• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pomen žrtvama u Donjoj Gradini

U Kozarskoj Dubici nastavljeno obilježavanje Dana sjećanja na žrtve u logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini

Služenjem Svete svete arhijerejske liturgije u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici jutros je nastavljeno obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Liturgiju je uz sasluženje više sveštenika predvodio Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Јefrem, a prisustvovao je veliki broj vjernika, rodbine i potomaka stradalih.

Molitvi za pokoj duša stradalih žrtava logora Јasenovac prisustvovali su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Petar Đokić, ministar prosvjete i kulture Srpske, Goran Mutabdžija, načelnik opštine Kozarska Dubica, Mile Zlojutro i ostali zvaničnici ove opštine, gradonačelnik Prijedora, Marko Pavić, načelnik opštine Gradiška, Zoran Latinović, predstavnici SUBNOR-a, udruženja logoraša, političkih partija i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini da se ne smije izgubiti sjećanje na ono što se na ovom mjestu dogodilo, jer je narod koji izgubi sjećanja izgubio svoj identitet.

U obraćanju prisutnima na komemoraciji u Donjoj Gradini Dodik je rekao da nikada neće biti jasno zašto se ćutalo o stradalima u Jasenovcu i da je vlast u bivšoj Jugoslaviji skrivala ili nije željela da prikaže istinu o tim zločinima, pokušavajući da pobjegne od utvrđivanja čak i broja žrtava i pretvarajući ih simbolično u jedan kameni cvijet.

"Ta Jugoslavija bila je velika istorijska, politička, nacionalna i civilizacijska zabluda srpskog naroda koji je stvaranjem te Jugoslavije izgubio značajan obim svoje populacije i integritet"
, istakao je Dodik i dodao da se i danas srpskom narodu onemogućava da govori o zajedničkom životu i omalovažava doprinos koji su Srbi dali u antifašističkoj borbi.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je Donja Gradina mjesto koje se ne smije zaboraviti i koje je snažno obilježilo istoriju srpskog naroda.

"Dan kojim obilježavamo ogromno stradanje iznenada ovdje postaje i dan kada se slavi život i praznik života", rekla je Cvijanovićeva nakon komemorativnog skupa svim nevino stradalim žrtvama koncentracionog logora Jasenovac i njegovog stratiša Donja Gradina.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je danas u Donjoj Gradini da, nažalost, postoji dug istorijski kontinuitet stradanja srpskog naroda na ovim prostorima iz generacije u generaciju.

"Danas obilježavamo Dan sjećanja na žrtve veoma mračnog i teškog perioda u našoj istoriji i događaje koje možemo teško shvatiti, ali najgore što danas može da se desi jeste da zaboravimo", rekao je Radojičić novinarima nakon komemorativnog skupa u Spomen-području "Donja Gradina".

Ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da je komemorativni skup u Donjoj Gradini događaj od izuzetne važnosti u smislu odgovornosti pred prošlim i budućim generacijama i civilizacijom.

"Svaki čovjek ovdje treba da popriča sam sa sobom i da nađe jasan i konačan odgovor na pitanja šta je zlo, šta je dobro i šta je zločin, a šta su civilizacijske i ljudske vrijednosti", rekao je Bocan-Harčenko na komemorativnom skupu žrtvama ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac.

On je naglasio da je dvojno tumačenje civilizacijskih vrijednosti ustvari izdaja onih koji su poginuli za te vrijednosti, uključujući i 700.000 ubijenih na najgori način u Jasenovcu.

Ruski ambasador je upozorio da i danas ima pojava neofašizma, nacionalne mržnje i herojizacije monstruoznih zločinaca kroz ispoljavanje tobožnje demokratije.

"Naše zajedničko sjećanje će spriječiti ove pojave i osigurati pravo svakog naroda da živi slobodno", zaključio je Bocan-Harčenko.

Obraćajući se na komemorativnom skupu u Donjoj Gradini predsjedavajući organizacija lokalne uprave Izraela Haim Bivas podsjetio je da je prošlo 69 godina od okončanja Drugog svjetskog rata i ubijanja potpuno nevinih Srba, Jevreja i Roma s ciljem njihovog potpunog uništenja.

"I mada je prošlo toliko vremena, dimenzije holokausta ostaju izvan domašaja zdravog razuma, stravične za poimanje i jezive za suočavanje",
poručio je Bivas, koji je i gradonačelnik izraelskog grada Modin.

On je dodao da je ponosan na nasljeđe svojih predaka i postojanje države Izrael, te istakao da jevrejski i srpski narod veže zajednička sudbina koja je, nažalost, stradalnička.

"Poput postojanja države Izrael, postojanje stabilne i demokratske Republike Srpske predstavlja garanciju da se takvi strašni zločini ne ponove u regionu", istakao je Bivas.

On je pozvao sve prisutne na komemoraciji da nastave sa učenjem o holokaustu jer, kako je rekao, tako pamtimo i izgrađujemo sebe i našu budućnost kroz to pamćenje.

Prethodno su brojne delegacije i pojedinci položili vijence na grobnom polju "Topole", povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

U sistemu koncentracionih logora Јasenovac, Donja Gradina predstavlja najveće stratište tog logora, koje se prostire na 116 hektara na kojima se nalazi 64.800 metara kvadratnih masovnih grobnica.

Srpsko, jevrejsko i romsko stanovništvo dovođeno je iz Potkozarja i drugih dijelova zloglasne Nezavisne države Hrvatske i odmah u kolonoma vođeno je na gubilište u Donju Gradinu. Nakon likvidacije, leševi su zakopavani ili bacani u rijeku Savu.

Prema procjenama stručnjaka, u periodu od 1941. godine do 1945. godine u tom logoru ubijeno je više od 700.000 đece, žena i staraca, naviše Srba, Јevreja i Roma.

Koncentracioni logor Јasenovac osnovala je i njime upravljala Nezavisna država Hrvatska. Po načinu ubijanja, jasenovački logor smatra se najmonstruoznijim gubilištem koje je tokom rata postojalo u svijetu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE