• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prve mjere za posljedice gasne krize

Više od 100.000 domaćinstava ostalo bez grijanja! RS nudi rješenje - Rafinerija nafte Brod priprema prve tone mazuta za isporuku u krizne opštine.

 Prve mjere za posljedice gasne krize Izvor: MONDO

Ministarstvo industrije, energetike i razvoja Reepublike Srpske (RS) preduzelo je prve mjere za ublažavanje posljedica izazvanih obustavom isporuke gasa.

"U Rafineriji nafte u Brodu na raspolaganju nalazi 20.000 tona mazuta koji se može odmah isporučiti u krizne opštine. Dodatne količine Rafinerija nafte može obezbijediti kroz dnevnu proizvodnju od oko 780 tona mazuta, a prioriteti u snabdijevanju mazutom će svakako biti bolnice, vrtići i toplane",izjavila je Srni portparol Ministarstva Aleksandra Vukašinović.

Ona je dodala da proizvodnja električne energije teče po planu i da je prati očekivana potrošnja za ovaj period.

Prema njenim riječima, RS u ovom trenutku, zahvaljujući izuzetnom naporu svih zaposlenih u energetskom sistemu, obezbjeđuje siguran i efikasan sistem koji podnosi uslove pojačane potrošnje uzrokovane korišćenjem električne energije kao alternativnog izvora za jedan dio potrošača.

"Polazeći od potreba sigurnosti obezbjeđenja energentima, Ministarstvo je predložilo zakon o nafti i naftnim derivatima i zakon o energetici kojim se stvara zakonski okvir i očekuje dugoročno rješavanje pitanja obezbjeđenja sigurnosti snabdijevanja potrošača svim energentima“, naglasila je Vukašinovićeva.

Ona je dodala da je situacija u Istočnom Sarajevu djelimično normalizovana, jer su najveći potrošači već prešli na alternativne izvore, prije svega na mazut i električnu energiju, a među njima je i Bolnica Kasindo, gdje se ubrzano radi na osposobljavanju sistema za grijanje na mazut.

Prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo, "Energoinvest" AD i "Famos" AD, kao i jedan dio većih komercijalnih potrošača gasa u Istočnom Sarajevu imaju takođe mogućnost korišćenja tečnog goriva kao alternativnog energenta, dok su problemi opštine Zvornik složeniji, jer će za osposobljavanje sistema za grijanje na tečno gorivo trebati nekoliko dana i određena sredstva.

"Međutim, Bolnica u Zvorniku ima sistem grijanja koji koristi mazut kao energent, dok je za Dom zdravlja i vrtić obezbijeđeno grijanje pomoću električne energije. Fabrika glinice Birač je od prošle godine počela da koristi tečna goriva, dok je gas potreban za finalni dio proizvodnje“, navodi Vukašinovićeva.

Ona je dodala da bi, imajući u vidu tehnološki proces u proizvodnje glinice i kapaciteta za skladištenje, fabrika mogla da proizvodi poluproizvode u narednih 10 do 15 dana.

Vukašinovićeva je uputila apel svim građanima u RS da racionalnije koriste električnu energiju kako ne bi došlo do poremećaja u snabdijevanju, s obzirom na uslove pojačane potrošnje uslovljene povećanjem broja potrošača.

Neće biti vanrednih stanja u opštinama!

Članovi Predsjedništva BiH i nadležni za prevazilaženje krize nastale zbog prekida isporuke gasa dogovorili su da na područjima koja su pogođena obustavom isporuke gasa u BiH neće biti proglašavanja vanrednog stanja do narednog ponedjeljka, ako se ne postigne dogovor između Rusije i Ukrajine u vezi sa gasnim sporom.

"Ukoliko dođe do proglašenja vanrednog stanja doći će do preraspodjele sredstava u javnim ustanovama i firmama koje će biti iskorištene za nabavku alternativnog goriva", rekao je premijer Federacije BiH Nedžad Branković.

Više od 100.000 domaćinstava ostalo bez grijanja, nakon što je u utorak poslijepodne BiH ostala bez ruskog prirodnog plina.

Sarajevo, Zvornik, Istočno Sarajevo, Zenica i Visoko u velikom su problemu zbog nestanka gasa, a škole, vrtići, ambulante i veći broj preduzeća potpuno su obustavili ili maksimalno reducirali rad.

Prekid dotoka prirodnog plina najviše su osjetila domaćinstava sarajevskom kantonu

U većini tržnih centara u Sarajevu, gradu u kojem je u srijedu ujutro temperatura vazduha bila 12 stepeni Celzijusevih ispod nule, osvanule su prazne police s grijalicama, radijatorima i kaloriferima.

U Visokom vrtići ne rade, ali se nadaju da ovakva situacija neće dugo trajati, možda dan, dva dok sistem ne prebace na alternativno grijanje.

Bez grijanja u Zenici je više od 20.000 domaćinstava, te sve škole i vrtići, a u Istočnom Sarajevu manji broj stanova, ali i ambulante i tržni centri.

Đaci svih deset osnovnih i 11 srednjih škola u Zenici su u srijedu su na nastavi bili u hladnim učionicama, pa su škole bile primorane da "raspuste" đake , kazala je ministrica obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona Zdenka Merdžan.

Klinički centar "Kasindo", kako je naglasio v.d. direktora Siniša Zubić, vanredno je nabavio lož-ulje čime je obezbijeđeno grijanje za sedam dana. I Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prešao je na grijanje lož-uljem, dok je njihov Centar za fizikalnu terapiju u sarajevskom naselju Ilidža zatvoren.

"Imamo dovoljno lož-ulja za sedam dana na klinikama u krugu Centra i za deset dana za kliniku 'Podhrastovi' i 'Jezero'. Snizićemo temperaturu sa 25 na 22 stepena Celzijusevih, osim na intenzivnim njegama i Pedijatriji. U pregovorima smo sa dobavljačima za nove nabavke lož-ulja", rekla je Biljana Jandrić, portparol KCUS..

Fabrika glinice "Birač" iz Zvornika sasvim je obustavila proizvodnju, a "ArcelorMittal" iz Zenice rad u nekoliko pogona.

"Alternativa za gas ne postoji, a više od 1.000 radnika bi moglo ostati bez posla dok su ugroženi i objekti i fabrička postrojenja", saopšteno je iz "Birča", koji traži pomoć od najviših instanci vlasti u BiH.

"Mittal" je reducirao proizvodnju u Koksari, visoku peć je stavio u "topli režim rada", a zbog toga je značajno reducirana i proizvodnja toplotne energije za Zenicu, izjavila je portparol "Mittala" Dijana Božić-Srdanović.

FBiH: Preduzeta sva interventa rješenja

Na drugom sastanku na operativnom nivou institucija Federacije (FBiH) Sarajevkog i Zeničko - dobojskog kantona ocijenjeno je da su svi odgovorni u FBiH preduzeli sva moguća interventna rješenja na prevladavnju situacije nastale zbog prekida isporuke prirodnog gasa.

Ocijenjeno je da je u ovom trenutku najvažnije sagledati stanje i potrebe na terenu, kao i resurse koje svi nivoi vlasti imaju na raspolaganju, a razmatrana je i odluka o proglašenju vanrednog stanja o kojoj je danas razgovarano u Predsjedništvu BiH.

Jedan od zaključaka sastanka održanog u Sarajevu jeste da se Federalna uprava civilne zaštite zaduži da njihovi eksperti već sutra izađu na teren i sa nadležnim opštinskim i kantonalnim organima počnu pripremati svu potrebnu dokumentaciju i odluke u slučaju proglašenja vanrednog stanja, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Kako se navodi u saopštenju, dogovoreno je i da se eksperti kompanija Energoinvest, "BH gas" i "Sarajevogas" zaduže da veoma brzo izrade studiju o alternativnim energetskim izvorima, a o posljedicama koje privreda već osjeća danas su na sastanku izvijestili predstavnici "Arcelor Mitala" iz Zenice.

Sastanku su prisustvovali premijer FBiH Nedžad Branković, resorni ministar Vahid Hećo, premijeri Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona Besim Mehmedić i Miralem Galijašević, načelnik opštine Zenica i direktori javnih preduzeća iz oblasti gasnog sektora i elektroprivrede.

Sljedeći sastanak na kome će biti analiziran razvoj situacije biće održan u subotu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE