• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivanić i ministri oslobođeni optužbi

Specijalno tužilaštvo RS donijelo naredbu o neprovođenju istrage protiv bivšeg predsjednika Vlade RS Mladena Ivanića i njegovih saradnika.

 Ivanić i ministri oslobođeni optužbi Izvor: MONDO

Specijalno tužilaštvo Republike Srpske donijelo je naredbu o neprovođenju istrage  protiv bivšeg predsjednika Vlade RS Mladena Ivanića, bivših entitetskih ministara finansija Milenka Vračara i Simeuna Vilendačića, te bivšeg direktora Direkcije za privatizaciju državnog kapitala u bankama RS Miodraga Berića i drugih osoba u vezi sa privatizacijom - prodajom državnog kapitala u "Kristal“, "Banjalučkoj“ i "Razvojnoj banci“ Banjaluka.

Istraga je obustavljena jer, kako je saopšteno iz Specijalnog tužilaštva, ne postoji osnov sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja, odnosno da su iskoristili svoj položaj ili ovlašćenje, prekoračili granice svog ovlašćenja ili nisu izvršili službenu dužnost u namjeri da sebi ili drugom pribave imovinsku korist, drugom nanesu štetu, niti je takva šteta nastupila po budžet RS jer je državni kapital, a ne imovina banke, prodan po njegovoj vrijednosti utvrđenoj u postupku pregovaranja, kakva je na tržištu tada mogla da bude postignuta.

Na osnovu dokumentacije kojom je raspolagalo Specijalno tužilaštvo, te iskaza svjedoka utvrđeno je da je poslovanje banaka prije same privatizacije bilo veoma otežano, banke su bile nesolventne, imale su problema sa likvidnošću, izlagane su velikom kreditnom riziku, a u svakom trenutku prijetila im je opasnost uvođenja privremene uprave, a potom stečaja i likvidacije.

Takođe, na tenderima  i javnim pozivima za prodaju banaka nije se prijavljivalo "mnogo ozbiljnih i zainteresovanih kupaca“, a pojedini su nakon uvida u stanje banke odustajali od kupovine ili su tražili uslove koje je bilo nemoguće ispuniti.

Proces privatizacije praćen je svakog mjeseca od Svjetske banke i MMF-a, a veliko opterećenje privatizaciji banaka predstavljao je i rok do kojeg su morale biti privatizovane, a to je 31. decembra 2002. godine.

Lider PDP-a Mladen Ivanić izjavio je danas Feni da nakon sedam ili osam godina stalnog isticanja na stup srama, posebno od SNSD-a, pa i premijera Milorada Dodika lično, osjeća zadovoljstvo odlukom Specijalnog tužilaštva RS koje je utvrdilo da on, te bivši ministri finansija nisu zloupotrijebili položaj u slučaju privatizacije triju banaka u RS-u.

Ivanić je kazao da je to bio "težak period u kojem je pitanje privatizacije banaka u RS bilo strašno zloupotrebljavano, iako je svima bilo jasno da su najveće probleme bankama pravile vlasti koje su ih dovele u katastrofalnu situaciju".

Očito su, kaže Ivanić, takvim pričama "oni nastojali prikriti svoje gluposti“.

Lider PDP-a i bivši premijer RS-a ukazuje da sada treba odgovoriti na pitanja šta je sa stotinama hiljada maraka koje su potrošene za istragu u vezi sa "slučajem banke", za razne naručene procjene vrijednosti, angažovanje ljudi kojima su pokušavali nametnuti obavezu da daju negativan stav o privatizaciji banaka.

"Posebno mislim da je ovo katasrofalan udar na Komisiju za reviziju privatizacije u RS, koja je očito bila u isključivoj političkoj funkciji SNSD-a i koja je samo stvarala negativan ambijent za ostale ljude i prikrivala stvarne probleme s kojima se suočava RS", poručio je Ivanić, koji navodi da osjeća zadovoljstvo što je ovaj slučaj konačno zaključen.

Posjećamo, državni kapital u "Kristal banci“ Banjaluka prodan je za evro. Kupac, "Hypo Alpe Adria banka“, ugovorom o kupoprodaji obavezao se na hitno finansijsko ulaganje  u banku u iznosu od 100 miliona KM, izmirenje svih dospjelih obaveza banke, zadržavanje  zaposlenih radnika, dokapitalizaciju banke i obavljanje bankarske djelatnosti u naredne tri godine.

Državni kapital u "Banjalučkoj banci" prodan je  za 100.000 KM.  Kupac, "Verano Motors" ugovorom o kupoprodaji obavezao se na dokapitalizaciju banke od najmanje 10 miliona KM, obavljanje bankarske djelatnosti  najmanje tri godine, zadržavanje zaposlenih radnika, te na prijenos 8,5 posto državnog kapitala u vlasništvo Vlade Republike Srpske.

Ovaj dio državnog kapitala kasnije je prenesen na Akcijski fond Republike Srpske koji danas u posjedu ima 1.717 akcija. Tržišna vrijednost ovih akcija iznosi 1.300 KM po jednoj akciji što iznosi 2.232.100,00 KM.

Veći dio državnog kapitala u "Razvojnoj banci" a.d. Banja Luka 2002. godine prodan je Banci za jugoistočnu Evropu za 1.600.000,00 KM. Dio kapitala  zadržala je Vlada RS  koji je kasnije prenesen na Akcijski fond Republike Srpske.

Šesnaestog marta Akcijski fond RS, u čijem je posjedu bilo 1.999 akcija, izvršio je prodaju akcija po cijeni od 4.096,39 KM po jednoj akciji, što ukupno iznosi 8.188.683,61 KM iz čega proizilazi da je banka u konačnom iznosu prodata za  9.788.683,61 KM.

Ugovorom o kupoprodaji kupac se obavezao i  na dokapitalizaciju banke u visini zakonskog cenzusa, obavljanje bankarske djelatnosti najmanje tri godine te zadržavanje zaposlenih radnika.

(Fena)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE