• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obzerver: BiH klizi u još jednu krizu

Sve više djevojaka u Sarajevu se odlučuje za nošenje marame, piše britanski list "Obzerver" u opširnom članku o aktuelnoj situaciji u BiH.

 Obzerver: BiH klizi u još jednu krizu Izvor: MONDO

Tekst nosi naslov "Puna ratnih ožiljaka, Bosna klizi u još jednu krizu", konstatujući da se nacionalističke strasti, koje su dovele do rata 1992. godine, ponovo pomaljaju.

Bosanska "kriza" je nešto o očemu svi govore, ali niko ne umije tačno da definiše; najbliže objašnjenje je da je riječ o opasnoj vrsti zastoja, do kojeg je došlo, po mišljenju većine, zbog "ekonomskog i političkog bankrota", piše list.

Nezaposlenost je preko 40 odsto, korupcija endemska, a podjela po etničkim linijama jednako prisutna. Političari vode politiku koja se zasniva na etničkom identitetu i raspirivanju straha i sumnjičavosti, a u sopstvene političke svrhe, prenosi "Obzerver" mišljenja nekih građana Republike Srpske i Federacije BiH.

Snažan nacionalni identitet bosanskih Srba nikad nije došao u pitanje, dok bošnjačka borba za identitet rezultira rastućom islamizacijom društva, uporedo sa i dalje prisutnom idejom da, kao glavne žrtve rata, Bošnjaci imaju prava da očekuju stranu pomoć, primećuje "Obzerver", prenosi BBC.

Fragmentarna bosanska politika pokazuje da retorika podjele lakše nalazi publiku nego obična politika - ona koja se bavi pitanjima kao što su siromaštvo, zaposlenje, socijalni problemi - koja je očigledno podbacila. Stoga je "kriza" možda neophodna za Bosnu, kojoj je očajnički potreban neki novi početak, zaključuje "Obzerver".

Ovaj list takođe navodi mišljenje nekadašnjeg visokog predstavnika UN za Bosnu Pedija Ešdauna koji ne veruje u mogućnost novog konflikta, ali naglašava da EU ne bi smjela da ima jednu politiku prema budućem članstvu Srbije i Hrvatske, a drugu prema Bosni, jer će doći u poziciju da ima bosanske Srbe i Hrvate sa pasošima EU iz svojih matičnih država, dok će Bošnjaci biti ostavljeni po strani, kao nezadovoljna muslimanska nacija u srcu Evrope, prenosi "Obzerver". (Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE