• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija (ni)je nadležna za zločine u BiH

Slučaj "Dobrovoljačka" još bez zvaničnih informacija. Pokrenuta inicijativa da BiH zauzme jasan stav o ovom pitanju.

 Srbija (ni)je nadležna za zločine u BiH Izvor: MONDO

Još nema zvaničnih informacija o medijskim napisima da je Specijalno odjeljenje za ratne zločine Srbije raspisalo interne potjernice za 19 državljana BiH zbog ratnog zločina u slučaju "Dobrovoljačka ulica".

Sarajevski "Dnevni avaz" piše da odgovore na ova pitanja traže mnogi u BiH, među kojima su i Ejup Ganić, Ivo Komšić i Miro Lazović, članovi ratnog Predsjedništva RBiH.

Ganić, Komšić i Lazović na sastancima sa članovima Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i Željkom Komšićem, ministrom pravde BiH Barišom Čolakom i delegacijom MVP-a sa Zoranom Perkovićem na čelu tražili su da institucije BiH zauzmu stav o ovom pitanju.

Željko Komšić potvrdio je za sarajevski list da i pored niza sastanaka, Predsjedništvo nije zauzelo stav o ovom problemu niti je dobilo odgovore na pitanje o kakvoj je listi i potrazi riječ.

"Ministar Čolak, odnosno Ministarstvo pravde BiH, jedino je predutelo konkretne mjere i od Ministarstva pravosuđa Srbije zatražilo podatke o tome postoji li istraga protiv državljana BiH, ko je obuhvaćen tom eventualnom istragom i jesu li raspisane potjernice. Nažalost, odgovora još nema, a tek ako bi bili potvrđeni medijski napisi, Ministarstvo bi moglo podnijeti i zvaničan zahtjev za prebacivanje tog predmeta u BiH", rekao je Komšić za " Avaz".

Prema njegovim riječima, ministar inostranih poslova Sven Alkalaj formirao je tim MVP-a koji će koordinirati rad državnih organa u vezi s ovim problemom. Među zaključcima sastanka s timom MVP-a je i taj da će biti organizovani susreti s ambasadorima u BiH, na kojima će ih upoznati da je BiH , ukoliko postoje optužnice u vezi sa "Dobrovoljačkom", spremna da procesuira taj slučaj u svojim institucijama.

To će, smatra Komšić, biti i svojstven poziv da, ukoliko se pojave međunarodne potjernice za državljanima BiH, uzmu u obzir i činjenicu da Srbija nije nadležna da sudi za zločine u BiH i da se u skladu s tim okolnostima "s razumijevanjem postave spram tih potjernica".

"Tu nije riječ samo o članovima ratnog Predsjedništva RBiH nego o 19 ljudi angažovanih 1992. uglavnom u institucijama države koje su na razne načine branile BiH od agresije i od kojih se danas ne smije okretati glava", kaže Željko Komšić.

Naglasio je još da je najmanje što država trenutno može učiniti to da zauzme stav o navodnim istragama ili potjernicama za 19 državljana.

"Bio bi red da se institucije BiH očituju o tom pitanju. Jer, ako su se desila ubistva u Dobrovoljačkoj, a jesu, onda bi to trebalo da istraži Tužilaštvo BiH, a ne da to radi druga država", kaže Komšić.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić izjavila je za Srnu da je pripremila dopis za pokretanje disciplinskog postupka protiv pomoćnika ministara vanjskih poslova BiH, koji su prisustvovali sastanku sa ratnim članovima predsjedništva BiH.


Mediji su ranije javili da je Srbija raspisala potjernice za bivšim članom Predsjedništva RBiH Ejupom Ganićem i još 18 državljana BiH osumnjičenih za ratne zločine u Sarajevu.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije već nekoliko godina vodi istragu o ubistvima vojnika JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine. Prema nezvaničnim informacijama, tadašnji politički i vojni vrh Republike BiH osumnjičen je za ubistva vojnika koji su početkom rata u BiH trebali izaći iz Sarajeva. U transporterima kojima su vojnici trebali biti izvučeni iz grada nalazio se i komandant sarajevske oblasti JNA Milutin Kukanjac.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE