• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka glavni grad RS

Narodna skupština Republike RS usvojila je paket amandmana na entitetski Ustav, kojima se, između ostalog, Banjaluka proglašava glavnim gradom RS.

 Banjaluka glavni grad RS Izvor: MONDO

Šef kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Edin Ramić smatra da Amandmani na Ustav RS koje je usvojila Narodna skupština RS neće proći u Vijeću naroda RS.

"Amandmani koji su izglasani u Parlamentu RS trebalo bi da budu u redovnoj proceduri dostavljeni Vijeću naroda RS, nakon čega će biti razmatrani na klubovima , a zatim na sjednici Vijeća naroda RS", rekao je Ramić.

Dodao je da će za Klub Bošnjaka kada bude razmatrao ove amandmane biti opredjeljujući stavovi poslanika iz reda SDA, Stranke za BiH i SDP BiH koji su odbili da podrže ovakve amandmane.

Narodna skupština Republike RS usvojila je paket amandmana na entitetski Ustav, kojima se, između ostalog, Banjaluka proglašava glavnim gradom RS.

Za ustavne amandmane kasno sinoć glasalo je 72 poslanika srpskih političkih partija, dok je sedam poslanika stranaka sa sjedištem u Federaciji BiH bilo protiv.

Prema važećem Ustavu RS, koji je donijet 1992. godine, glavni grad ovog entiteta je Sarajevo. Bošnjački poslanici bili su protiv usvajanja amandmana kojim se Banjaluka proglašava glavnim gradom RS i tražili su da se Ustavom propiše nacionalna struktura u organima vlasti Banjaluke.

Poslije usaglašavanja, Skupštinski odbor za ustavna pitanja odlučio je da se u ovaj amandman doda i stav prema kojem se "konstitutivna zastupljenost u gradskim vlastima uređuje zakonom".

Odbor za ustavna pitanja je povukao amandman koji se odnosi na način prenosa nadležnosti sa RS na nivo BiH, s obzirom da o tom pitanju nije postignut dogovor s bošnjačkim poslanicima.

Bošnjački poslanici smatrali su da da se to pitanje treba regulisati sporazumom, a ne odrednicom da se prenos nadležnosti sa nivo RS na državu može vršiti jedino ako odluku o tome donese dvotrećinska većina u parlamentu RS.

Za bošnjačke poslanike bio je sporan i amandman koji se odnosi na mogućnost RS da uspostavlja specijalne i paralelne odnose sa susjednim državama, jer oni smatraju da saglasnost za uspostavljanje takvih veza treba da da parlament BiH.

Parlament RS usvojio je i amandmane koji se odnose na ljudska prava i slobode, usklađivanje s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama i s Konvencijom o pravima deteta, a iz Ustava RS je izbačena odrednica o smrtnoj kazni.

Usvojeni amandmani na Ustav RS treba da budu potvrđeni u Vijeću naroda RS, gdje treba da dobiju podršku kluba delegata sva tri konstitutivna naroda. Proces promjena određenih odredbi Ustava RS počeo je još 2006. godine posle preporuka Saveta Evrope da se neke ustavne odredbe treba da usklade sa važećim evropskim konvencijama.

(agencije / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE