• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbima 1.118 godina robije!

Sud BiH za pet godina zbog ratnih zločina 50 Srba osudio na 1.118 godina zatvora, dok su Hrvati dobili 146, a Bošnjaci samo 41 godinu robije

 Srbima 1.118 godina robije! Izvor: MONDO

Podatke o skandaloznom aršinu prilikom presuđivanja u Sudu BiH prikupio je Savez logoraša RS, čiji predsjednik Branislav Dukić kaže da pomenute brojke na najubedljiviji način potvrđuju tezu da je Sud BiH „orijentisan antisrpski", piše "Press RS".

"Cifre pokazuju da su Srbi, prosječno, dobijali po 22 godine robije. Za to vrijeme, Bošnjaci se ili zaobilaze ili se presuđuje nekim beznačajnim likovima. Nalogodavce i izvršioce stravičnih zločina nad Srbima niko ne procesuira, pa se oni i dalje slobodno šetaju, zaštićeni od krivičnog gonjenja. Za ovakvo stanje krive su i strane sudije i tužioci. Ipak, najčešći problem je tome što je Sud BiH, u suštini, politički sud, čija je jedina funkcija da osudi što više Srba, kako bi se oni prikazali jedinim lošim momcima i krivcima za rat! Tako dolazimo da priče da su Srbi u Sudu BiH dobili više od hiljadu godina! Pa, ni Haški tribunal nije bio toliko antisrpski nastrojen, iako je sudio „krupnim ribama", ističe Dukić.

Od ukupno 1.000 godina robije, koliko je do sada Haški tribunal izrekao optuženima, više od 700 izrečeno pripadnicima srpskog naroda. Srbi su u Hagu kažnjeni trostruko više nego Bošnjaci, Hrvati i Albanci zajedno.

Međutim, praksa Suda BiH, očigledno, pokazuje zašto je Hag optuženima za ratne zločine kudikamo prihvatljiviji od sarajevskog pravosuđa, koji za ista dela izriče veće kazne od Haškog tribunala.

Ugledni banjalučki advokat Nebojša Pantić, koji zastupa neke od optuženih za ratne zločine, tvrdi da suština problema nije u kaznenoj politici Suda BiH, već u načinu na koji radi Tužilaštvo BiH, koje sastavlja i podiže optužnice.

"Pozicija Suda BiH je tu jasna i oni sude prema optužnicama koje dolaze iz tužilaštva! Brojke o kojima je riječ govore o obimu optužnica protiv pripadnika različitih naroda. Ako su Srbi dobili toliko godina zatvora, onda je jasno da je Tužilaštvo podiglo mnogo više optužnica protiv pripadnika jednog nego protiv pripadnika druga dva naroda. Zato sam uvjeren da ovu statistiku treba posmatrati kroz prizmu onoga što radi tužilaštvo", ističe Pantić.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Slavko Jovičić Slavuj kaže da je odavno jasno da je Sud BiH, u stvari, „mali Hag". On kaže da je jasno da Srbi pravdu u tom sudu ne mogu da očekuju.

"Politika ne bi smjela da se miješa u rad pravosuđa, jer bi ono trebalo da bude nezavisno! Ali, Sud BiH nije nezavisan. I što je najgore, zavisi od raznih lopova i hohštaplera! Ipak, to nikoga ne brine, ali ako se neki političar oglasi o radu pravosudnih institucija, odmah se napada da ugrožava njihovu nezavisnost! Međutim, niko ne razmišlja o ogorčenju i razočaranju koje ljudi u RS osjećaju prema tim institucijama. Riječ je o biračima i normalno je da oni svoje nezadovoljstvo iskazuju prema nama, jer su nas i birali. Zato mi moramo da se oglašavamo", kaže Jovičić.

On smatra da je Sud BiH klasičan dokaz da reforma pravosudnog sistema u BiH nije uspela i da selektivni pristup suda vodi Bosnu u još veće podjele.

Predsjednik nevladine organizacije „Kroacija libertas" Leo Pločkinić tvrdi da je ta organizacija analizirala nacionalnu strukturu u Sudu BiH i došla do podatka da su 90 odsto zaposlenih u Sudu BiH Bošnjaci.

"Očigledno je da je to sud koji sudi samo Srbima i Hrvatima. Postoji mnoštvo problema u funkcionisanju te institucije, počev od onog da taj sud retroaktivno primjenjuje Krivični zakon BiH. Ali, u Sudu BiH imamo mnogo veći problem. Naime, došli smo do podataka da sve procese u sudnicama snima firma na čijem je čelu jedan od bivših visokih funkcionera AID-a! Neko treba da odgovori na pitanje zašto je to tako", kaže Pločkinić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE