• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

(Ne)sloboda medija u BiH

Danas je Međunarodni dan slobode medija. Prema podacima "Fridom hausa", u prošloj godini je sloboda medija pala na najniži nivo od 1996. godine.

Na najnovijoj rang listi zemalja po slobodi medija, BiH je na nezavidnom 103. mjestu, čime je, uz Makedoniju, najlošije rangirana zemlja regiona. Bolje plasirani od BiH su čak Haiti, Panama, Albanija. Ako se tome dodaju i novinarska primanja, nije teško zaključiti da je ova profesija degradirana, prenose mediji u BiH.

Izvršna direktorka Vijeća za štampu BiH Ljiljana Zurovac iznenađena je ovakvim pozicioniranjem BiH, iako stanje nije najbolje. Činjenicu da zemlja iz godine u godinu pada na listi smatra žalosnom imajući u vidu da je BiH u regionu prednjačila po medijskim slobodama u vremenima kada je to za druge bilo nezamislivo.

„Protekla godina je bila obilježena velikim pritiscima na medije, otvorenim napadima na novinare, prijetnjama novinarima. Nije se libilo da se to radi na javnim mjestima ili u programu direktno. Upravo zbog tih koji čine takve napade na novinare i pritiske na novinarsko, slobodno izvještavanje, novinarska profesija je zbilja tako nisko rangirana na ljestvici“, kaže Zurovac za Radio Slobodnu Evropu.

Iz Udruženja novinara RS poručili su kako veliki broj novinara radi u ekonomski otežanim uslovima, što direktno utiče na rad medija, pa su u skladu s tim uputili poziv predstavnicima svih političkih stranaka i međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH, da dosljednije rade na unapređenju slobode medija i štite pravo novinara na nesmetan rad i pristup informacijama.

"Samo slobodni i nezavisni novinari i mediji mogu odgovornije i profesionalnije raditi ovaj, društveno važan i težak posao, bez uticaja i pritiska političkih, ekonomskih ili drugih centara moći", stoji u saopštenju.

Oni su pozvali sve kolege i medije da ih obavijeste o svakom vidu pritisaka kojima su izloženi u vršenju svojih zadataka.

Iz Saveza sindikata RS, kažu kako su zaposleni u ovoj oblasti svakodnevno izloženi pritiscima, prijetnjama, uvredama i ucjenama, što ovaj odgovoran posao čini još složenijim.

Ništa bolja situacija nije ni u regionu. Istraživanja pokazuju da su u Srbiji novinari manje plaćeni i od vozača autobusa. Nema slobodnog novinarstva u uslovima bijede, korupcije i straha - poručuju iz Udruženja novinara Srbije. U najnovijem izvještaju "Fridom hausa", Srbija dijeli 74. poziciju sa Mongolijom, Malijem i Hongkongom.

Što se tiče bivših jugoslovenskih republika, Slovenija je na 39. mjestu, Crna Gora je na 78, na 83. mjestu je Hrvatska, dok je Makedonija na 122. mjestu.

Prva tri mjesta po slobodi medija u 2013. godini dijele Švedska, Norveška i Holandija, a četvrto i peto mjesto dijele Finska i Belgija.

(MONDO, Foto: Ilustracija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE