• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Korupcija najveći problem BiH

Građani BiH smatraju da je korupicija jedan od najvećih društvenih problema u ovoj zemlji, pokazuju rezultati ankete agencije "Prizma istraživanje".

 Korupcija najveći problem BiH Izvor: MONDO

Korupcija u BiH i dalje je jedan od najvećih društvenih problema, iako građani zbog globalne krize trenutno na prvo mjesto stavljaju lošu ekonomsku situaciju - rezultati su prvog kvartalnog istraživanja percepcije građana o korupciji u BiH u 2009. godini koje je za potrebe nevladine organizacije "Transparensi internešnel BiH" provela agencija "Prizma istraživanje".

Prema ovom istraživanju, čiji su rezultati predstavljeni danas u Sarajevu, da je korupcija najozbiljniji društveni problem smatra 39 odsto ispitanika bošnjačke nacionalnosti, 37 hrvatske i 23 odsto srpske.

Korupcija je, prema mišljenju ispitanika, najprisutnija u procesu privatizacije i u političkim strankama.

Više od trećine ispitanika ovog istraživanja ne zna ili ne može da navede oblast javnog života odnosno instituciju u kojoj je korupcija najzastupljenija.

Za ostale ispitanike bošnjačke nacionalnosti to je oblast zdravstva, za srpske proces privatizacije, a za hrvatske pravosuđe.

U rezultatima ispitivanja navodi se da je Agencija za istrage i zaštitu (Sipa) institucija u kojoj najrjeđe dolazi do korupcije, a ispitanici srpske nacionalnosti smatraju najmanje korumpiranom oblast zdravstva.

Prema mišljenju ispitanika, sadašnja vlast ne ulaže mnogo napora da iskorijeni korupciju među privrednicima, te nižim i višim činovnicima.

Za ispitanike bošnjačke nacionalnosti najefikasnije rješenje u borbi protiv korupcije jeste stvaranje novog antikorupcijskog tima, za hrvatske poštivanje zakonske regulative i njeno dosljedno provođenje, a za srpske pooštravanje regulative i jačanje postojećih institucija.

Više od polovine ispitanika nije imalo odgovora na pitanje koja je politička stranka u BiH najkorumpiranija, a isto toliko nije odgovorilo na pitanje koja stranka ima najbolji program za borbu protiv korupcije.

Ispitanici bošnjačke nacionalnosti češće od ostalih smatraju da Socijaldemokratska partija BiH ima najbolji program za borbu protiv korupcije, za srpske je to Savez nezavisnih socijaldemokrata, dok je za Hrvate to Hrvatska demokratska zajednica.

Kao najefikasnije institucije u borbi protiv mita i korupcije procijenjeni su mediji, a najmanje efikasna je Parlamentarna skupština BiH.

Izvršni direktor ''Transparensi internešnela BiH'' Srđan Blagovčanin izjavio je da preliminarni nalazi monitoringa stanja u BiH, o čemu će biti obaviješteni i Evropska komisija i domaće vlasti krajem maja i početkom juna, govore da bitnih promjena i poboljšanja u antikorupcijskim reformama u BiH nema.

"Poseban problem predstavlja činjenica da nije ni započeta realizacija obaveza predviđenih Evropskim partnerstvom, a odnose se na antikorupcione reforme. To će bitno uticati na ukidanje viznog režima BiH. Za to su jedini i isključivi krivci čelni ljudi institucija koje su zadužene za suzbijanje korupcije" - istakao je Blagovčanin.

Prema njegovim riječima, trenutno niko nije zadužen za nadzor provođenja antikorupcione strategije.

"Kada kažem da nije došlo do napretka, prije svega mislim na usvajanje nove strategije za suzbijanje korupcije. Ključni zakoni koji se odnose na suzbijanje korupcije moraju da budu doneseni u vrlo kratkom roku" - istakao je Blagovčanin, upozorivši da je BiH, kada je riječ o antikorupcionim reformama, zadnja u regionu, a da te alarmantne činjenice, nažalost, još nisu prepoznate na odgovarajući način od vlasti u BiH.

Predsjedavajući Savjetničkog vijeća ''Transparensi internešnela'' Emir Đikić istakao je da mora postojati antikorupciona strategija da bi građani BiH bez viza mogli da putuju u inostranstvo.

"I napredak ka EU zavisi od borbe protiv korupcije. Hrvatska je zakočena u procesu pristupanja EU baš na pitanjima korupcije, a Bugarska i Rumunija zbog toga ne mogu da pristupe određenim fondovima. Kada je riječ o BiH, EU sigurno neće primiti u članstvo još jednu zemlju sa slabim instrumentima za borbu protiv korupcije" - smatra Đikić.

Prema njegovom mišljenju, BiH je u Evropi na samom dnu i stagnira, dok zemlje u regionu napreduju u borbi protiv korupcije.

Istraživanjem je obuhvaćeno oko hiljadu ispitanika iz svih krajeva BiH, a njegov osnovni cilj je istraživanje i prepoznavanje pojavnih oblika korupcije, mjerenje njenog intenziteta, te identifikacija ključnih faktora i uzroka koji utiču na njeno širenje kako bi bili ustanovljeni najefikasniji načini borbe protiv nje.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE