• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tuzla: Razbijene demonstracije, sutra iznova

U Tuzli konačno mirno, demonstranti se razišli, a ispred zgrade kantonalne vlade samo policija. Aldin Širanović pušten na slobodu.

Federalni mediji javljaju da je policija rastjerala demonstrante. Za sutra najavljena nova okupljanja u Tuzli, Sarajevu, zenici, Mostaru, Banjaluci, i brojnim drugim gradovima BiH.

Malo prije kraja današnjeg okupljanja iz tuzlanskog MUP-a saopšteno da je su demonstranti opljačkali brojne radnje u centru Tuzle.

"Ovo više nisu protesti, to su masovne pljačke. Policija je definitivno odlučila da ovakvim neredima stane ukraj" - kazao je za Agenciju Fena portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Izudin Šarić.

Pojasnio je da, nakon što su neki od demonstranata počeli masovno pljačkati trgovinske radnje i objekte, službenici Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona poduzeli su sve zakonom predviđene mjere u cilju uspostavljanja normalizacije stanja te spriječavanja izvršenja krivičnih djela.

Dodao je da će protiv počinitelja ovakvih krivičnih djela biti poduzete zakonom predviđene mjere i radnje. Dopisnica Agencije Fena iz Tuzle potvrdila je da je opljačkana robna kuća "Omega". Policijska akcija je u toku, a veliki broj demonstranata je u bijegu po čitavom kvartu Slatine. Do sada je u ovim protestima povrijeđeno 26 policajaca i šest demonstranata.

Neformalni vođa protesta Aldin Širanović saslušan je u prostorijama Tužilaštva TK i pušten na slobodu, javlja Klix.

VIDEO

Cijela ulica oko zgrade Vlade Tuzlanskog kantona je u dimu nakon što je policija bacila velike količine suzavaca. Demonstranti su se razbježali, a ispred zgrade ostala je samo policija.

Demonstranti su prije toga palili kontejnere i bacali petarde, a policija suzavcem pokušavala da ih rastjera.

Čuli su se krici, jauci, detonacije, ali i lupanje stakala na obližnjim zgradama.

(foto: Radiosarajevo.ba)

Ministarstvo bezbjednosti BiH prati situaciju u Tuzli i drugim gradovima u Federaciji BiH i smatra da prema građanima ne treba primjenjivati silu.

Ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić uputio je dopis Nezavisnom odboru za izbor i nadzor nad radom policijskog komesara Tuzlanskog kantona da preispita djelovanje policije u Tuzli prilikom protesta nezadovoljnih radnika i građana ispred zgrade kantonalne Vlade.

Cilj je da se utvrdi da li je policija upotrijebila prekomjernu silu, po čijem naređenju je radila i da li je tu, eventualno, bilo političkog uticaja.

Federalni mediji prenose da sutra u osnovnim i srednjim školama na području Tuzle neće biti nastave.

Iz Vlade Tuzlanskog kantona apeluju na roditelje i nastavnike da povedu računa o maloljetnicima koji prije i poslije nastave dolaze na plato ispred zgrade Vlade i pridružuju se demonstrantima i tako izlažu opasnosti.

U Službu hitne medicinske pomoći, prema posljednjim informacijama, primljeno je 30 pacijenata, među kojima su 22 policajca i osam civila. Među povrijeđenima ima i jedan broj učenika srednje škole koja se nalazi preko puta zgrade Kantonalne Vlade.

Jedan od policajaca, B. DŽ. zadržan na bolničkom liječenju, potvrdila je Feni portparol Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla Ersija Aščerić-Mujedinović.


Protesti nezadovoljnih radnika u Tuzli pretvorili su se u nerede i sukobe sa policijom koja je već nekoliko puta upotrebila suzavac.

Policija je uspostavila kordone u četiri ulice oko zgrade Vlade Tuzlanskog kantona i napravila širi krug, a iza svakog kordona nalazi se grupa demonstranata koja pokušava da se probije do platoa ispred zgrade Vlade.

"Dnevni avaz" prenosi da je policija već treći put bacila suzavac među demonstrante i da ljekari Hitne pomoći dijele građanima zaštitne maske.

Tuzlanski portal Danas.info javlja da je kod tržnog centra Omega došlo do fizičkog sukoba između specijalaca i grupe demonstranata. Policija je odgovorila silom, nakon što su demonstranti nasrnuli kamenicama u želji da probiju obruč. Uhapšeno je više osoba.

Među povrijeđenim u Tuzli je dvadesetak policajaca, ali i nekoliko učenika iz srednje škole.

Na demonstracijama podrške građanima Tuzle u Sarajevu u ovom trenutku je mirno, ali je blokiran saobraćaj oko zgrade kantonalne Vlade, prenose mediji u FBiH. . 

U međuvremenu u MUP-u TK je održana pres konferencija na kojoj je ministar unutrašnjih poslova TK Zoran Teofilović izjavio da policija zasad sve drži pod kontrolom iako je zbog predostrožnosti i masovnosti protesta angažovan i veći broj policajaca iz ostalih PU TK.

Naglasio je da je policija u skladu sa zakonom djelovala, te da nije upotrijebila silu, sve do momenta kada su sukobi eskalirali bacanjem suzavca. Broj povrijeđenih nije konačan, ali ih ima više. Policija je zamolila sve medije da im pomognu ustupanjem video snimaka koje imaju, kako bi se lakše identifikovali demonstranti koji su bacali kamenje...



U demonstracijama koje su počele oko podne u Tuzli hiljade kamenica su bačene na zgradu kantonalne Vlade, na kojoj su sada prva dva sprata u potpunosti devastirana.

Do 15 sati u Hitnoj pomoći ljekarska pomoć se ukazala 23 policajaca i 8 civila, kazali su za "Dnevni Avaz" iz ove zdravstvene ustanove.

Portal Klix prenosi da u Tuzli vlada "ratno stanje". Svi zaposleni, premijer i ministri u Vladi TK napustili su zgradu u pratnji policije i izašli na sporedni ulaz.

VIDEO

Prema Tuzli krenulo je nekoliko autobusa sa stanovnicima okolnih gradova i mjesta koji žele dati podršku Tuzlacima, ali oni su  zaustavljeni su na ulazu u Tuzlu iz pravca Lukavca, Kalesije, Živinica...

Međutim, nakon što su autobusi zaustavljeni, protestanti su krenuli pješice prema Tuzli.

U međuvremenu, u Sarajevu, Zenici, Bihaću, Cazinu i Kaknju okupili su se građani izražavajući podršku učesnicima demonstracija u Tuzli.

Nekoliko hiljada nezadovoljnih građana okupilo se danas ispred zgrade kantonalne Vlade u Tuzli, nastavljajući tako jučerašnje proteste, na kojima je došlo do eskalacije sukoba i povrijeđeno više policajaca i građana. Demonstranti traže da se puste svi uhapšeni na protestu u
srijedu i da kantonalna vlada da ostavku.

Protesti su i danas počeli okupljanjem grupe radnika iz propalih firmi koja je jajima i kamenicama gađala zgradu vlade i policiju, na koju je bačena i zapaljena baklja. Radnici su simbolično donijeli svijeće i ruže kao znak da sahranjuju Vladu TK. Okupljeni su skandirali "Vlada napolje" i ime Aldina Širanovića, koji je juče uhapšen i još uvijek nije pušten iz pritvora.

Tuzlaci su juče poručili da će na eventualnu upotrebu policijske sile odgovoriti istom mjerom i da će Tuzla biti nova Ukrajina.

Vlada Tuzlanskog kantona je tokom prepodneva, za kada je bio zakazan nastavak protesta, uputila poziv predstavnicima firmi "Konjuh", "Polihem" i "Dita" da u 13 sati dođu na sastanak kako bi razgovarali o rješavanju problema s kojim se radnici ali i njihove firme suočavaju.

Radončić: Preispitati djelovanje policije



Ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić uputio je danas dopis Nezavisnom odboru za izbor i nadzor nad radom policijskog komesara Tuzlanskog kantona, da preispita jučerašnje djelovanje policije u Tuzli prilikom protesta nezadovoljnih radnika i građana ispred zgrade kantonalne vlade.

Radončić traži od Nezavisnog odbora da utvrdi da li je tom prilikom policija upotrijebila prekomjernu silu, kao i po čijem naređenju je reagovala policija i da li je tu bilo političkog uticaja.

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH saopšteno je da se od Nezavisnog odbora očekuje da u slučaju utvrđivanja propusta i prekomjerne upotrebe sile prema građanima u skladu sa svojim nadležnostima pokrenu postupak za sankcionisanje odgovornih lica.

Otac iz Tuzle: Mog sina je tuklo devet specijalaca

Mehmed Širanović, otac organizatora jučerašnjih protesta protiv Vlade TK i lidera neformalne Facebook grupe 'Udar', Aldina Širanovića, izjavio je da je njegov sin teško pretučen i da su ga tukla čak devetorica pripadnika specijalne policije MUP-a TK, prenosi Tuzlanski.ba.

Širanović navodi da ih je muka natjerala da izađu na ulice. Šokantno je, kako kaže, da su policajci njegovog sina brutalno pretukli i ostavili na ulici bez ikakve zdravstvene zaštite.

Širanović navodi da su njegov sin pretučen jer je tražio svoja prava, pravo na rad. Mehmed ima troje djece sa fakultetima, a niti jedno od njih nema posla. Ne mogu, kako kaže, svi živjeti od njegovih 300 KM penzije.

Čaušević: Radnici iskorišteni


Vlada Tuzlanskog kantona je održala vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrana eskalacija sukoba u Tuzli na protestima radnika pet firmi, a konstatovano je da je sukobe planirala neformalna grupa građana, da je povrijeđeno više policijskih službenika i građana, te pričinjena veća šteta na zgradi kantonalne Vlade i okolnim zgradama.

Kantonalni premijer Sead Čaušević je na sinoć održanoj vandrednoj sjednici kantonalne vlade istakao da cilj jučerašnjih protesta nije bio da se pokuša dogovorom doći do rješenja radničkih problema, te da su radnici "Polihema", "Dite", "Konjuha", "Resodguminga" i ostali iskorišteni, prenose federalni mediji.

"Iza protesta stoji neformalna grupa okupljena na društvenim mrežema pod nazivom 'Udar'. Moj prijedlog je bio da predstavnici radnika dođu na razgovore, ali su se sa zahtjevom pojavili i članovi te neformalne grupe, čije zahtjeve u ovom momentu nije realno razmatrati", rekao je Čaušević.

Tokom jučerašnjih protesta u Tuzli privedeno je 27 osoba, a povrijeđeno 17 policajaca i osam građana. Pet privedenih zadržano je u pritvoru. Oštećeno je 11 automobila i pričinjena veća materijalna šteta na zgradi Vlade Tuzlanskog kantona kao i okolnim objektima.

(MONDO, Foto: Klix.ba/DarkoZabuš)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE