• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Opozicija u RS neozbiljna

Opozicija u RS se nezrelo i neozbiljno obračunava sa idejom referenduma, izjavio predsjednik RS Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su politički nezrela i neozbiljna nastojanja opozicije da se obračuna sa idejom referenduma, te da zahtjevi, koje mu je opozicija u tom smislu uputila, nisu u skladu sa propisima i Ustavom.

Dodik je naglasio da pitanje referenduma o samostalnosti Srpske nije tema kojom se može igrati u dnevno-političke svrhe, nego bazično pravo Republike Srpske koje će biti upotrijebljeno kada se za to steknu uslovi.

"Uvjeren sam da će se ti uslovi steći i da će Srpske jednom neminovno ući u referendum o svom statusu, koji će i pored osporavanja, koja se očekuju i tada, biti nesumnjivo odraz volje naroda i Republike", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da Srpska ima svoj Zakon o referendumu i da je ponosan što ga je donijela aktuelna struktura vlasti.

"U tom zakonu su jasno propisani načini kako se može organizovati referendum, ko ga može inicirati i kako se odlučuje o karakteru referenduma, koji može biti obavezujući i neobavezujući", rekao je predsjednik Srpske.

On je istakao da opozicija pokušava da sakrije da ima mogućnost da i sama predloži odluku o sazivanju i karakteru referenduma.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, pozvao je opoziciju da uputi inicijativu za održavanje referenduma, koju će poslanici SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske podržati.

"Moramo da vidimo da oni koji misle da je trenutak za tako nešto to i predlože, a ne da kao kukavice pokušavaju da se skrivaju iza nekog drugog političkog autoriteta", rekao je Dodik.

On je naglasio da referendum nije stvar oko koje se može igrati, nego stvar koja se upotrebljava samo jednom. "To ne može da se radi u ne vrijeme, to ne može da se radi pet puta, to mora da se radi tačno i pažljivo u izabranom balansu trenutka i mogućnosti. To nije stvar euforije, htijenja, sujete, frustracije, nego stvar odmjerene i precizne političke odluke", rekao je Dodik i poručio da u politici kakvu on vodi ima mjesta i za referendum.

Dodik je naglasio da je SDS nekompetentna, neobrazovana politička struktura, imajući u vidu da propušta sve zakonom predviđene procedure oko referenduma.

Prema njegovim riječima, to je dokaz da se to čini namjerno ili je SDS potpuno neobrazovan da prouči procedure i pridržava ih se.

On je dodao da su stavovi lidera SDS-a Mladena Bosića probosanskog karaktera, koji su gotovo identični stavovima stranih ambasadora, te da je riječ o Bosićevoj političkoj poslušnosti.

Dodik je naglasio da SDS "misli da politika znači što više pljunuti nekoga", omalovažiti ga, ističući da će se na izborima pokazati kako će to narod prihvatiti, te da im u tome neće pomoći ni "fabrika laži iz Bijeljine".

"Bosić je pokazao da je nekompetentan političar, snisishodljiv, mekan, da je dodvorački raspoložen prema Bošnjacima i međunarodnoj zajednici i svako objektivan to može da vidi", istakao je Dodik.

"BiH FUNKCIONIŠE ISKLJUČIVO ANGAŽMANOM MEĐUNARODNE ZAJEDNICE"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je BiH potpuno nefunkcionalna i neodrživa, da je u dramatičnom zastoju na evropskom putu, te da funkcioniše isključivo angažmanom međunarodne zajednice, dok dio političke strukture u BiH održava parališući sistem koji ne daje nikakve rezultate.

Dodik je poručio da u takvom sistemu Srpska nastavlja da poštuje Dejtonski sporazum, ne prihvata bilo kakav prenos nadležnosti na nivo BiH, a svoje buduće kretanje koncipira kroz težnje da stupi u politički dijalog o mogućim odnosima u BiH.

"Ne smatramo da je nemoguće da se u BiH stvore tri nezavisne republike, entiteta ili države, sa konfederalnom uvezanošću na nivou BiH, i to je naš bazični koncept koji pokušavamo provesti, ne isključujući mogućnost da Srpska zadrži pravo da u jednom trenutku u budućnosti raspiše referendum o svom statusu", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik je poručio da je za Srpsku osnova dijalog, ali da je u tom dijalogu nemoguće dodatno urušavati nadležnosti Republike Srpske, nego da se one moraju jačati.

"Naša autonomija mora biti ojačana i to je legitiman politički zahtjev. Naš cilj je da formiramo što je moguće veći stepen samostalnosti u okviru konfederalne BiH, a ako neko istrajava na unitarnoj BiH, kao jedinoj ostvarivoj ideji, naša poruka je da od te ideje nema ništa", istakao je predsjednik Srpske.

Dodik je poručio da Republika Srpska odbacuje sve nametnute odluke visokih predstavnika i da će se boriti da dokaže da su one bile nepravedne, te da je to bilo potiličko nasilje međunarodne zajednice.

On je napomenuo da Srpska danas ima ogromnu štetu zbog toga što je u BiH, jer je zaustavljana u rješavanju kapitalnih infrastrukturnih investicija, kao što je projekat izgradnje gasovoda "Južni tok", isključivo zbog nemogućnosti dogovora u okviru BiH i nefunkcionisanju njenih organa.

"Republika Srpska izdvaja ogroman dio novca za neproduktivnu strukturu na nivou BiH, koja je postala sama sebi cilj i svrha, a ne daje nikakav rezultat i ne omogućava nikakvu vrstu dogovora", rekao je Dodik i dodao da je Srpska nezadovoljna ogromnom administracijom na nivou BiH od više od 22.000 zaposlenih, koja previše košta.

Dodik je odbacio bilo kakvu mogućnost takozvanog "Dejtona dva", napominjući da tu ideju promovišu oni koji su završili svoje političke karijere.

On je istakao da je u BiH jedino moguće da se unutar Srpske i Federacije BiH napravi određeni dogovor za funkcionalnost u BiH, ali da ukoliko tog dogovora nema, Srpska neće i ne može prihvatiti nijednu međunarodnu konferenciju o toj temi, bez obzira ko je inicijator.

"Nismo nespremni da pričamo kako bi trebalo urediti odnose u BiH. Ne slažemo se sa zastojem koji je vezan za evropski put, a koji se odnosi na nemogućnost da se riješi pitanje `Sejdić-Finci`, za što je Srpska već ranije dala ključne odgovore", napomenuo je Dodik.

Međutim, ističe Dodik, Srpske neće i ne može kroz predmet "Sejdić-Finci" da prihvati bilo kakve dalje promjene Ustava i potpuno jasno izražava stav da su modaliteti za Federaciju BiH stvar federalnih partnera.

On je naveo da je Federacija BiH neuspješna i po pitanju drugog uslova za EU, a to je mehanizam koordinacije, koji je isključivo zastao na relaciji federalnih i kantonalnih nivoa vlasti.

"Republika Srpska se jasno pozicionirala sa stanovišta budućih kretanja, nismo spremni da u političkim procesima trpimo torturu međunarodnog faktora, koji nastoji da djeluje na različite načine, od usmjeravanja međunarodnih organizacija, MMF-a i drugih, do direktnog miješanja njihovih službenika u svako pitanje o kojem se odluči na nivou BiH, što je jedan od ključnih razloga nepostizanja dogovora na nivou BiH", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je međunarodna zajednica kreirala sve reforme u BiH, koje su bile nametnute, od liberalizacije tržišta do privatizacije i konkurencije u ekonomiji, kao i reforme u pravosuđu koje nisu dale nikakve rezulatate, već su najslabija karika i na nivou entiteta i u BiH.

"Nametanje zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH pokazalo se potpuno nefunkcionalnim, a ni strukturalni dijalog nije dao rezulatate ni na jednom pitanju", istakao je Dodik.

"ODLUKA O ULASKU U NATO - SAMO NA REFERENDUMU"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da neutralnost Srbije u saradnji sa NATO jača odlučnost Srpske da odluku o tome da li će se BiH kretati ka ovom savezu donese na referendumu u obavezujućoj formi, koji će biti održan kada za to dođe vrijeme.

Dodik je naveo da Srpska smatra odnose sa Srbijom od "životne važnosti" i da su joj odnosi sa Beogradom važniji nego odnosi sa Sarajevom i NATO.

Predsjednik Srpske je naglasio da bi eventualna NATO granica na Drini dodatno podijelila srpski narod na Balkanu, koji je danas na ovim prostorima "najveći i najpodjeljeniji narod".

"Srpski narod gleda na Srbiju kao na svoju matičnu zemlju i to nikome ne bi trebalo da smeta, niti da bilo koga iritira", istakao je Dodik danas na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naglasio da referendumska procedura nije ništa drugačija od one koju su provele druge zemlje u svojim odlukama o integracijama, te napomenuo da je negativan stav Srba o NATO posljedica bombardovanja Srbije i Srpske.

"Činjenica da je Srbija iskazala neutralnost u saradnji sa NATO i da Turska uporno pokušava da promoviše partnerstvo BiH sa NATO, dovoljno govore o tome da se mora biti pažljiv prema tom pitanju", rekao je Dodik, ističući da Srpska ne želi NATO granice prema Srbiji.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE