• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sava u Bijeljini devet metara, stiže pomoć

Zbog poplava noć između petka i subote bila je besana za mnoge stanovnike BiH. Najkritičnije u Brčkom, Šamcu i Bijeljini. Dodik danas sa Vučićem o poplavama, saznaje Srna nezvanično.

 Sava u Bijeljini devet metara, stiže pomoć Izvor: mondo.ba

Izvor: mondo.ba

Stanje odbrane od poplava u Semberiji je pod kontrolom, navodi se u posljednjoj informaciji o poplavama Civilne zaštite. Kiša u RS i dalje pada!

Noć između petka i subote bila je besana za mnoge stanovnike Republike Srpske i Federacije BiH, koji su ugroženi nezapamćenim poplavama.

Trenutno je najkritičnije u Brčkom, Šamcu i Bijeljini.



Uprkos nadljudskim naporima, rijeka Drina nije zaustavljena, ni preusmjerena na ustavi kod Orlovog polja i u Bijeljini se ponavlja katastrofalna poplava iz 2010. godine. Snagom tri Drine - sa protokom od 3.000 metara kubnih u sekundi, voda se razlila preko naselja Amajlije i Popovi.

Poplavljeno je 25 sela. Kanal Dašnica, koji prolazi kroz grad propustio je na dva mjesta u blizini zgrade Centra javne bezbjednosti, gdje je stanovništvo vrećama pijeska tokom noći sprečavalo širenje vode ka centru grada. U Јanji je poplavljeno oko 4.000 domaćinstava. U gradu Bijeljina sva pažnja i raspoložive snage odbrane od poplava su usmjerene na dva lokaliteta na Savskom nasipu (Rača i Topolovac) na ukupnoj dužini od 4,5 kilometra. Trenutna situacija je kao i sinoć. Mjestimično dolazi do prelijevanja vode preko nasipa, ali nema pucanja nasipa, prenosi Srna.

Dodik danas sa Vučićem o poplavama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas bi u Beogradu trebalo da se sastane sa predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, saznaje Srna nezvanično. Tema sastanka trebalo bi da bude preduzimanje zajedničkih mjera Republike Srpske i Srbije na sanaciji štete nastale od katastrofalnih poplava.

 Nivo rijeke Save na vodomjernoj letvi u Rači u 6.00 časova je preko devet metara i trenutno ima porast od tri centimetra na svakih sat vremena.

Voda je u stagnaciji u gradskom dijelu Bijeljine. Jutros izmjeren nivo Save u Bijeljini iznosio je čak devet metara! Ovo je potvrdio gradonačelnik Mićo Mićić u diektnom uključenju za RTRS, čija se ekipa probila do samog centra grada.

"Biće obezbijeđena mjesta za evakuaciju stanovništva, a biće evakuisano oko 10.000 ljudi. Sava je viša od devet metara i viša je za 1.35 metara u odnosu na 2010. godinu. Bujica ne bi trebala doći do grada, jer će je zaustaviti kanali", rekao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić za RTRS.

On je je rekao da je Crnjelovo potpuno bezbjedno.

Prema njegovim riječima UNHCR je poslao dva helikoptera sa hranom, ali je apelovao da se Bijeljini doture ostale potrepštine.

"Nama sve treba, posebno ćebad. Čitav grad je pod vodom. Nema struje, ne rade pekare", dodao je Mićić.

U Šamcu je nasip probijen na dva mjesta i počela je vazdušna evakuacija helikopterima Eufora.

"Trenutno traje evakuacija pacijenata sa ovog područja ka Banjaluci. Na putu su dvije tone hrane od Banjaluke ka Bijeljini, a pomažu nam kolege iz Hrvatske i volonteri iz Banjaluke", rekao je za RTRS Boban Kusturić, direktor Helikopterskog saveza RS.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić izjavio je Srni da situacija u opštini Šamac postaje sve teže, jer je ugrožen nasip na rijeci Savi, a putna komunikacija sa opštinom je presječena. Đokić je rekao da nema informaciju o ljudskim žrtvama na ovom području, ali da je savski nasip ugrožen u rejonu Grebnica i Domaljevca i da se postavlja pitanje koliko još dugo može izdržati, jer se vodostaj Save povećava.

"Prema mojim informacijama, slično stanje je i u pojedinim naseljima u Bijeljini, u rejonu Batkovića i Rače", rekao je Đokić.

On je dodao da je u ovom trenutku neophodno organizovati akcije evakuacije stanovništva putem mobilnih čamaca, kojih nema dovoljno.

"Potrebno je suzbiti paniku koja hvata ljude koji već duže očekuju pomoć, a koja ne može do njih da stigne", naglasio je Đokić.

Prema njegovim riječima, stanje u opštinama Pelagićevo i Donji Žabar je tokom noći bilo nešto mirnije, ali su i dalje mogući poremećaji, obzirom da vodostaji svih rijeka koje teku prema Savi i kanala postaju veći i šire se na zaplavljena područja.

Đokić je rekao da su se pripadnici Oružanih snaga BiH maksimalno stavili na raspolaganje i da su i sada uključeni na područjima gdje mogu da djeluju.

"Potrebne su obimne intervencije na mnogim mjestima, a kapaciteti nisu takvi da se može boriti protiv vodene stihije. Međutim, važno je da u ovom trenutku postoji solidarnost i to ne samo institucija, nego i stanovništva", poručio je Đokić.

Konvoj sa građevinskim mašinama, hranom, vodom, odjećom i drugim potrepštinama krenuo je jutros iz Istočnog Sarajeva i Pala ka poplavama ugroženim područjima u opštinama Bratunac i Šekoviće.

Pomoć stanovništvu ovih opština organizovali su istaknuti privrednici Sarajevsko-romanijske regije, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Staša Košarac, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić, kao i Opštinski štab Civilne zaštite Istočno Novo Sarajevo.

Dolazak konvoja od četiri kamiona i nekoliko kombija u ove opštine očekuje se oko podneva.

U Brčko Distriktu, ugrožen je savski nasip u Vučilovcu iz kojeg je evakuisano 70 odsto stanovništva. Na licu mjesta su timovi javne bezbjednosti Distrikta Brčko i dobrovoljci iz grada. Izlaz iz grada Brčko, noćas je most preko rijeke Save u susjednu Hrvatsku, koji je jedina preostala putna komunkacija Brčacima sa ostatkom svijeta.

Na području opštine Kozarska Dubica jutros su uvedene vanredne mjere zaštite od poplava na rijeci Uni, čiji vodostaj trenutno iznosi 422 centimetra. Šef Odsjeka civilne zaštite opštine Kozarska Dubica Đuro Trubarac rekao je Srni da je na području opštine stanje trenutno zadovoljavajuće i da još nema ugroženih stanovnika, domaćinstava i putnih komunikacija, ali da se očekuje ogroman plavni talas rijeke Une iz pravca Kostajnice, Novog Grada i Prijedora, koja raste brzinom od sedam centimetara na sat.

Vodostaj rijeke Save na području Kozarske Dubice jutros je iznosio 782 centimetra, što je ispod kote redovne odbrane od poplava.

Tokom jučerašnjeg dana i protekle noći u opadanju su bile bujičaste pritoke Une, a pripadnici Civilne zaštite i druge službe bili su angažovani na ojačavanju kanala rječica Vinjačke i Rakovice, koje su sinoć prijetile izlijevanjem.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je danas da je na području ovog grada poplavljeno blizu pet hiljada domaćinstava.

"Potpuno pod vodom su sva naselja od Oštre Luke do Prijedora, gradska naselja Gomjenica, Vrbice, Topolik, Stari grad, Tukovi, Raškovac i mnoga druga, a kod Radetića kule voda je prodrla i u najuže jezgro grada", rekao je Pavić  u Prijedoru, nakon sjednice kriznog štaba.

On je naveo da je tokom noći evakuisano oko 40 ljudi, od kojih je devet smješteno u Sportsku dvoranu "Mladost", a ostali kod prijatelja i rodbine, dok na evakuaciju trenutno čeka oko 50 ljudi.

"U toku je podjela namirnica građanima koji su ugroženi, ekipe su se vratile iz Doboja, na terenu su civilna zaštita, vojska, policija, volonteri, Crveni krst, a imamo najavu da će nam u pomoć doći i jedna ekipa iz Slovenije. Našli smo i načina da prevezemo iz Ljubije i Gomjenice nekoliko pacijenata za hemodijalizu", kazao je Pavić.

Prema procjenama Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, vodostaj Sane je 600 centimetara ili za 180 centimetara iznad kritične tačke. Riječ je o procjeni, a ne o preciznom podatku, budući da mjerna letvica ima 500 centimetara i od sinoć je pod vodom.

"Jedina lijepa vijest je da je vodostaj Sane u Sanskom Mostu u opadanju, ali kod nas je dostigao maksimum, trenutno stagnira i ne znamo za koliko vremena će početi opadati", kazao je Pavić.

Na području Srpca nivo rijeke Save je u porastu i u mjestu Oranica traje evakuacija stanovništva, rekao je Drago Ćirić, načelnik Srpca.

"Trenutno imamo problem sa nestašicom vode, nemamo flaširane vode da kupimo, a takođe nam nedostaje i gumenih čizama", dodao je Ćirić.

U Modriči se očekuje slijetanje helikoptera iz Hrvatske koji će evakuisati ugrožene iz mjesta Vranjak i Dobori u ovoj opštini. Dva hemodijalizna pacijenta i jedna teško bolesna osoba u Modriči upućeni su za Banjaluku helikopterima Helikopterskog servisa Republike Srpske.
Poplavljene saobraćajnice u Srpskoj

Obustavljen saobraćaj Prijedor – Novi Grad, objavljeno je na Facebook stranici Vlade RS.

Na magistralnom putu M4 Novi Grad – Prijedor obustavljen je saobraćaj. Saobraćaj je prekinut na magistralnom putu M15 Prijedor – Koprivna, jer se izlila rijeka Sana.

Zbog odrona u prekidu je saobraćaj na regionalnom putu R-477 Kozarac – Mrakovica.

Autoput Banja Luka – Gradiška u potpunosti je prohodan. Saobraćaj se odvija normalno, nema zastoja ni ograničenja, kao ni preusmjeravanja saobraćaja.

Sva uključenja na autoput i isključenja sa autoputa su u finkciji.

Voda se povukla kod uključenja u Klašnicama za Banjaluku, te su privremeni znakovi/klemfiksi uklonjeni tako da je i ta rampa u punoj funkciji

Željeznice Republike Srpske osposobile su prugu Banja Luka – Prisoje i očekuje se da se u toku dana uspostavi saobraćaj.

Zbog izlijevanja rijeke Vrbanje, prekinut je saobraćaj Banja Luka – Čelinac, te će uspostavljanjem željezničkog saobraćaja na ovoj dionici profunkcionisati veza sa ovom opštinom.

Putnički saobraćaj Prijedor – Novi Grad, zbog izlijevanja rijeke Sane noćas je obustavljen.

Sav ostali željeznički saobraćaj, teretni i putnički, nije u funkciji.
Ima i dobrih vijesti!

U Doboju, koji je prethodnih dana bukvalno "plivao", voda se lagano povlači i sada je njen nivo oko dva metra.

Povlači se i rijeka Vrbas u Banjaluci. Najkritičnije je i dalje u naselju Česma, koja je i dalje odsječena od ostatka grada, jer je još na početku ove prirodne katastrofe voda odnijela viseći most.

Iz mjesne zajednice Česma potvrdili su da su mještani na sigurnom i da za sada imaju dovoljno hrane i vode, dok se stanje ne stabilizuje. Na hidrološkoj stanici Delibašino selo na rijeci Vrbas u 7:00 časova izmjeren je vodostaj od 604 cm dok Vodostaj rijeke Vrbanje iznosi 342 cm što je u odnosu na prethodni dan manje za 2,00 metra. Voda na području Banjaluke je ispravna za upotrebu, odnosno kvalitet isporučene vode zadovoljava odredbe Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće, rečeno je MONDU u banjalučkom "Vodovodu". Kontrola kvaliteta sirove vode rijeke Vrbas na polaznim cjevovodima iz Novoselije i rezervoarima je vršena kontinuirano, a nalazi su odgovarali parametrima odredbi pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće.

Vodosnabdijevanje grada Banjaluka s izvorišta "Novoselija" je juče bilo uredno, a visok nivo rijeke Vrbas i povećana mutnoća nisu ugrozile kvalitet vode iz postrojenja bunarskog sistema.

Izvorište vode "Subotica" je u prekidu od 15. maja zbog povećane mutnoće vode. Stanje na distributivnom sistemu je uredno, s tim da je isključeno snabdijevanje opštine Čelinac, u skladu sa dogovorom sa nadležnima iz tamošnjeg "Vodovoda". Kontrolu kvaliteta vode za piće na distributivnoj mreži vršio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.
Vodostaj Vrbasa u području opštine Laktaši je u opadanju. Situacija je i dalje najsloženija u naselju Trn i Šušnjari, gdje se i dalje radi na evakuaciji stanovnika. Iz Elektrodistribucije Laktaši su saopštili da je puštena električna energija u dijelovima naselja Јablan, Glamočani i Bukovica. Putna saobraćajna komunikacija je i dalje u prekidu na staroj cesti od Klašnica do Zalužana, put prema Slatini i put prema Prnjavoru. Za sada je jedina putna komunikacija auto-putem Banjaluka – Gradiška.

Stanje na poplavljnom području opštine Јezero i Šipovo nešto je povoljnije nego juče. Kako javlja RTRS nivo vode u rijeci Plivi je u opadanju, pa je i nivo vode na poplavljenom području u Јezeru niži za petnestak centimetara. Međutim, i dalje je poplavljeno pedesetak kuća u Јezeru i uz korito Plive u opštini Šipovo.

Što se tiče klizišta u selu ljoljići u opštini Јezero, gdje su ugrožene četiri kuće isto je i dalje aktivno.

Zahvaljujući povlačenju vode za saobraćaj je prohodna jedna kolovozna traka na magistralnom putu Јajce-Bihać u Јezeru, kao i u Duljcima u opštini Šipovo na regionalnom putu Јezero-Kupres.

U Kotor Varoši je malo bolja situacija nego prethodni dan, ali je put prema Banjaluci odblokiran. Voda je zamućena, i stanovništvu se preporučuje da ne piju vodu iz Vodovoda.
Stanje na poplavljenim područjima opštine Prnjavor se smiruje, a većina rijeka se vratila u korita.
Šef štaba Civilne zaštite opštine Prnjavor Milenko Milivojac rekao je Srni da se voda iz jezera Drenova još preliva preko brane, ali ne ugrožava naselja.

"Očekujemo da bi u Derventu manji vodeni talas trebao stići oko podneva", rekao je Milivojac.

Svi putni pravci na području opštine Prnjavor su prohodni, a izuzetak je lokalni put prema Prisojima, gdje je vodena bujica prije dva dana odnijela montažni most.

Iz Doma zdravlja u Prnjavoru apelovali su na građane da za piće koriste flaširanu vodu, a da se u slučaju pojave dijareje jave porodičnom ljekaru. Kako bi se spriječila mogućnost pojave zaraznih oboljenja, povećano je hlorisanje gradske vode.

Takođe, iz Željeznica RS su potvrdili da će uskoro otvoriti prugu Banjaluka - Čelinac, koji je takođe ugrožen poplavama. U Šamcu je nasip probijen na dva mjesta, nivo vode stagnira, počela je vazdušna evakuacija helikopterima Eufora, a danas ne bi trebalo da dođe do rasta vodostaja.

 Željeznice Republike Srpske osposobile su prugu Banjaluka – Prisoje i očekuje se da se u toku dana uspostavi saobraćaj, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Putnički saobraćaj Prijedor – Novi Grad, zbog izlijevanja rijeke Sane noćas je obustavljen.

Fočanski rafteri pomažu potopljenom Obrenovcu

Iz Foče je krenula ekipa od šest raftera, koji će se sa dva gumena čamca priključiti Žandarmeriji Srbije u evakuaciji stanovništva.

Momci iz fočanskog kampa "Hum" i crnogorskog "Tara-tur" odazvali su se pozivu direktora marketinga Sportskog društva "Crvena zvezda" Zorana Avramovića, poznatog Fočaka koji živi u Beogradu.

Apel trgovinskim radnjama

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske poziva vlasnike svih trgovinskih radnji u Republici Srpskoj da ne zloupotrebljavaju novonastalu situaciju kako bi svoje proizvode prodavali po cijenama višim od uobičajenih.

Ministarstvo ukazuje na potrebu za solidarnošću prema svim stanovnicima Republike Srpske koji žive u područjima pogođenim poplavama.

Vanredna situacija je proglašena u gradovima Doboj, Bijeljina i Banjaluka i u opštinama Zvornik, Šekovići, Bratunac, Srebrenica, Kotor Varoš, Petrovo, Modriča, Teslić, Pelagićevo, Donji Žabar, Čelinac, Šamac, Prnjavor, Jezero, Laktaši, Novi Grad i Srbac, što je ukupno 20 jedinica lokalne samouprave.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE