• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Cilj optužbi nestanak RS

Milorad Dodik izjavio da je priča o tome da je on navodno na čelu zločinačke organizacije smišljena da bi RS nestala

 Dodik: Cilj optužbi nestanak RS Izvor: MONDO


Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik poručio je da će sa još većim žarom da radi za interese Srpske, jer je priča da je on na čelu zločinačke organizacije smišljena da bi nestala RS.

"Podnošenje izvješataj Tužilaštvu BiH, u kojem je Sipa označila mene kao šefa grupe udružene u zločinačku organizaciju nije ništa drugo do jedan od pokušaja da se destabilizuje, a zatim ukine RS. Tvorcima ovog plana poručujem da neću pobjeći sa megdana i da će RS bez obzira na njihove zamisli opstati", naglasio je premijer Dodik.

Predsjednik Vlade RS je rekao da su strani faktori i većina bošnjačke elite najprije računali da će RS "glave doći" presude Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde, zatim revizija Dejtonskog sporazuma i prenos nadležnosti RS na BiH, a sada je na sceni treći scenario - pokušaj dokazivanja da su sadašnje i bivše vladajuće strukture u RS kriminalizovane, da njome vladaju mafijaši i da zbog toga ne treba da postoji.

"Očigledno je da nije bilo političkih mogućnosti da se promijeni naš stav o tome da RS može da bude partner, ali ne može da bude potcjenjivana u tom partnerstvu - kako u BiH, tako i u odnosima sa međunarodnom zajednicom. Kada su to shvatili, počeli su da razmišljaju kako da destabilizuju vladajuću partiju i koaliciju u RS...A kada ni to nije pomoglo, aktivirali su posljednju mogućnost - priči o nekoj famoznoj korupciju i pranju novca", istakao je Dodik za beogradsku "Politiku".

Premijer RS je rekao da je Vlada RS napravila plan A i B, kao odgovor na nove izazove koji su se našli pred njom i srpskim narodom u BiH.

"Plan A podrazumijeva još jednu ponudu da se razgovora u okviru institucija i da se napravi novi institucijalni kapacitet, da se ne ponovi ono što se desilo u ovom slučaju, što se svodi na degradaciju Srba koji su na čelu Sipe i Tužilaštva BiH. Mi želimo da zauzmemo svoje mjesto u organima BiH onako kako treba i pokušaćemo to da uradimo", istakao je Dodik.

Ako se to ne uradi, najavio je premijer RS, preći će se na plan B koji podrazumijeva da će RS ponoviti situaciju iz novembra 2007. godine, kada je visoki predstavnik pokušao da nametne promjenu procedure glasanja u pralamentu BiH.

"Znači, zatražićemo od naših predstavnika da se povuku iz zajedničkih organa u BiH, posebno u bezbjednosnim agencijama i Ministarstvu pravde. Njima ćemo ponuditi odgovarajuća radna mjesta u republičkim institucijama. Ne isključujem ni mogućnost da idemo na referendum sa pitanjem: Da li građani RS žele RS u skladu sa Dejtonskim sporazumom?`. Ne sumnjamo u pozitivan ishod i to će nam biti i te kako snažan argument za njeno očuvanje", precizirao je premijer Dodik.

Predsjednik RS je ocijenio da su se oni, koji su kreirali "slučaj" sa prijavom, grdno prevarili, jer su, kako je rekao, stvorili obarač koji će ako bude povučen dovesti do definitivnog rasapada zemlje.

Na pitanje da li je BiH duboko podijeljenja zemlja, premijer Dodik je rekao da je to odavno i potpuno jasno i da BiH, kao država, nema realno ni jedan unutrašnji kohezioni element te da je pravo pitanje zašto je kao takvu održavati.

"Kao državu, BiH na silu održava međunarodna zajednica. I kada ja predložim da ona treba da bude savez federalnih država, onda me zovu ambasadori svih velikih zapadnih država i ubjeđuju me da nije dobro to što govorim i da to ne smijem da uradim. To je oblik cenzure koji dugo nismo imali na ovom prostoru. Mene to, ipak, ne sprečava da govorim o tome", poručio je premijer Dodik.

On je dodao da ga sada najviše zabrinjava činjenica da u sistemu zajedničkih organa BiH postoje paralelne strukture, posebno u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji u kojoj se zadržala struktura bošnjačke tajne policije iz ratnog i poslijeratnog perioda.

"Nažalost, pokazalo se da i u Sipi postoji paralelni sistem. Slično je i u Tužilaštvu BiH, u kojem je potpuno zaobiđen glavni tužilac. To govori o nepovjerenju prema ljudima koji dolaze iz RS, odnosno Srbima. Teško stanje je i u Ministarstvu bezbjednosti BiH u kojem je ministar Tarik Sadović okupio razne specijaliste, među kojima ima i hodža...Ništa nije bolje ni u Ministarstvu spoljnih poslova i Direkciji za evropske integracije", konstatovao je Dodik.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE