• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povlačenje voda u poplavljenim područjima

Većina rijeka, koje su se proteklih dana izlile, povukle su se u korita, pa se stanje u poplavljenim područjima RS i FBiH postepeno normalizuje.

U vanrednom izvještaju o poplavama se navodi da su se sve rijeke na području opštine Gradiška povukle u korita. Kuće su i dalje zaplavljene, a stanje na terenu je povoljnije u odnosu na prethodni izvještaj.

U opštini Srbac zaplavljeno je 15 domaćinstava, dok je prilaz zaplavljenim kućama u opštini Laktaši normalizovan, jer su se rijeke Mahovljanska, Crkvena i Bukovica povukle u korito.

Na pojedinim mjestima još su poplavljene pojedine poljoprivredne površine. Nasip u Kosijerovu je stabilan.

Vodostaj rijeke Une u opštini Novi Grad u 15 časova iznosio je 406 centimetara, što je za šest centimetara više nego danas u 12 časova. Time je kota vanredne odbrane od poplava premašena za šest centimetara.

Rijeka Una u opštini Kostajnica se izlila u selu Petrinja u dužini od oko 1,5 kilometar i oko 800 metara u širini i poplavila dio poljoprivrednih površina. Za sada nema ugroženih objekata ni saobraćajnica.

Stanje vodostaja rijeke Sane u Prijedoru u 15 časova iznosio je 455 centimetara, što je u odnosu na mjerenje izvršeno u 12 časova više za pet centimetara, sa tendencijom daljeg rasta.

Saniran je nasip u naselju Tukovi u dužini od 400 metara, čime je zaštićeno oko 700 kuća. U naselju Raškovac građevinskim mašinama podignut je gradski nasip s ciljem sprečavanja izlivanja vode preko putne komunikacije.

U naselju Gomjenica izvršeno je prokopavanje nasipa kako bi se plavna voda vratila u korito rijeke Gomjenice.

U gradu Doboj vodostaj rijeke Bosne je u opadanju i u 15 časova iznosio je 285 centimetara, što je za 25 centimetara niži vodostaj u odnosu na mjerenje u 12 časova.

U Modriči je nivo rijeke Bosne u porastu i trenutno iznosi 270 centimetara. Na snazi je redovna odbrana od poplava. Trenutno se rijeka Bosna izlila iz korita u mjesnoj zajednici Koprivna i poplavila veću površinu zemljišta.

U opštini Brod na snazi je redovna odbrana od poplava na sektoru "tri" (područje Ivanjsko polje) zbog porasta nivoa rijeke Ukrine i opasnosti od nekontrolisanog dotoka vode iz rijeke Ukrine u obodni kanal Sava-Ukrina-Sava.

Zbog izlivanja rijeke Ukrine, došlo je do zatvaranja saobraćaja ispod Novog mosta u Derventi. U Mjesnoj zajednici Jesenice rijeka Ukrina se izlila i pod vodom se nalazi oko 100 hektara oranica koje su zasijane zimskim i proljetnim kulturama.

U opštini Petrovo rijeka Spreča izlila se iz korita i poplavila oranice u mjesnim zajednicama Petrovo, Sočkovac i Kakmuž. U mjesnim zajednicama Karanovac, Motike, Mišin Han i Dragočaj u Banjaluci stanje se normalizuje, bujične vode su se povukle u kanale, a manje rijeke u svoja korita.

Hidrocentrala Bočac radi punim kapacitetom, dotok vode je 220 metara kubnih u sekundi, a protok vode je 281 metar kubnih u sekundi.

Ljudski faktor glavni krivac za poplave u Gradišci 

Štab Civilne zaštite opštine Gradiška ocijenio je na današnjoj vanrednoj sjednici da je ljudski faktor glavni krivac za poplave koje su zadesile sela gradiškog Potkozarja.
Na sjednici je formirana komisija za utvrđivanje uzroka i posljedica poplava, a svim nadležnim službama naređeno je hitno preduzimanje odgovarajućih mjera na terenu.

U saopštenju Civilne zaštite je navedeno da su poplave, osim velikih padavina, uzrokovane nebrigom u održavanju kanalskog sistema, koji je u nadležnosti republičkih institucija, ali i propustima prilikom izgradnje autoputa Gradiška - Banjaluka.

"Štab je, takođe, naredio komisiji da utvrdi i štete na imovini građana, da bi se pokrenule procedure za utvrđivanje odgovornosti za naknadu šteta", navodi se u večeras izdatom saopštenju sa vanredne sjednice Štaba Civilne zaštite opštine Gradiška, kojim je predsjedavao načelnik opštine Zoran Latinović.

Normalizaija stanja i u Federaciji BiH

Situacija u vezi sa poplavama u Federaciji BiH se popravlja i preduzete su sve mjere zaštite, potvrdio je Srni vršilac dužnosti direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.
On je naglasio da su Tuzlanski, Unsko-sanski i Zeničko-dobojski kanton najviše pogođeni poplavama, ali da u ovom trenutku nema ugroženih stambenih objekata na teritoriji FBiH.

"Jutros se većina malih rijeka u Tuzlanskom kantonu, prije svega Spreča, izlila iz korita, ali se u popodnevnim časovima vraćaju u korita i nivo vode opada. Preduzeli smo sve mjere zaštite od poplava", rekao je Solak.

On je naveo da se na ušću rijeka Usore i Bosne izlila voda iz korita, ali da je tokom dana nivo opao za oko 30 centimetara.

"U Unsko-sanskom kantonu je slična situacija, ali se stanje popravlja. Tokom noći nisu planirane velike padavine, ali se sutra u popodnevnim časovima očekuju padavine, tako da bi kulminacija mogla da se očekuje u nedjelju", dodao je Solak.

(MONDO/Srna, Foto: Fonet/Ilustracija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE