• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH se smrzava!

Više od 100.000 domaćinstava ostalo bez grijanja, nakon što je u utorak poslijepodne BiH ostala bez ruskog prirodnog plina.

 BiH se smrzava! Izvor: MONDO

U BiH "sve" je stalo, Sarajevo, Zvornik, Istočno Sarajevo, Zenica i Visoko, u velikom su problemu zbog nestanka gasa, a škole, vrtići, ambulante i veći broj preduzeća potpuno su obustavili ili maksimalno reducirali rad.

Prekid dotoka prirodnog plina najviše su osjetila domaćinstava sarajevskom kantonu

U većini tržnih centara u Sarajevu, gradu u kojem je u srijedu ujutro temperatura vazduha bila 12 stepeni Celzijusevih ispod nule, osvanule su prazne police s grijalicama, radijatorima i kaloriferima.
Građani su u potrazi za ogrijevnim tijelima išli i u Visoko, gdje kažu da su "Sarajlije pokupovale sve grijalice" i bukvalno se potukle za grijalicu više.

U tržnom centru "Robot" od utorka su prodali 3.000 komada grijalica, radijatora i ostalih grijnih tijela, a potražnja je još aktuelna.

Obećanja stižu građanima da će do kraja sedmice imati na raspolaganju još grijalica iz bihaćke "Bire".

U centru OBI u Sarajevu kažu da su sve prodali, a prazne police su bile i u "Interexu". Osim grijalica, veoma tražena roba u Sarajevu jučer su bili drvo i ugalj.

Za potrebe 11 sarajevskih vrtića u nabavku grijalica u Zenicu i Vitez išli predstavnici Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo.

"Djeca iz tri vrtića prebačena su u obližnja, ona koja imaju alternativno grijanje. Za 11 vrtića koja nemaju alternativu nabavili smo grijalice, plinske boce i ostalo, tako da smo osigurali da djeci ne bude hladno i da imaju obrok", rekao je Safet Kešo, ministar obrazovanja KS.

U Visokom vrtići ne rade, ali se nadaju da ovakva situacija neće dugo trajati, možda dan, dva dok sistem ne prebace na alternativno grijanje.

Vlada Kantona Sarajevo uputila je apel svim prodavcima ogrijeva da ne loupotrebljavaju situaciju sa snabdijevanjem plinom i ne podižu cijene. Najavila je da će u naredna 24 sata kod javnog preduzeća "Sarajevošume" rezervisati raspoložive količine drva i uglja, a da će u narednih 48 sati štabovi Civilne zaštite KS u svim opštinama sačiniti spiskove domaćinstava kojima trba čvrsti ogrjev.

Nakon nestanka plina, prodaja drva i uglja u Sarajevu povećana je i za 50 posto, a trgovci tvrde da nema povećanja cijena. Metar neiscijepanih drva košta od 70 do 92 KM, iscijepanih od 80 do 97 KM, a metarski trupci su 86 KM. Tonu drvenog uglja iz Kreke prodaju za 120 KM, a uglja iz Banovića za 160 KM.

"Oko 73.000 domaćinstava, koja direktno koriste gas, su bez grijanja, a veliki broj preduzeća je vjerovatno obustavio ili reducirao proizvodnju, jer nemaju alternativno gorivo", rekao je banjalučkim "Nezavisnim novinama" portparol "Sarajevogasa" Adis Salkić.

U preduzeće "Toplane" Sarajevo, koje opslužuje sistem centralnog grijanja, ističu da 43.000 domaćinstava koje oni zagrijavaju za sada neće osjetiti nedostatak plina.

Tvrdi da neće bježati od kupovine mazuta iz Rafinerije u Bosanskom Brodu, iako on ne zadovoljava tehničke standarde kotlovnica u Sarajevu.

Bez grijanja u Zenici je više od 20.000 domaćinstava, te sve škole i vrtići, a u Istočnom Sarajevu manji broj stanova, ali i ambulante i tržni centri. U Visokom isti problem ima više od 1.000 domaćinstava, a u Zvorniku ambulante, dom zdravlja i pekare.

"Sve je stalo. Trenutno nemamo alternativnog rješenja i čekaćemo nekoliko dana da vidimo kako će se odvijati situacija. Imamo mogućnost da koristimo mazut, ali je on za nas preskup, nemao novca, a trebalo bi da napravimo i neke tehničke dorade", kaže za isti list direktor "Zvornikstana" Petko Jokić.

Sead Kaknjo, direktor firme "Grijanje", koja grije cijeli grad Zenicu, tvrdi da im iz "Mittala" isporučuju trećinu plina u odnosu na potrebe koja je dovoljna da radijatori ne budu potpuno hladni. Dodaje da alternativu nema 20.000 stanova koje zagrijavaju. Napominje da imaju dovoljne količine uglja, ali im je neophodan plin i očekuju poboljšanje situacije u poslijepodnevnim satima.

Đaci svih deset osnovnih i 11 srednjih škola u Zenici su u srijedu su na nastavi bili u hladnim učionicama, pa su škole bile primorane da "raspuste" đake , kazala je ministrica obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona Zdenka Merdžan.

Klinički centar "Kasindo", kako je naglasio v.d. direktora Siniša Zubić, vanredno je nabavio lož-ulje čime je obezbijeđeno grijanje za sedam dana. I Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prešao je na grijanje lož-uljem, dok je njihov Centar za fizikalnu terapiju u sarajevskom naselju Ilidža zatvoren.

"Imamo dovoljno lož-ulja za sedam dana na klinikama u krugu Centra i za deset dana za kliniku 'Podhrastovi' i 'Jezero'. Snizićemo temperaturu sa 25 na 22 stepena Celzijusevih, osim na intenzivnim njegama i Pedijatriji. U pregovorima smo sa dobavljačima za nove nabavke lož-ulja", rekla je Biljana Jandrić, portparol KCUS.

U Opštoj bolnici Zvornik, Kantonalnoj bolnici Zenica i Opštoj bolnici "Prim. dr Abdulah Nakaš" Sarajevo, kažu, nemaju problem s grijanjem.

Na fakultetima u Zenici, kako su saopštili u Rektoratu Univerziteta u Zenici, ni malo nije prijatno , dok većina fakulteta u Sarajevu, kao i studentski domovi, imaju alternativno grijanje.

Iz "Elektroprivrede BiH" javljaju da su spremni za povećanu potrošnju struje do koje je već došlo u Sarajevu, Zenici i Visokom.

"Stabilnost snabdijevanja nije ugrožena, ali je potreban oprez potrošača kako ne bi preopteretili ni vlastite instalacije ni sistem, što se dešava kada se istovremeno uključe termoakumulacione peći, pećnice ili veš-mašina", saopšteno je iz "Elektroprivrede BiH".

Direktor "BH gasa" Almir Bećarević kaže da nema nikakvih promjena u snabdijevanju BiH ruskim plinom, "osim što se povećava broj zemalja koje ostaju bez plina".

"Sada je jedino rješenje diplomatija", dodao je Bećarević.

Fabrika glinice "Birač" iz Zvornika sasvim je obustavila proizvodnju, a "ArcelorMittal" iz Zenice rad u nekoliko pogona.

"Alternativa za gas ne postoji, a više od 1.000 radnika bi moglo ostati bez posla dok su ugroženi i objekti i fabrička postrojenja", saopšteno je iz "Birča", koji traži pomoć od najviših instanci vlasti u BiH.

"Mittal" je reducirao proizvodnju u Koksari, visoku peć je stavio u "topli režim rada", a zbog toga je značajno reducirana i proizvodnja toplotne energije za Zenicu, izjavila je portparol "Mittala" Dijana Božić-Srdanović.

Iz "Sarajevo-gasa" Lukavica tvrde da je i FAMOS morao obustaviti proizvodnju, "iako ima veliki broj narudžbi za poslove koje treba završiti".

Vanredna sjednica Predsjedništva BiH

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj razgovarao je s ambasadorom Ruske Federacije u BiH Konstantinom Šuvalovim i zatražio hitan nastavak snabdijevanja BiH plinom, te poslao pisma ministrima inostranih poslova Ruske Federacije i Ukrajine.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić održao je konsultacije s premijerima FBiH i Kantona Sarajevo i s ministrom energetike u Vladi FBiH, a zakazana je i vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj će problem s plinom biti jedina tema.

Premijer FBiH Nedžad Branković kaže da je Vlada na raspolaganju svima kojima u ovoj situaciji treba pomoć u olakšanju procedura.

"Otvorena je mogućnost da javna preduzeća sarađuju sa Direkcijom za robne rezerve FBiH, ali za sada niko nije tražio konkretnu pomoć u novcu ili odlukama i o tome je još rano govoriti", kaže Branković.

Rusija je u srijedu Evropu ostavila bez plina, jer je potpuno prekinula isporuku tog energenta preko Ukrajine nakon spora s ovom zemljom u vezi s cijenom plina i visinom ukrajinskog duga. Zbog aktuelnog problema u Briselu su najavljeni pregovori Rusije i EU, a Češka, koja predsjedava EU, zatražila je da se nastavi dotok plina u Evropu. U Moskvi se očekuju pregovori između predstavnika vodećih ruskih i ukrajinskih gasovodnih preduzeća.

Ukrajina je pristala je da posmatračka misija EU nadgledala isporuke gasa iz Rusije. Bez plina iz Rusije su proteklih dana ostale Rumunija, Češka, Slovačka, Grčka, Austrija, BiH, Hrvatska, Srbija, Mađarska, Bugarska i Makedonija.


(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE