• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ustavni sud ruši budžet?

Da li će budžet biti ugrožen? Uzbuna u Vladi RS!?

 Ustavni sud ruši budžet? Izvor: MONDO

Vlada Srpske moraće da isplati najmanje 200 miliona maraka unutrašnjeg duga po osnovu sudskih presuda iz perioda od 1996. do 2002. godine, što bi moglo da dovede u pitanje cijeli budžet za ovu godinu, tvrdi za "Press RS" bivša ministarka finansija RS Svetlana Cenić!

Ona kaže da bi, poslije odluke Ustavnog suda RS da su ključne odredbe Zakona o izmirenju unutrašnjeg duga neustavne, ta cifra mogla da bude i znatno veća, budući da je Ustavni sud osporio i zakonsku odredbu po kojoj vlasti nisu obračunavale kamate na unutrašnji dug.

" Konačna cifra zavisi od toga koliki je iznos kamate na te presude. U svakom slučaju, riječ je o ogromnoj cifri, koja prijeti da sruši budžet za ovu godinu. Ova odluka znači da će dug morati da se izmiri 'živim' novcem, a ne obveznicama. Sada negdje treba naći keš i platiti sve te presude, a to je moguće učiniti ako se zagrabi u kasu od prodaje 'Telekoma Srpske' ili da se Vlada zaduži kod banaka ", ističe Cenićeva.

Sudija Ustavnog suda RS Milorad Ivošević priznaje da su u njegovom kabinetu svi bili svjesni efekata svoje odluke.

"Ali, i tokom javne rasprave ekonomski eksperti utvrdili su da postoji niz mogućnosti za rješenje ove situacije. Ovo nije samo budžetski problem, jer se dug može riješiti i raznim poreskim olakšicama, učešćem u privatizaciji i sličnim stvarima. Ustavni sud RS se, međutim, ne može upuštati u to kako će Vlada riješiti problem", kaže za isti list Ivošević.

Ona smatra da je Vlada pogriješila kad je insistirala na tome da se gotovo cijeli unutrašnji dug izmiri obveznicama, pogotovo što su, kako tvrdi, i u sadašnjoj praksi na sceni dvostruki aršini.

Cenićeva tako podsjeća na slučaj biznismena Dragana Čičića, kome je vansudskim poravnanjem isplaćeno 11 miliona KM, dok su ostali građani sa sudskim presudama prinuđeni da uzimaju obveznice.

Iako niko u Vladi nije želio da procjenjuje kakve će posljedice imati ova odluka suda, više visokih zvaničnika potvrdilo je "Pressu" da je Ustavni sud RS u potpunosti osporio sistem isplate poratnih dugova kroz obveznice sa dugoročnim rokom dospjeća.

Iz odlično obaviještenih izvora bliskih Ustavnom sudu, saznajemo da su neustavnim proglašene odredbe zakona koje se odnose na emisiju obveznica za unutrašnji dug na osnovu presuda izrečenih u periodu od polovine 1996. godine do kraja 2002. godine.

Istovremeno, sud je ocijenio neustavnim zakonsko rješenje po kojem nisu obračunavate kamate na ove presude, uključujući i zatezne kamate. Iako tačan dug u Ministarstvu finansija nisu mogli da otkriju, grube procjene govore da je riječ o nekoliko stotina miliona maraka.

Zvanično, niko od nadležnih nije želio da komentariše tu procjenu, sve dok odluka Ustavnog suda, kako su rekli, ne bude objavljena u "Službenom glasniku", što bi moglo da se desi već ove nedjelje.

Pomoćnica ministra finansija Dragana Aleksić tvrdi da realizacija budžeta neće biti ugrožena zbog odluke Ustavnog suda, ali priznaje da zvaničnici Vlade RS moraju "hladne glave" da sjednu i proiznađu najbolja rješenja za ovaj problem.

"Kako ćemo reagovati odredićemo tek kada odluka suda bude objavljena. Očekujemo da se to desi vrlo brzo. Sada znamo samo koje odredbe zakona su ocjenjene neustavnim, a pitanje je kako će odluka suda biti napisana i šta su nam preporučili da uradimo. Bez obzira na to, činjenica je da sud ne može djelovati retroaktivno, što znači da je sve što smo do sada uradili na izmirenju obaveza u redu i da su sada u pitanju samo dalja rješenja za izmirenje duga", ističe Aleksićeva.

Prema zvaničnim procjenama, unutrašnji dug u RS, uključujući i staru deviznu štednju, iznosi oko 1,5 milijardi KM, što je za oko 200 miliona manje od ovogodišnjeg budžeta RS.

Prije tri godine usvojen je zakon, po kojem će dugovi na osnovu sudskih presuda donijetih od 1996. do 2002. godine biti izmireni obveznicama, a to podrazumijeva da se novac isplati u deset polugodišnjih rata, sa godišnjom kamatom od 1,5 odsto.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE