• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Političari o američkoj Rezoluciji za BiH

Zvaničnici BiH različito su komentarisali Rezoluciju o BiH koju je usvojio Predstavnički dom američkog Kongresa.

 Političari o američkoj Rezoluciji za BiH Izvor: MONDO

Predsjednik Narodne skupštineIgor Radojičić ocijenio je da je usvojena Rezolucija američkog Kongresa o BiH rezultat povećanog interesa nove američke administracije.

On je istakao i da je Rezolucija rezultat ai interesa i pritisaka određenih lobija, koji pokušavaju da novu administraciju isforsiraju na Balkanu i pogotovo u BiH.

Radojičić je napomenuo da je za usvajanje Rezolucije iz medija i da mu nije poznat njen konačan sadržaj.

"Imam informacije da je, u odnosu na osnovni tekst, koji se pojavio kao prijedlog kongresmena Vermana bilo amandmana, pa čak i prijedloga za izmjenu kompletnog teksta Rezolucije", rekao je Radojičić Srni, komentarišući usvajanje Rezolucije u kojoj se ističe potreba provođenja ustavnih reformi u BiH.

Govoreći o sadržaju Rezolucije, koji se odnosi na američki angažman, specijalnog izaslanika i ustavnu reformu u BiH, Radojičić je rekao da je to bilo sadržano i ranije u određenom obliku nacrta rezolucije.

"Stavovi kongresa i Rezolucije o specijalnom američkom predstavniku za Balkan nisu i stavovi nove američke administracije, niti sama Rezolucija obavezuje američkog predsjednika i administraciju da imenuje specijalnog izaslanika. Njihovo je diskrediciono pravo da procijene da li će biti ili ne specijalnog izaslanika za Balkan i sa kakvim mandatom", smatra Radojičić.

Radojičić je naveo da je nesumljivo da nova američka administracija ima povećan interes za Balkan, koji je i u vezi sa najavljenom posjetom potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena.

Mladen Bosić smatra da Rezolucija o potrebi za ustavnom reformom u BiH američkog Kongresa, nije od suštinske važnosti kakva joj se pridaje

Predsjednik SDS-a dodaje da je samo jedna u nizu rezolucija koje su se odnosile na ovaj region i koje nisu obaveza za američku administraciju.

"Pitanje ustavnih promjena BiH je unutrašnje pitanje BiH i moguće je da se to desi samo uz konsenzus svih strana u BiH, bez obzira da li SAD imaju visokog predstavnika za Balkan ili ne", rekao je Bosić Srni.

On je dodao da je ovo područje u suštini od interesa za EU, Rusiju i evropske zemlje i da će to tako i ostati, pošto SAD u narednom periodu imaju znatno većih i bitnijih prioriteta nego što je to BiH.

"Jasno je da će oni, koji se zalažu za napuštanje Dejtonskog sporazuma i promjene dejtonskog Ustava BiH koje znače njegovo napuštanje, dobiti krila ovom rezolucijom i pokušati da je prikažu kao nešto sudbonosno, kao alibi za donošenje nekih inicijativa koje će dovesti do produbljivanja političkih tenzija u BiH", dodao je Bosić.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić smatra da je Rezolucija američkog Kongresa donesena pod direktnim uticajem Kongresa Bošnjaka u SAD i da liči na njihovo davanje instrukcija administraciji Baraka Obame.

Majkićeva je rekla Srni da na osnovu onoga što je do sada saznala o Rezoluciji taj dokument više liči na preporuke novoj administraciji.

"U tom kontekstu je i pitanje specijalnog izaslanika za Balkan kojeg oni i predlažu da se direktno umiješa u ustavnu promjenu u BiH", istakla je Majkićeva.

Ona je dodala da SNSD ima poštovanje prema dokumentu koji donose SAD i napomenula da BiH ima pravo da na izmjeni njenog Ustava rade političke elite iz BiH.

"Bilo kakvo uplitanje sa strane bilo bi zaista neprimjereno, jer bi se stekao utisak da je BiH maloumno dijete koje neko vodi za ruku i uvodi u društvo velikih u Evropi", rekla je Majkićeva.

Govoreći o dijelu Rezolucije koji se poziva na Venecijansku komisiju, ona napominje da je stav SNSD-a da neće dozvoliti da se bilo ko izvana upliće u izmjenu Ustava u BiH.

"Izmjenu Ustava moraće da provedu domaći akteri i eksperti ustavnog prava koji su sa ovih prostora. Niko sa strane ne treba da se upliće u taj težak i zahtjevan posao koji treba ostaviti narodima koji ovdje žive", dodala je Majkićeva.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i funkcioner Stranke za BiH Beriz Belkić i poslanik SDA u ovom domu Šefik Džaferović pozdravili su Rezoluciju o BiH koju je usvojio Predstavnički dom američkog Kongresa.

"Ta rezolucija poziva na neki način vlasti u BiH. Nju treba posmatrati i u kontekstu predstojeće posjete potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena i mislim da bismo trebali imati više refleksa na tu vrstu poruka", ističe Belkić.

Prema njegovim riječima, SAD izražava zainteresovanost za cjelokupni region i njegovo kretanje ka evropskim integracijama.

"Pozdravljam tu rezoluciju jer je još jedna u nizu koja dolazi iz prijateljskog svijeta i koja pokazuje kojim putem reforma Ustava u BiH treba da ide", rekao je Džaferović.

Predsjednik RS Rajko Kuzmanović izjavio je da je očigledno da je usvajanje ove rezolucije rezultat lobiranja i destruktivnog djelovanja pojedinih antidejtonskih elemenata koji su aktivni u BiH i u inostranstvu.

Kuzmanović je rekao da poštuje američki Kongres kao zakonodavni organ, ali da akti koje ovo tijelo usvoji nemaju obavezujući karakter za organe i institucije BiH.

Predsjednik RS upozorio je da su o dinamici i sadržini eventualnih ustavnih promjena jedino ovlašćeni da odlučuju nadležni organi BiH, u skladu sa Ustavom predviđenom procedurom.

Kuzmanović smatra da imenovanje specijalnog izaslanika SAD za BiH nije potrebno, jer je u ovoj zemlji uspostavljen mir, postignuta demokratizacija političkog sistema i adekvatna zaštita ljudskih prava i sloboda.

Predsjednik Kuzmanović naglasio je da će RS jedino pristupiti eventualnim ustavnim promjenama u skladu sa aktima koje je usvojila Narodna skupština, a posebno u skladu sa Deklaracijom o osnovama za razgovore o eventualnim promjenama Ustava BiH i o zaštiti interesa RS u ovim razgovorima.

"Iako Rezolucija američkog Kongresa nije obavezujuća, mi ćemo, ipak, ostati otvoreni za sve konstruktivne i dobronamjerne prijedloge i stručnu pomoć stranih partnera, ukoliko oni podržavaju Dejtonski mirovni sporazum i procese evroatlantskih integracija BiH", poručio je predsjednik RS.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić ocijenio je da Rezolucija američkog Kongresa o BiH, kao i predstojeća posjeta američkog potpredsjednik Džozefa Bajdena, pokazuju da SAD imaju pojačan interes za BiH, mada, kako je naveo, ne očekuje nikakvu dramatičnu promjenu američke politike.

"Već je poodavno odlučeno da je BiH u nadležnosti EU i samo očekujem veći angažman SAD, bez nekih suštinskih promjena političkog pristupa, te veći angažman u dijelu podrške EU", rekao je Ivanić Srni.

On je naglasio da je rezolucija neobavezujuća i da ne mora značiti da će biti provedena, dodavši da američki Stejt department jedini može imenovati specijalnog predstavnika.

"Ne očekujem da će do toga doći, zato što ima daleko većih problema na raznim stranama svijeta i mislim da je američki interes više ugrožen na nekim drugim dijelovima svijeta", rekao je Ivanić.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je Rezoluciju o BiH u kojoj se ističe potreba da se u BiH obave ustavne reforme i naglašava značaj stalnog američkog angažmana u partnerstvu sa EU, saopšteno je iz Bošnjačko-američko savjetodavnog vijeća, sa sjedištem u Vašingtonu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE