• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kritično s poplavama, aktivirana i klizišta

Stotine kuća u BiH su pod vodom, a klizišta koja su se usljed obimne kiše aktivirala oštetila su puteve i poplavila kuće.

Poplavljene su kuće na teritoriji Brčko distrikta, Modriče i Pelagićeva, dok sa klizištima najviše problema ima Banjaluka.

Jedno od takvih aktiviralo su u Ulici srpskih rudara u banjalučkom naselju Lauš, gdje ugrožava jednu kuću. Da li će nastaviti da se kreće, danas niko od nadležnih sa sigurnošću nije mogao da kaže, a pripadnici Gradskog odsjeka Civilne zaštite upućeni su na lice mjesta da utvrde stepen ugroženosti.

Prema informacijama koje je dao Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, klizišta su aktivna i u naseljima Ada, Tunjice i Vrbanja. Dodao je kako je stanje po pitanju visine vodotoka rijeka zadovoljavajuće.

"Postoje određene kritične tačke, ali je vodostaj svih potoka i rijeka ispod granice koje ugrožavaju domaćinstva", rekao je on, uz napomenu da stanje redovno prate i kontrolišu.

Prema mjerenjima, u najvećem gradu RS je za 24 časa od početka padavina na svaki kvadrat površine palo 38,6 litara kiše.

Nekoliko kuća u Pelagićevu je poplavljeno zbog izlivanja potoka i rječica.

U mjesnim zajednicama Centar i Kladuša saobraćaj se zbog poplave odvijao otežano jednom kolovoznom trakom.

Zbog izlivanja vode na kolovoz, potpuno je obustavljen saobraćaj na dionici regionalnog puta Bušletić - Zelinja, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.
Jednom kolovoznom trakom saobraća se na dionici magistralnog puta Modriča – Podnovlje na lokalitetu Dobar Kule, zbog većeg odrona, a na putu Čelinac – Bojići zbog izlivanja rijeke Jošavke.

Lokalni put Drugovići - Kriškovci, zbog izlivanja rijeke Crkvene zatvoren je za saobraćaj, a alternativni pravac je put preko Čardačana.

Rijeka Turjanica izlila se na putu Veliko Blaško - Čardačani, saobraćaj je obustavljen i odvija se preko Čardačana, dodaje se u saopštenju.

U Prnjavoru su sve nadležne službe na području opštine danas bile u pripravnosti, a izlivanje rijeka takođe je pravilo probleme u saobraćaju.

"Rječica Lišnja se izlila u Ulici Živojina Preradovića, gdje je u dogovoru sa policijom postavljena žuta traka i zaustavljen saobraćaj prema Ceru. Saobraćaj je zbog izlivanja Ukrine iz korita obustavljen i u Kulašima na lokalnom putu za selo Prisoje. Ostali putni pravci na području ove opštine su prohodni", kazao je Milenko Milivojac, šef Opštinskog štaba Civilne zaštite u Prnjavoru.

Dok se u nižim krajevima bore sa vodenim bujicama i izlivanjem rijeka iz korita, zima se vratila na planine, koje su uz niske temperature danas osvanule prekrivene snijegom. Snijega je bilo na Jahorini, Vlašiću i Bjelašnici, kao i u Kneževu/Skender Vakufu, ali koji se, prema najavama meteorologa, neće dugo zadržati pošto se već danas očekuje prestanak padavina sa sunčanim periodima, kao i porast temperature.

Brčko: Poplavama ugroženo skoro 300 domaćinstava

Skoro 300 domaćinstava u južnom i zapadnom dijelu Brčko distrikta, odnosno u slivovima rijeka Tinje i Brke, ugroženo je od poplava koje su ponovo aktivirane kišom koja od sinoć neprestano pada, konstatovano je na vanrednoj sjednici brčanske Vlade.
Šef vladinog Odjeljenja za javnu bezbjednost Uroš Vojnović rekao je nakon sjednice da je nekoliko putnih komunikacija kroz sela presječeno vodom, ali da je uglavnom riječ o saobraćajnicama nižeg ranga, dok su glavni pravci za sada prohodni.

"Ekipe Civilne zaštite i Crvenog krsta su od jutros na terenu, gdje pomažu mještanima ugroženih zaselaka, voda za piće se cisternama redovno dostavlja na to područje, kao i hrana, a najugrženije porodice biće evakuisane i već im je obezbjeđen smještaj u Omladinskom centru u Brčkom", rekao je Vojnović.

Gradonačelnik Anto Domić naložio je šefovima resornih vladinih odjeljenja i direktrima javnih preduzeća "Komunalno Brčko" i "Putevi" da prate stanje na terenu, a ukoliko bude potrebno - da se angažuje i privatna operativa.

Vlada će u nastavku vanredne sjednice sutra ujutro razmotriti eventualnu promjenu stanja na terenu tokom noći, pa će u skladu s tim naložiti preduzimanje adekvatnih mjera.

Ukoliko se stanje dodatno pogorša, s obzirom da su nivo Tinje i Save u porastu, nije isključeno ni proglašenje vanrednih mjera odbrane od poplava.

Semberija: Raste nivo svih vodotoka, zaplavljene kuće u pojedinim naseljima

Obilne padavine na području Bijeljine uzrokovale su izlivanje gotovo svih kanala i potoka, a u toku noći očekuje se izlivanje rječica Janja, Gnjica i Lukavac, izjavio je Srni šef Gradskog štaba Civilne zaštite Bijeljina Drago Ristić.
On je istakao da je u Donjoj Čađavici lokalna rječica, koja se izlila jutros, sada zaplavila osam okućnica, a u Donjem Dragaljevcu u toku dana izlila se rječica Stupanj i zaplavila jednu kuću i objekat veterinarske stanice.

Ristić je istakao da su ekipe Civilne zaštite u pripravnosti da pomognu ugroženom stanovništvu.

On je naveo da je protok Drine povećan sa jutrošnjih 820 na 900 metara kubnih u sekundi. Odbrana od poplava na ovoj rijeci proglašava se kada je protok 1.500 metara kubnih u sekundi.

Protok rijeke Save od 620 metara kubnih u sekundi, koliko je iznosio jutros, i večeras je na istom novou, a redovna odbrana od poplava se proglašava kada je nivo 950 metara kubnih u sekundi.

Vodostaj rijeke Une u Novom Gradu je u porastu, za dva centimetra je premašena kota vanredne odbrane od poplava, ali za sada nema ugroženih objekata, navodi se u vanrednom izvještaju o poplavama u Srpskoj Republičke uprave civilne zaštite.
Nivo rijeke Une u Novom Gradu u 19.00 časova iznosio je 402 centimetra, što je za 37 više u odnosu na mjerenje u 15.00 časova.

Dotok vode na Hidroeletrani Bočac u 19.00 časova je 210 metara kubnih u sekundi, a protok 250 metara kubnih u sekundi.

Rijeka Japra poplavila je poljoprivredno zemljište u mjestima Blagaj, Hozići, Suhača, Agići i Kršlje. U prekidu je i regionalni put Blagaj – Budimlić Japra u mjestu Hozići, kao i lokalnui put Agići - Kršlje, te se saobraćaj odvija zaobilaznim pravcima.

Vodostaj Sane u Prijedoru u 19.00 časova bio je 420 centimetara, što je za 30 centimetara više u odnosu na mjerenje u 13.00 časova i ima tendenciju rasta.

Nivo Sane uzrokovao je manji nivo plavljenja oko 50 stambenih objekata u naselju Tukovi i Raškovac i velikog dijela poljoprivrednih površina u mjesnim zajednicama Raškovac, Tukovi i Brezičani, navodi se u izvještaju.

Vodostaj rijeka Gomjenice i Miloševice je u porastu tako da je došlo do izlivanja vode pa je zaplavljeno oko 30 stambenih objekata.

Rijeka Lubina u Gradiški izlila se na put Turijak - Vrbaška i prekinula saobraćaj.

U Drugovićima u opštini Laktaši zbog poplave odsječeno je 30 domaćinstava, Vrbas je u manjem porastu i od njega za sada ne prijeti opasnost..

U Doboju je nivo Bosne 220 centimetara i nema ugroženih domaćinstava.

U Modriči, u ulicama Solunskih boraca i Hajduk Veljka, kanalizaciona voda se izlila na ulice, ali nije ušla u stambene prostore i voda se ispumpava.

Brdske rijeke i potoci su u fazi povlačenja ili se vode povukla u korita, a na snazi je redovna odbrana od poplava.

Redovna odbrana od poplava na snazi je u opštini Brod na sektoru tri.
Rijeka Ukrina u Derventi bilježi porast u prosjeku osam do 10 centimetara, a u opštinama Teslić, Vukosavlje, Donji Žabar i Šamac stanje je na zadovovoljavajućem nivou.

Iz Republičke uprave civilne zaštite ističu da se stanje na terenu prati i da su opštinske službe u pripravnosti.

Tuzla: Prolomi zemlje u naselju Moluhe

Obilne padavine na području opštine Tuzla uzrokovale su pojavu klizišta, proloma, odrona zemlje i poplave. Najkritičnije stanje je u tuzlanskom naselju Moluhe, gdje se prolomila zemlja i presjekla put prema deponiji, dok su mještani ostali bez vode. Nedaleko od tog proloma, u dvorištu Nedjeljka Benkovića urušila se zemlja, gdje je stvorena rupa dubine oko šest metara.

Tuzlanski geolozi kažu da je riječ o prolomima iznad starih rudarskih radova, gdje su nepravilno sanirani napušteni objekti prilikom zatvaranja rudnika, prenose tuzlanski mediji.

Geolog Izet Bijedić kaže da je prečnik jednog otvora šest, a drugog 12 metara, dok je dubina ovih otvora oko deset metara.

Ističući da se situacija mijenja iz sata u sat, on kaže da je potrebno sačekati najmanje 24 časa kako bi se dala konačna prognoza.

Osim Moluha, situacija i u drugim mjestima je nestabilna.

U Službi civilne zaštite opštine Tuzla ističu da je bilo nekoliko odrona u Crnom Blatu, Brđanima, Kiseljaku i Gornjoj Tuzli.

Zbog ovakve situacije i bezbjednosti građana, načelnik opštine Tuzla Jasmin Imamović prihvatio je odluku opštinskog Štaba civilne zaštite o proglašenju stanja prirodne nesreće u ovoj opštini.

Imamović je rekao da je potrebna maksimalna mobilnost na prijavljivanju svakih promjena na terenu, najmanje jednom u dva časa, te dodao da je neophodno mobilisati mašine na sanaciji trenutnih oštećenja.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zdenko Tadić rekao je da je pod vodom oko stotinu hektara poljoprivrednog zemljišta na područjima opština Kalesija, Živinice, Gradačac, Doboj Istok, kao i na područjima nekih drugih opština gdje su zahvaćene vodom manje površine, dok nema poplava koje ugrožavaju značajnije stambene objekte.

Tadić je dodao da je trenutno najkritičnija situacija na magistralnom putu Tuzla-Kalesija, u mjestu Babajići, zbog klizišta.

Pašalić: Padavine nanijele štetu poljoprivredi

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da su obilne kiše nanijele velike štete poljoprivrednim proizvođačima, te da su najveći problemi nastali na području banjalučke regije i odnose se na stanje usjeva kukuruza.

"Problem je što dosta poljoprivrednih proizvođača još nije završilo sjetvu, jer nemaju priliku da uđu u svoje parcele. Tamo gdje je sjetva obavljena na nekoliko lokacija imamo problema 'ležanja vode', naročito na teškim zemljištima gdje sjeme nije ni niklo, a na zemljištima povoljnije strukture kukuruz je u fazi razvoja do tri lista i tu nema problema", pojasnio je Pašalić.

On je istakao da se može očekivati nova sjetva tamo gdje je sjeme propalo u zemljištu, dodajući da nema velikog broja takvih površina.

"To će dovesti do poskupljenja sjetve. Naši poljoprivredni proizvođači moraće da ulažu dodatna sredstva kako bi proizvodnju priveli kraju", rekao je Pašalić za Alternativnu televiziju.

Prema njegovim riječima, pšenica se nalazi u dosta dobrom stanju, ali postoji opasnost od pojave određenih bolesti. "Ne možemo govoriti o šteti, ali biće problema. Ne znamo na koji način će reagovati Vlada i pomoći proizvođačima, jer u budžetu nemamo sredstava za tu namjenu", rekao je Pašalić i dodao da će za nekoliko dana biti poznato kolike su štete.

(MONDO/Srna, Foto: YouTube/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE