• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deklaracija o zaštiti interesa RS

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je konačan tekst Deklaracije o osnovama za razgovore o eventualnim promijenama Ustava BiH.

 Deklaracija o zaštiti interesa RS Izvor: MONDO

Zeleno svjetlo poslanici su dali i dijelu koji se odnosi na zaštitu interesa Srpske, čiji je predlagač predsjednik RS Rajko Kuzmanović.

Za Deklaraciju je glasalo 56 narodnih poslanika, osam je bilo protiv, dok je 15 poslanika bilo uzdržano.

Skupština nije prihvatila predloženi set zaključaka Stranke za BiH i Srpske radikalne stranke RS u vezi sa Deklaracijom.

"RS je neosporan entitet sa svojim nepromijenjenim teritorijalnim, organizacionim i funkcionalnim statusom, a eventualno druge teritorijalne jedinice mogu se organizovati u okviru entiteta Federacije BiH", rekao je Kuzmanović obrazlažući poslanicima konačan tekst Deklaracije.

On je rekao da je antiustavno i potpuno neprihvatljivo svako razmatranje mogućnosti teritorijalne organizacije BiH kojima bi se ukidali entiteti ili podijelila RS.

Kuzmanović je rekao da bi eventualne promjene Ustava BiH trebalo da doprinesu poboljšanju funkcionalnosti i efikasnosti organa i institucija BiH, ali bez narušavanja entitetskog balansa, ravnopravnosti i srazmjerne zastupljenosti konstitutivnih naroda.

On je rekao da je kao predlagač Deklaracije, radi postizanja što šire podrške tom dokumentu, uvažio većinu primjedbi svih poslaničkih klubova koje su mu dostavljene, vodeći računa o očuvanju, koherentnosti i konzistentnosti teksta.

"Generalni zahtjev svih je bio da je potrebno sve eventualne promjene vršiti u skladu sa Dejtonskim sporazumom i da se ne smije narušavati taj model. Taj zahtjev je usvojen pa su u Deklaraciji brisane riječi `jedinica`, koje su se koristile paralelno uz termin `entitet`", istakao je Kuzmanović.


On je dodao da je u preambulu ugrađen novi stav kojim se pozivaju svi organi i institucije u BiH i predstavnici međunarodne zajednice da dosljedno i u potpunosti poštuju Dejtonski mirovni sporazum i da svoje aktivnosti vrše u skladu sa ovlašćenjima koja su sadržana u ovom sporazumu.

Prema njegovim riječima, određene primjedbe su ukazivale na potrebu jasnijeg definisanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

"Zato je tačka 10. drugog Poglavlja preformulisana tako da predviđa da se u eventualnim ustavnim promjenama zadrži ustavno načelo da konstitutivni narodi - Srbi, Bošnjaci i Hrvati u BiH imaju neotuđivo pravo zaštite vitalnog nacionalnog interesa", naglasio je Kuzmanović.

Kuzmanović je rekao da se na državnom nivou vitalni nacionalni interes štiti putem ustavnih mehanizama za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u Domu naroda Parlamentarne skupštine i Ustavnom sudu BiH.

Dodao je da sve moguće promjene u strukturi Federacije BiH ne smiju da imaju za posljedicu promjenu sadašnjih ustavnih rješenja u odnosu na formiranje zakonodavnih, izvršnih i sudskih organa vlasti na nivou BiH, kao i na osnovne principe u pogledu njihovog sastava, načina donošenja odluka, zaštite entitetskog kao i vitalnog nacionalnog interesa.

Kuzmanović je rekao da bi se Predsjedništvo BiH i dalje sastojalo od tri člana - jednog iz RS i dva člana iz drugog entiteta, koji bi se birali neposredno sa pravom kandidovanja svih građana.

"Kada je riječ o uređenju pravosudnih institucija na nivou BiH, Deklaracija predviđa da je potrebno Ustavom propisati da sudska vlast postoji na državnom i srednjem nivou, a razvoj i organizacija pravosuđa treba da se zasniva na usvojenoj Strategiji razvoja pravosuđa u BiH", zaključio je Kuzmanović.

Šef poslaničkog kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Željko Mirjanić smatra da je usvajanjem Deklaracije o eventualnim promijenama Ustava BiH u parlamentu RS učinjen veliki korak u pravcu uspostavljanja jedinstvenog političkog stava predstavnika RS o tom pitanju.

"Usvojili smo principe koji predstavljaju okvir za sve učesnike iz RS u daljoj raspravi koja će se voditi o promijeni Ustava BiH", izjavio je Mirjanić danas novinarima nakon posebne sjednice Narodne skupštine RS.

Mirajnić je rekao da su najvažnije odredbe u konačnom tekstu Deklaracije, čiji je predlagač predsjednik RS Rajko Kuzmanović, one kojima se uvodi mogućnost rasprave u parlamentu RS o ovom pitanju, "što znači da je ovo samo početak, a ne kraj rasprave u Narodnoj skupštini RS".

SDS protiv Deklaracije

Šef Poslaničkog kluba SDS-a u Narodnoj skupštini RS Borislav Bojić smatra da je Deklaracija o eventualnim promijenama Ustava BiH "napravljena široko", čime se stvara prostor za izradu novog Ustava BiH.

"Ovaj dokument je pokušaj da se jednostavno dođe do novog Ustava BiH i to je za SDS potpuno neprihvatljivo", izjavio je Bojić.

Bojić je naveo da je za SDS mnogo prihvatljivije da se kaže ko to želi promijenu Ustava BiH i pozvao da se jasno deklariše šta se želi mijenjati u Ustavu da bi se o tome razgovaralo.

"Za SDS je neprihvatljiva Deklaracija, jer je u usvojenom dokumentu prekrižen naš stav, prema kojem je RS jedan od dva entiteta u sastavu BiH, iako je predsjednik RS u ponuđenom materijalu imao namjeru da ga uvaži", naglasio je Bojić.

Bojić je rekao da se druga primjedba SDS-a odnosi na činjenicu, da RS ne treba da utvrđuje dokumente kojima se definišu odnosi unutar Federacije BiH, ističući da je to stvar drugog entiteta.

Kada je riječ o rješavanju statusa Brčko distrikta, Bojić je podsjetio da je stav SDS-a da to pitanje mora biti vezano za član 1. stav 3. Ustava BiH, u kome se navodi da je BiH sastavljena od dva, ali ne više od dva entiteta.

SDS je bio uzdržan prilikom izjašnjavanja u Narodnoj skupštini RS o konačnom tekstu Deklaracije o eventualnim promijenama Ustava BiH.

Stranka za BiH nije saglasna sa usvojenom Deklaracijom o osnovama za razgovore o eventualnim promjenama Ustava BiH, jer "ostavlja mogućnost entitetu da blokira BiH", rekao je šef Kluba poslanika Stranke za BiH Muharem Murselović.

Murselović je najavio da će Stranka za BiH insistirati na donošenju novog Ustava BiH i otklanjanju blokada u donošenju odluka na nivou BiH.

"Ne smije ni jedan entitet da bude u mogućnosti da blokira BiH, a ne smije ni država da blokira one nadležnosti koje su Ustavom povjerene entitetima", rekao je Murselović novinarima u Banjaluci nakon osamnaeste posebne sjednice Narodne skupštine RS.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE