške stanovnika zapadnog Balkana članstvu u EU, ali i dalje 54 odsto njih podržava put u ovaj blok", navela je Bregu povodom Dana Evrope.

Ona je napomenula da je pozitivno, ipak, to što je procenat onih koji smatraju da do pristupanja EU nikada neće doći pao za pet odsto - sa 23 na 18 procenata, te ocijenila da optimizam, dakle, postoji, ali je oprezniji.

Bregu je navela da je zapadni Balkan daleko dogurao u protekle dvije decenije, ali će razvoj potencijala regiona zahtijevati nove izvore dinamike i transformacije kako bi bili prevaziđeni duboko usađeni socijalni, institucionalni i prirodni izazovi.

Ona je ocijenila da nije riječ samo o novcu i tržištu, već o vrijednostima, i to demokratiji, vladavini prava i ljudskim pravima.

"Potrebno je posvetiti se napornom radu na reformama, borbi protiv korupcije i izgradnji budućnosti u kojoj zapadni Balkan nije samo gost već dio evropske porodice", rekla je Bregu.

U evropskim zemljama 9. maj se obilježava kao Dan Evrope, pošto je tog dana 1950. godine ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman objavio deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka bez sukoba među evropskim zemljama.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE