• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zarađuju branjem ljekovitog bilja

Branju ljekovitog bilja okreće se sve veći broj građana BiH. Prema nekim podacima, za oko 30.000 porodica ljekovito bilje jedini je izvor prihoda.


Davorča Opačak iz Gruda kaže da godinama po hercegovačkim brdima i kršu sakuplja ljekovite trave i bilje, prvenstveno smilje i kadulju, od čega prehranjuje svoju četveročlanu porodicu.

Kaže da, berući smilje u sezoni, samo za pet dana može zaraditi i do 1.500 KM.

"Da smilja ima u većim količinama i da ga požari ne uništavaju, čovjek ne bi znao šta bi s parama. Muž mi je nezaposlen. Imamo dvoje djece. Primorana sam ovo raditi da bih prehranila porodicu, a bogami se i isplati ako se čovjek posveti tome. Za tri sata naberem i do 130 kilograma smilja. Ono se prodaje sirovo i za dan znam zaraditi do 300 KM", kaže Davorka za sarajevski "Dnevni avaz".

Svim nezaposlenim osobama Opačak preporučuje da se okrenu ovom izvoru zarade.

"Može se zaraditi fino i kad je kadulja u pitanju, koja se prodaje sušena. Od dva kilograma sirove može se dobiti oko 0,75 kilograma suve kadulje. Međutim, ovaj posao je naporan i rizičan, budući da je ljeti sve puno poskoka", kaže Davorka.

Iz grudske firme "Kadulja", koja vrši otkup bilja, ističu da se isplata novca beračima vrši odmah nakon predaje. Mate Vrdoljak, suvlasnik ove firme, kaže da je branje bilja itekako isplativ posao jer svaki berač u prosjeku dnevno može zaraditi 50 KM.

"Kilogram suve kadulje je dvije KM, sirovog smilja 2,30 KM, a sirovog bršljena jednu KM. Sezona smilja počinje već polovinom maja i traje sve do polovine jula. U junu potom počinje sezona cvijeta lipe, a kadulje u julu, pa sve do decembra", kaže Vrdoljak.

Zanimljivo je i da je izvoz ljekovitog bilja iz BiH u stalnom porastu. Prošle godine ga je samo u prvih devet mjeseci izvezeno u vrijednosti od 16,6 miliona KM, što je 70 posto više nego u istom periodu 2012. godine. Najviše se izvozi u zemlje zapadne Evrope.

(MONDO, Foto: Ilustracija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE