• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ante Jelavić otet u Zagrebu

Bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić otet u Zagrebu pod još nerazjašnjenim okolnostima, a otmičari za njega traže milion evra.

 Ante Jelavić otet u Zagrebu Izvor: MONDO

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko potvrdio je da je bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić otet u Zagrebu, a porodica je prijavila njegov nestanak.

Jelavićeva supruga je rekla da ju je muž nazvao sa prepejd broja i rekao da za njegovo puštanje na slobodu otmičari traže čak milon evra otkupnine, prenose hrvatski mediji.

Signal mobilnog telefona sa kojeg je stigao poziv lociran je na području BiH, između Mostara i Sarajeva, u Jablanici.

Ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović obavijestio je predsjedavajućeg i članove Savjeta ministara o informacijama kojima raspolaže o nestanku ili otmici Ante Jelavića, ističući da suinformacije zaprimljene posredstvom Interpola Sarajevo.

Kako je rekao Sadović, Jelavićeva supruga je prijavila zagrebačkoj policiji da je dobila na svoj mobilni telefon poziv od nepoznate muške osobe koja joj je dala da se čuje sa suprugom, koji joj je kazao da je otet, da je bio svezan, da su ga vozili dva-tri sata i da će biti ubijen ako porodica ne plate iznos od milion evra. 

"Šta je od toga istina u ovom momentu je teško kazati, kao i kakvi su motivi počinilaca ovog krivičnog djela. Otmica je kriminalni čin i zaslužuje osudu bez obzira na to što je Jelavić pravomoćnom presudom nadležnog suda u BiH osuđen na 10 godina zatvora i što je služenje kazne izbjegao tako što je otišao u Hrvatsku iskoristivši dvojno državljanstvo, gdje je živio kao običan građanin", kazao je Sadović. 

Dodao je da ovo istovremeno otvara pitanje zaključivanja sporazuma između Hrvatske i BiH o uzajamnom priznanju sudskih presuda između dviju država kako osuđeni za teška krivična djela ne bi koristili dvojno državljanstvo i izbjegavali pravdu. 

"Ono što mogu da kažem u ovom momentu jest da Agencija za provođenje zakona u BiH intenzivno razmjenjuje informacije sa svojim hrvatskim kolegama i nadam se da će se što prije rasvijetlili ovaj slučaj", kazao je ministar Sadović.

Iz Tužilaštva BiH  je rečeno da nemaju nikakvih informacija u vezi sa navodnim isporučivanjem bivšeg hrvatskog člana Predsjedništva Ante Jelavić pravosudnim organima BiH.

Portparol Tužilaštva Boris Grubešić podsjetio je da za Jelavićem postoji raspisana potjernica, ali da nije mogao biti izručen BiH zato što je državljanin Hrvatske.

Jelavić je navodno otet u blizini svog doma u Zagrebu, a drugih pojedinosti o tome kako se to dogodilo za sada nema, piše zagrebački “Večernji list” pozivajući se na jednog bliskog  prijatelja.

"Večernji list" nezvanično saznaje da je policija već provjeravala Jelavićeve telefonske kontakte posljednjih dana i da je u ovoj fazi istrage vrlo suzdržana.

Za Jelavićem, koji ima državljanstvo BiH i Hrvatske ranije je raspisana međunarodna potjernica zbog malverzacija u vezi sa slučajem "Hercegovačke banka".

U BiH ga čeka ponovljeno suđenje zbog malverzacija novcem iz Hrvatske preko Hercegovačke banke, u periodu od 1998. do 2001. godine. Prema prvoj presudi, koju je u julu 2006. godine ukinulo žalbeno vijeće Suda BiH, osuđen je na 10 godina zatvora.

Nekoliko dana prije presude, zbog sumnji u montirani politički proces, Jelavić je otišao u Hrvatsku i pozvao se na odredbu Ustava koja ne dopušta izručenje hrvatskih građana drugim državama u takvim slučajevima.

Neko vrijeme nakon dolaska u Hrvatsku skrivao se na nepoznatoj lokaciji jer se bojao da bi ga “mogla oteti bošnjačka tajna služba i prisilno ga odvesti nazad u BiH”.

Jelavić je 2001. godine odlukom bivšeg visokog predstavnika za BiH Volfganga Petriča smijenjen sa pozicije hrvatskog člana Predsjedništva zbog političke pobune Hrvata iz BiH u projektu Hrvatske samouprave.

Tada su Hrvati napustili sve institucije u vlasti zbog izborne prevare i inženjeringa, a protiv Jelavića i nekoliko drugih bliskih saradnika vođen je i sudski postupak zbog "rušenja ustavnog poretka". Presudom su oslobođeni svih optužbi.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE