• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Dobar majstor zlata vrijedi!

"Majstori su se nekad zvali gazdama, a danas je teško naći stručnjaka u nekoj oblasti". Najbolje zarađuju kuvari, automehaničari...

Budući srednjoškolci se izuzetno malo interesuju za zanate, a vrsni majstor u Banjaluci može da zaradi koliko doktor ili pravnik.

U Zanatsko preduzetničkoj komori Republike Srpske kažu da je teško procijeniti kolike su plate u kojoj oblasti zanatstva, jer mnogi majstori rade i poslije posla, te dodatno zarađuju.

Sa druge strane, ima i onih koji samo preživljavaju, poput krojača, obućara ili slično, uglavnom radi toga što je tržište preplavila jeftina roba i šivenje i popravke se i ne isplate, piše "Euro Blic".

Koliko će neki zanatlija biti plaćen, dobrim dijelom zavisi i od toga ko traži njegove usluge. Bez obzira na to o kojem je zanatu riječ, oni ga ispeku do majstorskog znanja i mogu dobro i da zarade.

"Dnevnica jednog stručnog zidara je i do 70 KM, frizerka koja radi u salonu može da zaradi između 600 i 800 maraka, a ako je gazdarica, zaradi i do 1000 KM", rekao je direktor Komore Jovica Bratić.

On je dodao da su se majstori nekada zvali gazdama, a danas je već teško naći stručnjaka u nekoj oblasti.

"U Banjaluci se već dešava da ne možete da nađete dobrog auto-električara koji će pronaći kvar na automobilu i otkloniti ga, umjesto da promijeni nekoliko dijelova na koje sumnja. Samim tim što nema školovanih i stručnih majstora, građani potrošači su oštećeni i popravke često preplate", rekao je Bratić.

Direktor Komore kaže da među najplaćenije zanatlije spadaju automehaničari i auto-električari, keramičari, moleri, te varioci.

Vrstan kuvar u Banjaluci može da zaradi koliko i fakultetsko obrazovana osoba, tvrdi Predrag Tošić, profesor u Ugostiteljskoj školi i član Udruženja kuvara u BiH. On kaže da šef kuhinje zarađuje između 1500 do 2000 KM, dok ostali mogu da zarade približno 1000 KM.

"Ovo zanimanje je dosta traženo i poslije pet godina dobre prakse, kuvar može da zarađuje solidnu platu", rekao je Tošić.

On smatra da i da su školovani konobari danas degradirani, jer se time bave i ljudi bez diplome. Zanimanje je ipak privlačno i traženo izvan zemlje.

Snežana Smiljić, vlasnica banjalučke firme u kojoj izrađuju proizvode od drveta, kaže da je teško naći dobrog stolara.

"Time se danas uglavnom bave stariji ljudi, a u zavisnosti od umijeća, tesari su plaćeni od 600 do 1000 KM, rekla je Smiljićeva.

RODITELJI PROTIV ZANATA

"Zanati su pod stigmom, i koliko god da je neki posao plaćen, roditelji su uglavnom ti koji ne žele da se njihovo dijete time bavi", rekli su u Omladinskom komunikativnom centru (OKC), koji će u maju organizovati Sajam srednjih škola i zanimanja. Tada će, između ostalog, praktično pokazati kako je baviti se nekim zanatom.

(MONDO, Foto: Ilustracija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE