• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Diplomatski pasoši i "gospođama ministarkama"

Alakalaj "šakom i kapom" dijelio diplomatske pasoše mimo liste utvrđene pravilnikom.

 Diplomatski pasoši i "gospođama ministarkama" Izvor: MONDO

Nosioci diplomatskih pasoša BiH su svi visoki funkcioneri državnih i entitetskih organa, čelnici vjerskih zajednica i crkava, članovi diplomatsko-konzularne mreže i njihovih porodica i pojedinci kojima je resorni ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj, uz diskreciono pravo, dodijelio tu privilegiju.

Posebne putne isprave BiH dodjeljuju se prema pravilniku koji donosi ministar, a zakonski nosioci podijeljeni su na liste A i B.

Sarajevski "Dnevni avaz" saznaje da je Alkalaj pravo da na osnovu vlastite procjene dodijeli diplomatske putne isprave BiH iskoristio u samo nekoliko slučajeva, a većina ih je dodijeljena u skladu s pravilnikom koji je donio.

Alkalaj je, kako piše list , prema svojoj procjeni, takve pasoše dao Harisu Bašiću, direktoru Agencije za promociju stranih investicija u BiH, Amoru Mašoviću, članu Instituta za traženje nestalih BiH, i Ejub Ganiću, bivšem članu Predsjedništva RBiH i predsjedniku FBiH.

Zanimljivo je da je Alkalaj odobrio diplomatske pasoše i Biljani Grahovac-Radulović, supruzi federalnog ministra Gavrila Grahovca, te Ifeti Puhalac, supruzi Slobodana Puhalca, nekada državnog, a sada entitetskog ministra, bez posebnog obrazloženja, pa se može razumjeti da je osnov to što su "gospođe ministarke".

Diplomatske pasoše dobili su i Kemal Karkin i Goran Šukalo, predstavnici BiH u Međunarodnoj komisiji za sliv rijeke Save, i Enes Ćerimagić, predstavnik BiH u SECI komitetu u Bukureštu.

To su osobe koje su pasoše dobile mimo liste utvrđene pravilnikom, dok ih prema pravilniku imaju svi važniji aktuelni i bivši funkcioneri u državi i entitetima.

S diplomatskim pečatom u svijet, osim aktuelnih članova Predsjedništva BiH i svih njihovih savjetnika, putuju i svi bivši članovi državnog vrha, aktuelni i svi bivši predsjedavajući Savjeta ministara, poput Adnana Terzića i Zlatka Lagumdžije, te svi bivši šefovi diplomatije BiH od Dejtona naovamo, osim Jadranka Prlića, kojem je oduzet nakon što je optužen pred Haškim tribunalom.

Na A-listi su i svi čelnici Parlamenta BiH, Parlamenta FBiH, NSRS i Vijeća naroda, kao i predsjednici i zamjenici predsjednika oba entiteta.

Diplomatske pasoše imaju i premijer Milorad Dodik i Nedžad Branković te svi njihovi ministri. Imaju ih i predsjednica Ustavnog suda BiH Seada Palavrić i sve sudije, predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso, glavni tužilac BiH...

Uz njih su direktori DEI-ja, OSA-e, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga i oficiri za vezu s Hagom.

Na diplomatske pasoše imaju pravo i poglavari vjerskih zajednica koje su članice Međureligijskog vijeća.

Prema pravilniku, svakoj zajednici i crkvi dodjeljuju se po dva diplomatska pasoša, uglavnom za poglavara i njegovog zamjenika.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE